ISU SEMASA

‘Semangat Adik Untuk Hidup Kuat Walaupun Hanya 18 Jam..’

Anak merupakan anugerah terbesar Illahi buat setiap pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga. Sama seperti seorang wanita lain, hanya dikenali sebagai Nurul Fikah, dia berkongsi momen manis mengandvng.

Tetapi apa yang menyayat hati apabila anak yang dikandvngnya merupakan bayi abn0rmal mengh1dap penyak1t Anencephaly. Perkara tersebut diketahui selepas membuat uj1an detail scan ketika kandungan berusia 7 bulan. Kisahnya dikongsikan Fikah melalui laman Facebook Kelab Ibu Ham1l & Bersal1n Malaysia.

Gambar sekadar hiasan

Pada hari khamis 4 Julai 2019 merupakan mimpi nger1 buat ibu dan abi. Pada tarikh itu kami membuat temujanji untuk menjalani uj1an detail scan bersama doktor pak4r dan mendapati anak kami abn0rmal baby (anencephaly) semasa scan.

Anencephaly adalah baby yang lah1r tanpa 0tak atau kecac4tan 0tak. 0tak tak terbentuk dengan sempurna. Baby yang lah1r dengan mas4lah ini sangatlah berisik0. Baby anecephaly tak boleh hidup lama. Salah satu faktor yang menyumbang kepada keadaan ini adalah kekurangan asid folik sebelum mengandvng dan pada awal kandvngan. Masa scan adik aktif sangat. Siap tend4ng-tend4ng lagi perut ibu. Adik macam sor0kan je kat ibu dan abi masalah adik. Dua orang doktor pakar scan adik untuk sahkan adik anencephaly.

Doktor pakar bagi ibu dan abi dua minggu untuk tenangkan fikiran dan membuat kata putvs keputusan kami. Jika bersal1n awal ataupun bersal1n normal j4ngka hay4t adik tidak tahan lama. Mungkin satu jam dua jam. Ataupun paling lama 2-3 hari. Kandvngan kami semasa detail scan berusia 7bulan, lagi dua bulan je adik nak due baru dapat tahu adik tak sihat dalam rah1m ibu. Due adik dijangka 30 september tetapi kami memilih untuk bersal1n awal untuk kebaikan bersama dan tidak sanggup tengok adik sakit.

Gambar sekadar hiasan

Susah untuk terima semua ini, ibu siang malam menangis tanpa hent1 ingatkan keadaan adik. Segala kelengkapan baby sudah kami beli untuk menanti kehadiran adik. Sungguh besar ujian Allah kepada kami. Selama 5 bulan lebih ibu al4han, makan tak lama terus munt4h-munt4h. Tiap malam sebelum ibu tidur abi kena gosok belakang baru ibu boleh tidur. Pengalaman ini abi tidak akan lupakan sampai bila-bila.

Kami cuba pergi ke klinik swasta membuat 3d scan untuk mendapatkan kepastian. Tapi sayang adik tak mahu tunjuk wajah adik dekat ibu dan abi. Adik tutup dengan kaki dan tangan adik atas kep4la semasa dalam kandvngan ibu. Doktor cakap air ketumb4n sedikit dan menyukarkan ibu melihat dengan lebih jelas. Puas abi usik adik tapi adik tetap tidak mahu tunjuk. Mungkin adik tak nak ibu dan abi sedih tengok keadaan fiz1kal adik.

Ibu dan abi terk1lan kerana tidak dapat menjaga adik sehingga besar. Adik ialah anugerah terindah abi pernah dapat. Saat-saat bersama adik 7 bulan 2 minggu dalam kandungan ibu takkan pernah abi lupakan. Terima kasih ya Allah bagi pinjam adik dalam rah1m ibu selama 30 minggu ini. Pada 16 julai semasa berjumpa doktor, saya dan isteri bersetuju untuk ditah4n di wad dan dimasukkan ubat bagi bersal1n awal. Setelah enam hari berada di wad adik baru keluar.

Pada 21 julai tepat 1410h adik dilah1rkan. Alhamdulillah abi orang pertama dapat azankan adik. Abi bersyukur sangat-sangat adik dapat dengar adik menangis walaupun doktor cakap j4ngka hay4t adik tidak lama. Pada pagi harini adik tinggalkan kami pada jam 0810 pagi. Semangat adik untuk hidup kuat walaupun hanya 18jam. Terima kasih Allah bagi anugerah terindah buat kami.

Saya menyeru kepada para wanita diluar sana supaya mengambil as1d f0lik sebelum mengandvng dan pada awal kandungan sebagai persediaan awal bagi mengelakkan unplanned pregnancy yang lead to komplikasi. Mungkin salah ibu dan abi tak prepare dulu sebelum mengandvng. Saya harap kisah saya dijadikan pengajaran buat bakal-bakal ibu yang tahu mengandvng tapi mengabaikan kepentingan vitamin ini.

Saya mohon anda share dan tag untuk bakal-bakal ibu nanti sebagai persediaan awal mengandvng dan pada awal kandung4n. Menceg4h lebih baik dari mengubati, namun ingatlah Allah sebaik-baik Perancang. Abi bersyukur Allah uji ibu dan abi.Allah pilih kami untuk terima uj1an yang sebesar ini dan benda yang paling mahal abi dan ibu pernah dapat iaitu anak syurga.

Semoga kesed1han ibu dan abi pada harini Allah gantikan dengan kebahagian pada hari-hari akan mendatang. Ingatlah Allah sayang kita sebab tu Allah uji kita. Yang penting kita redha dan ikhlas atas setiap uj1an yang diberikan. Janji Allah itu Pasti

Sumber : Nurul Fikah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *