ISU SEMASA Viral

Datin Alya Bersuara Lantang “Aku Mlnum Arakk Ke Tak,Itu D0sa Aku Dngan Tuhan , Dsar Mnusia Munaflk”

Akhir-akhir ini , medla s0siaI kec0h dengan lsu macau scamm di Malaysia. Mana tidaknya , mereka yang meIakukan perkara ini bukanlah orang daripada negara luar tetapi rkyat kita sendiri yang mengaut keuntungan ratusan juta ringgit.

Kisah gaya hidup terlebih mewah membabitkan daIang utama k3s terbabit juga telah tuIar di medla s0siaI sehingga menyebabkan orang ramai mahu sspek dikenakan hkuman sewajarnya.

Datin Alyaa Iuah sesuatu di instagram

Terbaru , menerusi Iaman instagram peribadi milik Datin Alyaa , dia memuatnaik satu ‘st0ry’ seakan berrang dengan ntlzen yang menghntar mesej kepadanya.

Dia juga diIihat mrah kepada ntlzen yang suka membuat hkuman sndiri tanpa usul perlksa terutama apabila suaminya yang ditduh meIarikan diri daripada pagar SPRM tempoh hari.

“Aku mlnum arakk ke tak mlnum arakk ke itu d0sa aku dengan Tuhan”

Terdahulu p0Iis memburru lelaki yang meIarikan diri dengan memnjat pgar SPRM

Bukit Aman sdang memburru daIang utama atau ‘Raja’ Macau Sccam yang meIarikan diri dengan memnjat pintu pgar beIakang ibu Pejabat Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) Putrajaya baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Slasatan Jnayah Bukit Aman, Komisioner Datuk Huzir Mohamed berkata, sspek sangat dikhendaki dalam jnayah perjudlan online itu.

Katanya, ldentiti sspek dikenalpasti sebagai Goh Leong Yeong berusia 32 tahun.

“Sspek beralamat di Blok 25B2-5-8, Miharja Kondominium, Batu 2 1/2, Off Jalan Cheras, Kuala Lumpur.

“Sspek ini dikhendaki bersabit slasatan melibatkan tiga k3s jnayah di bawah Sksyen 4(1)(C) Akta Rumah Judl Terbuka 1953 kerana terlibat dalam pengnjuran juddi onIine di Sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

“Sspek telah meIarikan diri sebaik shaja dibbaskan dengan jamlnan oleh SPRM kerana terIibat dalam kess Macau Scamm baru-baru ini,’ katanya dalam knyataan yang dikeluarkan pagi ini.

Beliau menyeru orang ramai yang mempnyai makIumat boleh menghbungi Ketua Bahagian Slasatan Jnayah Ibu Pejabat P0Iis Daerah Cheras, Deputi Superintendan Ahmad Zamri Jai di talian 012-8993622.

“Orang ramai juga boleh menyaIurkan maklumat mengenai sspek sangat dikhendaki itu kepada pegawai penylasat k3s ini, lnspektor Muhamad Faizal Asuar di talian 017-3126411 atau mana-mana balai p0Iis berhampiran.

Sumber : instagram, mediabawang

Isteri Addy Kanna Buka Mulut Bila Bukan Suaminya Yang Lari – Scam Lompat Pagar

MALAYSIA: Dalam beberapa hari ini ramai wargamaya persoalkan bagaimana seorang Datuk Seri dapat melrikan diri dari thanan SPRM.

Ramai wargamaya mengatakan bahawa lelaki tersebut ialah Addy Kanna yang dikatakan oleh wargamaya sebagai sspek utama dalam kes ini.

Namun begitu, Datin Alyaa Syuhaila yang dikatakan Isteri kepada Addy Kanna mndkwa bahawa bukan suaminya yang trl1bat laari daripada thnan.

Berikut adalah tngkap layar dimuat naik oleh wargamaya.

Semenjak ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki terbabit dalam sindiket Macau Scam dan perjudian online, ramai yang menerjah akaun media sosial individu berkenaan dan salah satunya ialah akaun Instagram Alyaa Syuhaila.

Baru-baru ini, akaun tersebut memuat naik beberapa kenyataan yang menafikan dakwaan tersebut menegur tindakan netizen yang melemparkan kata-kata kesat di ruangan komen termasuk menghantar mesej (DM) kepadanya.

“Allahu, kalau saya menipu, buat Macau Scam, dah lama saya lari dan deactivate account ni. Untuk apa saya masih dekat laman sosial ini? Untuk dimaki hamun?

“Sebab kami tak buat Macau Scam tipu duit orang-orang tua atau siapa yang kena Macau Scam ni. Kalau dah ada bukti dan kami buat scam, saya rela dimaki hamun.

“Saya doakan netizen yang maki hamun saya, semoga Allah sentiasa merahmati anda semua. Amin..” tulis Alyaa di Instastorynya.

Difahamkan, akaun Instagram Alyaa sebelum ini boleh dilayari oleh mana-mana pihak. Tetapi akaunnya itu kini hanya dibuka kepada followers sahaja.

Alyaa melalui kenyataannya di Instastory turut menjelaskan dia dan suaminya telah difitnah di mana ada pihak yang memetik nama suaminya itu.

“Macau Scam je, kami dituduh. Orang buat panggilan palsu, siap boleh borak-borak petik nama Eddy Kana. Kami dituduh. B4nduan lari pun kami dituduh. Lepas ni fitnah apa lagi?”

Dalam masa yang sama, Alyaa turut menyelar tindakan segelintir individu yang mengambil kesempatan untuk membuat akaun baharu menggunakan nama dan gambarnya bagi meraih followers.

“Ramai sangat buat fake account, semua ambil kesempatan cari followers atas kesengsaraan orang lain. Up semua gambar family saya untuk dimaki hamun.

“Kes masih dalam siasatan, jangan terus menghukum tanpa bukti. Sekarang banyak media buat spekulasi. Jangan menuduh tanpa bukti. Kes pun masih dalam siasatan.

“Saya dengan suami tak terlibat dengan Macau Scammer. Kalau tak percaya, itu terpulang. Apa-apa (perkembangan) sayaupdate di account ini sahaja. Yang lain itu fake. Facebook saya tutup buat sementara waktu untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan,” tulisnya.

Sementara itu dalam semalam heboh di media sosial mengatkan suspek utama kes sindiket pengubahan wang haram bergelar Datuk Seri dilaporkan telah melarikan diri.

Difahamkan, lelaki itu sepatutnya ditahan polis untuk membantu siasatan kes perjudian online. Tetapi suspek bertindak memanjat pagar di belakang bangunan SPRM dan terus melarikan diri.

“Polis yang ketika itu berada di hadapan bangunan SPRM hanya sempat menahan seorang lagi suspek yang juga dalang utama sindiket itu bersama dua anggota polis bagi membantu siasatan kes terbabit,” kata sumber Harian Metro.

Polis kini sedang giat mengesan suspek terbabit.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik ab Hamid berkata, pihaknya telah menahan semula tiga individu selepas mahkamah menolak perintah reman terhadap mereka semalam yang ditahan berhubung kes pusat panggilan membabitkan kegiatan perjudian online.

“Kita akan tahan mereka semula bagi membantu siasatan berkaitan perjudian di daerah Cheras yang berkaitan dengan tiga individu ini.

“Permohonan reman baharu akan dipohon supaya siasatan dapat dijalankan,” katanya.

Sumber: Instagram Alyaa Syuhaila dan awaysyeikh, mediabawang

Ini gaya sccammer hidup mewah dan macam ini mereka bole berjaya

Kini heb0h diperkatakan tentang pnahanan seorang lelaki berpngkat Datuk Seri dan Datuk oleh Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) diprcayai terlibat dalam k3s penlpuan slndiket atau ‘macau scamm’.

Mesti ramai yang nak tahu, siapakah individu-individu tersebut. Katanya, mereka ini sangat terkenal dalam kalangan seIebriti tanah air kita dan menjalani kehidupan yang sangat mewah.

Boss Macau Scam terbesar di Malaysia bukannya orang Macau atau orang Cina seperti yang kita sangka tetapi orang Melayu kita sendiri. Sudah lama gerakan mereka ini diintip oleh SPRM dan PDRM.

Kalau nak tahu apa itu Macau Sc4m, orang yang call korang cakap korang ada saman la, korang terbabit dengan d4ah dan macam-macam lagi la.

Terkini, menerusi perk0ngsian di Facebook mend3dahkan identiti individu-individu yang dithan SPRM itu. Dimaklumkan, lelaki berpangkat Datuk Seri itu merupakan ketua atau bos yang selama ini menjalankan aktiviti ‘macau scamm’.

“Ini buktinya orang bawa cash dalam plastik hitam. Bukan kad kredit, debit mahupun cek. Shopping, holiday, parti dan jol”

Mereka akan suruh korang masukkan duit dalam bank yang diberikan nombor akaun pal-su. Kebanyakan yang kena tip-u adalah warga emas dan orang yang berduit. Mereka ni buat kerja ramai-ramai sampai berpuluh-puluh orang.

Identiti bos Macam Sc4m terbesar di Malaysia mula terde-dah

Akhirnya tert4ngkap Ayahanda Terbesar Mac4u Sc4m di Malaysia.

Gambar couple dengan winter clothing itu adalah Ayahanda Boss Chip Beso Dato Addy Kanna dan isterinya Datin Alya Suhaila.

Pada mulanya mereka buka kel4b malam di Jalan P Ramlee dan Safe House di alamat 107, Jalan U-Thant hanya 5 minit dari KLCC.

Macau Sca-mmer dengan duit berjuta-juta ringgit ini kemudiannya mencari perniagaan artis-artis dan mereka invest pada perniagaan artis.

So, apa yang korang syak artis yang tak pandai bisnes tiba-tiba ada bisnes jutaan ringgit adalah benar belaka.

Sama ada mereka Partner in Cri1me mahupun m4ngsa hanya mahk4mah yang dapat menentukannya nanti.

Mereka berbelanja menggunakan duit cash. Sampai shopping di Pavilion pun bawak plastik hitam penuh dengan cash money. Begitu juga bila berparti di kel4b-kel4b malam sekitar KL bayar puluh ribu pun pakai cash money.

Modus Operandi (Cara beroperasi)

i) Cabutan bertuah (Lucky Draw)

Pengadu menerima panggilan telefon yang mend4kwa m4ngsa telah memenangi pertandingan cabutan bertuah (lucky draw) bernilai jutaan dollar dari syarikat Hong Kong dan Macau.

Pemanggil kemudiannya memberikan nombor telefon untuk dihubungi sekiranya pengadu mahu menuntut hadiah berkenaan. setelah bersetuju, pengadu dikehendaki membayar cukai dan insuran dengan cara memasukkan wang ke dalam akaun tertentu bagi menuntut hadiah tersebut. setelah transaksi selesai, pemanggil gagal dihubungi dan wang hadiah yang dijanjikan tidak diterima.

ii) ‘Spoofing’ pegawai polis / agensi kerajaan

Pengadu menerima pangilan telefon daripada individu yang mengaku sebagai pegawai mahkamah dan polis serta mendakwa bahawa pengadu terlibat di dalam kegiatan har4m (seperti ah long, kongsi gel4p dan pengedaran ddah) dan m4ngsa kemudiannya diminta untuk memindahkan wang dari akaunnya ke dalam akaun tertentu, kononnya bagi mengelakan akaun m4ngsa dibekukan oleh pihak berkuasa.

iii) ‘Spoofing’ pegawai bank negara atau bank komersil (kad kredit)

 

Mangsa menerima panggilan daripada seseorang yang mengaku sebagai pegawai bank, dengan dakw4an bahawa mangsa gagal membuat bayaran kad kredit. pengadu kemudiannya diarah untuk menghubungi seseorang, kononnya pegawai dari Bank Negara Malaysia (BNM) bagi mengelakkan nama disenarai hit4m atau akaun bank dibekukan. mangsa akhirnya diperdaya untuk membuat pemindahan wang ke nombor akaun tertentu melalui e-banking atau melalui mesin deposit tunai (CDM).

(iv). Tip-u cu-lik dan minta wang tebu-san

Mngsa menerima panggilan telefon daripada seseorang yang mendakwa anak atau saudaranya dic-ulik. mngsa diperdaya untuk memindahkan wang tebvsan ke nombor akaun pihak ketiga yang diberikan oleh pemanggil. (terkesan juga pelbagai helah dan taktik lain yang digunakan oleh ahli-ahli sind1iket untuk memperdayakan mngsa, termasuk dakwaan l4nggar lari dan g4gal membayar hu-tang pinjaman bank / institusi kewangan).

Apa yang perlu dilakukan jika anda berdepan situasi seperti di atas:

i). Sentiasa berwaspada dan tidak mudah terped-aya dengan mus-lihat atau tip-u helah pihak-pihak tertentu;

ii) Jangan sesekali panik dan mengikut arahan yang diberikan oleh pemanggil, tanpa terlebih dahulu menghubungi pihak polis atau institusi kewangan terbabit;

iii) Jangan hubungi semula nombor telefon yang anda terima. sebaliknya dapatkan nombor telefon rasmi syarikat, organisasi atau institusi terbabit untuk pengesahan lanjut;

iv) Jangan dedahkan nombor akaun bank, nombor kad ATM atau kad kredit anda kepada orang yang tidak dikenali, dan;

v) Layari portal rasmi BNM untuk mendapatkan maklumat dan nasihat terkini berhubung penipuan kewangan (financial fra-ud) seumpamanya.

5 individu termasuk 2 orang yang bergeIar Datuk Seri dan Datuk dithan Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) semalam bagi membntu slasatan k3s penl­puan slndiket Macau Scamm di negara ini.

Difahamkan, salah seorang daripada mereka sngat dikenali dalam kalangan seIebriti tanah air selain menjalani kehidupan serba mewah. Menurut sumber, Datuk Seri dan isterinya juga diprcayai se­ring berprti bersama beberapa seIebriti p0pular.

Pasangan itu juga tidak segan siIu mempmerkan kehidupan mewahnya di medla s0siaI.

Katanya, Datuk Seri itu diprcayai seorang t4uke judl onIine serta terlibat dalam aktiviti pengubbahan wang hram.

“Wang hasil keglatan hram itu kemudiannya ‘dicuci’ atau digunakan untuk menjalankan perniagaan vape yang diusahakan oleh seIebriti yang telah dipnggil oleh SPRM di Putrajaya.

“Sspek bergeIar Datuk Seri itu juga diprcayai merupakan rakan niaga kepada pers0naliti yang juga artis,” kata sumber itu semalam.

Terdahulu, kelima-lima individu terbbit dibawa ke Mhkamah Majlstret Putrajaya di sini semalam untuk mendpatkan pe­rlntah thanan rman.

Kelima-lima sspek yang terdiri daripada tiga lelaki dan dua wanlta tiba di mhkamah ber­kenaan pada pukul 3 petang semaIam dengan memakai baju Iokap SPRM berwarna oren.

Butiran mengenai tempoh rman kesemua individu terbabit bgaimanapun tidak dik0ngsi oleh pihak SPRM walaupun pihak medla menunggu hampir lima jam di luar mhkamah tersebut.

Beberapa sIebriti tanah air yang pernah terlibat perniagaan bersama individu terbabit juga turut dipnggil oleh SPRM untuk membantu slasatan.

Terbaik nasihat Anju kepada meraka yang mahu kaya cepat

Kalau Tuhan nak jtuhkan tu sekejap jer

Dalam pada itu, rata-rata ntlzen berpuas hati apabila mendpat tahu mengenai tngkapan tersebut. Kebanyakan mereka menyatakan pernah dan hampir menjadi mngsa penlpuan sc4mmer.

Banyak jalan cari rezeki yang halal di bumi Tuhan ini, jangan disbabkan wang ringgit kita sebagai manusia sanggup menlpu dan menganlaya orang lain.

 

Sumber: OMM via theklasik.com / Jirancakap

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *