ISU SEMASA

“Saya akan berjumpa dengan keluarga arwh Surya” – Ibu Saspex

HULU TERENGGANU: Sekalipun pahit untuk ditelan, namun, tiada apa lagi yang mampu dilakukan oleh Mala (bukan nama sebenar) selain daripada menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menentukan masa depan anaknya.

Mala yang juga ibu kepada suspek tr4g3di berd4rah pembunn0han remaja Siti Nur Surya Ismail, 19, di rumahnya di Kampung Lubuk Batu, Hulu Terengganu, Ahad lalu sudah habis kata-kata untuk menceritakan kesedihan yang bersarang di j1wa.

Seperti ibu lain, Mala juga tidak mahu melihat pengakhiran anaknya sedemikian rupa, namun, dia juga akur tidak mampu untuk melawan qada dan qadar.

Ketika kunjungan Astro AWANI ke kediamannya hari ini, nyata riak wajahnya menyimpan seribu rasa yang sukar diterjemahkan dengan kata-kata.

Cem0han, sind1ran serta lemp4ran kata-kata yang tidak sedap kendengaran di telinga mula diterima Mala sekeluarga.

Mengakui bukan mudah untuk menerima tekanan sedemikian rupa, namun ketenangan akan hadir setiap kali mengadu kepada Yang Maha Esa.

Dalam situasi sekarang, apa yang mampu dilakukan Mala ialah menerima dengan lapang dada sebaik anak kesayangan dit4han pihak berku4sa bagi membantu sias4tan.

Apapun, kata Mala, dia telah redha sejak hari pertama lagi anaknya dit4han dan baginya biarlah pihak berku4sa dan neraca keadilan yang menentukan untung nasib anaknya itu.

Bagi ibu mal4ng itu, tiada kewajipan untuk mempertahan pada setiap kesal4han oleh siapa sahaja, tetapi, naluri sebagai ibu, doa buat anaknya tidak pernah lekang dipanjatkan .

Jauh di sudut hati, Mala mengakui, kepada anak sulungnya itulah tempatnya selama ini bergantung harap dan mengadu nasib jika ada perkara yang perlu dikongsi.

“Selama ini dia dengar kata saya, sebab saya hidup serba kekurangan, tak pernah mengeluh. Kalau mengadu pun pada dia hanya mengenai kesusahan hidup yang kami lalui, maklumlah saya hanya tukang cuci sahaja.

“Dia hanya bercakap tak apalah ma, kakak (panggilan buat suspex) bela nasib kita nanti kalau kakak dapat kerja. Dia nak jadi cikgu. Dia anak baik… boleh kongsi masalah. Tapi sekarang ini saya serah kepada p0lis, tapi kak tetap berdoa,” kata Mala meluah perasaannya dalam wawancara dengan Astro AWANI.

Mala yang juga ibu kepada dua orang anak berkata, sepengetahuannya, Allahy4rham Surya merupakan rakan baik anaknya, bahkan mereka amat menyayangi antara satu sama lainm.

Dalam perbualan yang sarat dengan kep1luan dan kekesalan ekoran kej4dian itu, Mala berkata, sukar untuk dia membayangkan dengan apa yang berlaku pada nasib Allahy4rham Siti Nur Surya.

Dan, jauh di sudut hati, Mala sememangnya menyimpan hasrat pada hari pertama kej4dian lagi untuk menziarahi keluarga Allahy4rham yang diakuinya sebagai keluarga yang baik pekerti mereka.

Bahkan, keperibadian Siti Nur Surya juga, kata Mala, amat disenanginya kerana Allahy4rham merupakan seorang anak yang baik dan taat pada ibu bapa serta menghormati orang tua.

“Tentulah saya teringin sangat untuk pergi berjumpa sendiri dengan keluarga Allahy4rham Surya. Mereka orang baik. Tanggungjawab dan kewajipan saya untuk pohon kemaafan atas segala yang berlaku.

“Mereka tentunya terlalu sed1h yang sukar digambar lebih daripada saya. Tapi buat masa sekarang urusan saya sekeluarga dengan pihak p0lis agak banyak dan saya akui berada dalam keadaan terkejvt dan tertek4n.

“Insya-Allah saya akan pergi (ziarah keluarga Allahy4rham Siti Nur Surya),” ujar Mala dalam nada yang sangat sayu.

Bercerita lanjut, Mala berkata, kemiskinan yang dilalui keluarganya itu menyebabkan anaknya terpaksa menolak beberapa tawaran melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kekangan kewangan.

Bagaimanapun, jelas Mala, anaknya itu tidak pernah merungut tentang kekurangan yang diharungi mereka selama ini.

“Pernah juga sampai ke tahap terp4ksa tangguh bayar duit yuran sekolah dia kerana tidak ada duit. Nak buat macam mana,” ujar Mala.

Kenyataan ibu suspex itu turut diakui jirannya yang hanya mahu dikenali sebagai Beri, 52.

“ Dia (suspex) budak jenis jarang keluar rumah sebenarnya. Duduk di rumah saja kebiasaannya yang setakat saya taulah. Tak ada pula saya dengar dia pernah buat masalah apa. Tak sangka sungguh apa yang berlaku ini. Susah nak percaya,” katanya lagi.

Sehubungan itu, Beri memohon kepada orang ramai agar tidak memperkatakan sesuatu yang tidak sepatutnya mengenai suspex dan keluarga kerana ia tidaklah seperti yang digambarkan.

Malah jika mengenali mereka sukar untuk percaya atau menerima apa yang berlaku itu disabitkan jirannya.

Ia berikutan banyak yang dilihatnya dakwaan yang keterl4luan dan tidak benar sama sekali perkara yang dit0mah terhadap suspek dan keluarganya.

Pada Ahad, Siti Nur Surya dipercayai dibunn0h di Kampung Lubok Batu, Telemong, Hulu Terengganu.

M4ngsa ditemui dengan beberapa kes4n t1k4man, dipercayai akibat senj4ta t4jam, di beberapa bahagian badan, termasuk put0s pergelangan tangan kiri.

Polis percaya penahanan suspex yang bersekolah bersama m4ngsa dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima itu sekali gus memb0ngkar motif kej4dianpembunn0han kej4m itu.

Sumber: Awani

Ibu Saspex Sangat Yakin Anak Tidak Salah, Tak Sangka Jiran Juga Tampil Bersuara..
HULU TERENGGANU – “Saya akan terus berdoa kakak tidak salah dan naluri ibu tetap menyatakan kakak tidak salah walaupun satu dunia kata dia salah” demikian luah ibu kepada suspek bu-nuh Siti Nur Surya Ismail, 19, yang ditemui mati dengan kesan tetakan di Kampung Lubuk Batu, Telemong, Hulu Terengganu Ahad lalu.

Ibu kepada dua anak ini berkata, anak sulung yang mesra dipanggil kakak merupakan anak harapannya dan sangat memahami kemiskinan hidup yang dihadapi mereka sekeluarga selama ini.

Beliau yang bekerja sebagai tukang cuci berkata, kakak memang anak yang sangat baik kerana dia tidak pernah merungut dengan kemiskinan mereka meskipun pernah terpaksa tangguhkan bayaran duit yuran sekolahnya kerana tidak ada duit.

“Kakak juga pernah menolak beberapa tawaran melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) kerana kami tidak ada duit tetapi dia tidak pernah tunjuk tanda-tanda protes malah kakak pula pujuk saya, supaya jangan rasa bersalah dengan keputusan dibuatnya.

“Dia juga tidak kisah kalau terpaksa memakai baju sekolah terpakai yang disedekahkan orang ramai dan pakaian harian yang dipakainya hari-hari pula kebanyakan baju dan tudung yang disedekahkan kepada kami. Dia tidak malu walaupun mengenakan pakaian sama sahaja,” katanya ketika ditemui di kediamannya di sini hari ini.

Menurutnya, kakak yang bercita-cita menjadi guru selalu memberi semangat kepadanya agar sentiasa kuat untuk meneruskan kehidupan yang serba kekurangan selain memberi semangat kepadanya dengan berjanji yang dia akan berusaha membela nasib keluarga.

Ketika diminta menceritakan bagaimana anaknya mengambil keputusan tampil ke balai polis, dia berkata, keputusan itu bukan disebabkan dia yang memujuk tetapi anak perempuannya sendiri yang mengajak ke sana.

“Saya masih ingat lagi lepas solat subuh (Isnin) iaitu kira-kira jam 6.30 petang, kakak dah tunggu dekat ruang tamu dan lepas nampak saya siap solat, terus dia bagi tahu nak ke balai polis.

“Dia yang ajak saya tapi masa tu saya tak terfikir apa pun dan menurut sahaja ajakannya tetapi beberapa minit selepas berjumpa dengan polis, saya diberitahu yang kakak terpaksa ditahan untuk siasatan lanjut.

“Memang agak terkejut selepas dimaklumkan, saya terus bertanyakan kakak sepanjang menemaninya di balai polis sebanyak tiga kali, adakah betul kakak yang buat, tapi dia jawab tak buat dan saya tahu dia tidak menipu,” katanya lagi.

Sementara itu, jiran terdekat mereka, Mohd Sabri Mohd, 52 berkata, dia sangat mengenali remaja berusia 19 tahun itu kerana membesar di hadapannya dan dia memang yakin kakak seorang anak baik.

Mohd Sabri Mohd

“Kakak bukan seorang anak remaja yang liar dan dia budak baik, dari segi pelajaran pula saya dimaklumkan memang dia seorang pelajar pintar.

“Keluarga kakak pula walaupun susah tetapi mereka tidak pernah menyusahkan jiran tetangga dan baik dengan semua orang.

“Jadi, saya sebagai jiran yang sangat mengenalinya menganggap tohmahan netizen di laman sosial sangat melampau yang mengaitkan kemiskinan keluarga mereka antara faktor tindakan kakak,” katanya.

Dalam masa sama, beliau turut mengharapkan orang ramai agar tidak menyebarkan fitnah terhadap keluarga mereka dan biarlah pihak berkuasa yang menjalankan tugas menyiasat.

“Jangan terus menghukum keluarga mereka kerana sehingga sekarang kakak masih tidak dibuktikan bersalah lagi,” katanya.

Menggig1l masuk mhkmah.

Menerusi lap0ran Buletin TV3, susp3k yang berusia 19 tahun Menggig1l sebaik sahaja dibawa turun dari kenderaan p0lis sebelum dibawa masuk ke dalam mahkmah.

Malah, susp3k yang berpakaian l0kap berwarna ungu dilihat mengalirkan air mata sewaktu dia dibawa masuk ke dalam kamar mahkmah oleh anggota poIis.

Berdasarkan hasil si4satan awal, svspek mengaku melakukan perbu4tan itu yang berpvnca dari kata mengata sehingga berIaku saIah faham sebelum berIaku pergeI0tan.

Perintah reman tersebut dibenarkan Majstret Engku Nurul Ain Engku Muda di Mahkmah Maj!stret. Kes disi4sat mengikut Sksyen 302, Kanun Kesksaan kerana membvn0h.

Kata-kata bapa terhadap saspek

” Saya harap orang yang menyebabkan kem4tiiannya menerima hkuman yang setimpal,” kata bapa kepada Siti Nur Surya, 19, yang ditemui m4ti dengan kesan t3takan di Kampung Lubuk Batu, Telemong semalam.

Ismail Muda, 58, berkata beliau sama sekali tidak menyangka svspek yang ditahan bagi membantu si4satan kes itu merupakan bekas rakan sekolah yang pernah berkawan rapat dengan arwh.

” Dia (svspek) sering datang ke rumah, namun sejak beberapa bulan lepas agak jarang menemui kakak (Siti Nur Surya) di rumah.

” Saya benar-benar tidak sangka dengan kjadiian yang menimpa,” katanya ketika ditemui pemberita di Tanah Perkubvran Islam Beladau Selat di sini, malam tadi.

Dalam kjadiian pada Ahad, m4yat Siti Nur Surya ditemukan dengan kesan t3takan pada badan serta putvs tangan kiri di ruang tamu rumah, dan poIis pada Isnin menahan seorang svspek yang merupakan seorang pelajar perempuan tingkatan enam, rakan sebaya arwh.

SUMBER: Sinar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Tohmahan netizen di laman sosial sangat mel4mpau. Jiran svspek tampil bersuara
KUALA TERENGGANU – Remaja perempuan berusia 19 tahun yang merupakan suspek kes pembvnvhan Siti Nur Surya Ismail dipercayai menggunakan wang milik mangsa yang diambilnya untuk membayar hutang.

Ayah Siti Nur Surya, Ismail Muda, 58, berkata, beliau dimaklumkan perkara itu ketika dipanggil polis untuk melakukan pengecaman pada semalam.

“Saya dimaklumkan individu yang menerima duit tersebut telah memulangkannya kepada polis setelah berita k3m4ti4n anak saya (Siti Nur Surya) dan penahanan suspek tersebar,” katanya dalam keadaan sebak ketika di rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail menafikan dakwaan yang tersebar luas di media sosial kononnya gelang emas milik Siti Nur Surya juga dicuri suspek dalam kejadian pada Ahad lalu itu.

Menurut beliau, arwah anak kelima dari tujuhnya tidak memakai barangan kemas sewaktu kejadian.

“Arwah anak saya (Siti Nur Surya) tidak gemar pakai barangan kemas. Saya minta warganet tidak menyebar perkara tidak sahih di media sosial.

“Saya terkilan macam-macam perkara tidak sahih disebarkan sehingga mengganggu emosi ahli keluarga saya terutama anak bongsu (Nur Liyana Syuhada, 15) yang masih kemurungan sehingga hari ini,” katanya.

Jiran svspek tampil bersuara
Sementara itu, jiran terdekat mereka, Mohd Sabri Mohd, 52 berkata, dia sangat mengenali remaja berusia 19 tahun itu kerana membesar di hadapannya dan dia memang yakin kakak seorang anak baik.

Mohd Sabri Mohd

“Kakak bukan seorang anak remaja yang liar dan dia budak baik, dari segi pelajaran pula saya dimaklumkan memang dia seorang pelajar pintar.

“Keluarga kakak pula walaupun susah tetapi mereka tidak pernah menyusahkan jiran tetangga dan baik dengan semua orang.

“Jadi, saya sebagai jiran yang sangat mengenalinya menganggap tohmahan netizen di laman sosial sangat mel4mpau yang mengaitkan kemiskinan keluarga mereka antara faktor tindakan kakak,” katanya.

Dalam masa sama, beliau turut mengharapkan orang ramai agar tidak menyebarkan f-itnah terhadap keluarga mereka dan biarlah pihak berkuasa yang menjalankan tugas menyiasat.

“Jangan terus menghukum keluarga mereka kerana sehingga sekarang kakak masih tidak dibuktikan bersalah lagi,” katanya.

“Saya Akan Terus Berdoa Kakak Tidak S4lah” – Ibu Suspek Yakin Anak Bukan Pemb-unuh
Rentetan kes bu-nuh remaja perempuan, Siti Nur Surya Ismail, ibu suspek berkata dia yakin bahawa anaknya yang merupakan kawan kepada mngsa bukan pemb-unuh

Menurut laporan, ibu suspek berkata, anak sulung yang mesra dipanggil kakak merupakan anak harapannya dan sangat memahami kem-iskinan hidup yang dihadapi mereka sekeluarga selama ini.

“Saya akan terus berdoa kakak tidak salah dan naluri ibu tetap menyatakan kakak tidak salah walaupun satu dunia kata dia salah,” katanya.

Ibu suspek yang bekerja sebagai tukang cuci berkata, kakak memang anak yang sangat baik kerana dia tidak pernah merungut dengan kemiskinan mereka meskipun pernah terpaksa tangguhkan bayaran duit yuran sekolahnya kerana tidak ada duit.

Suspek juga pernah menolak beberapa tawaran belajar kerana keadaan keluarga yang su-sah, namun tidak pernah menunjukkan tanda protes

“Dia juga tidak kisah kalau terpaksa memakai baju sekolah terpakai yang disedekahkan orang ramai dan pakaian harian yang dipakainya hari-hari pula kebanyakan baju dan tudung yang disedekahkan kepada kami. Dia tidak malu walaupun mengenakan pakaian sama sahaja,” katanya lagi.

Ketika diminta menceritakan bagaimana anaknya mengambil keputusan tampil ke balai polis, dia berkata, keputusan itu bukan disebabkan dia yang memujuk tetapi anak perempuannya sendiri yang mengajak ke sana.

Terkejut bila anaknya sendiri mengajak untuk pergi balai polis selepas solat Subuh
“Dia yang ajak saya tapi masa tu saya tak terfikir apa pun dan menurut sahaja ajakannya tetapi beberapa minit selepas berjumpa dengan polis, saya diberitahu yang kakak terpaksa ditahan untuk siasatan lanjut.

Memang agak terkejut selepas dimaklumkan, saya terus bertanyakan kakak sepanjang menemaninya di balai polis sebanyak tiga kali, adakah betul kakak yang buat, tapi dia jawab tak buat dan saya tahu dia tidak menipu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *