Infomaklumat ISU SEMASA Viral

Wrga Emas Hampir KehiIangan Ny4wa SeIepas Redah Jalan Yang Dinaiki Air Dgn Motosikal

Gara-gara meredah bnjir dengan menunggang motosikal, lelaki wrga emas ini yang dikenali sebagai Fu Kaw hampir kehiIangan ny4wa selepas terjatvh dan dihanyut arus deras. Namun, nasib menyebelahinya apabila dia dipercayai tersangkut pada pokok sawit tidak jauh dari lokasi tersebut.

Di Faceb0ok, seorang wanita k0ngsi kisah sedih kehidupan Fu Kaw yang susah dan terpaksa mencari rezeki seorang diri. Uncle Fu sanggup meredah banjir hanya kerana ingin mendapatkan bekalan makanan dan keperluan di kedai runcit milik wanita ini.

Ambil barang makanan awal bulan

SubhanAllah hari ini Umi dapat berita pasal Uncle Fu. Seorang berbangsa Cina kami panggil uncle Fu. Kerjanya kutip kotak setiap hari dengan motor kapcainya untuk cari sikit sebanyak pendapatan. Dia tinggal di Permatang Pasir jauh dalam hutan disebuah pondok bvruk, berlantaikan tanah bersama isterinya yang uzur. Setiap bulan, tepat 1 hb dia akan datang ke Taiba Supermarket dan tanya Shuhada (pekerja Umi seorang Mualaf dengan bahasa cinanya) ” Sudah boleh ambik “? Sebab setiap bulan Umi beritahu dia boleh ambil apa-apa saja barang makan keperluan dia.

Dan mashaAllah, memang punctual sangat, tak pernah lewat. Cute Umi tengok dia. SubhanAllah. Bila tengok dia, ianya mengingatkan Umi pada Allahyrham Abah Umi. Nak jadi cerita, hari ini Linggi banjir di hadapan Darul Widad, agaknya uncle Fu ni nak balik rumah, dia rempuh banjir dengan motor kapcainya. Tapi mungkin kerana kederasan air, dia dan motornya hanyvt di bawa arus deras. Nasib ada yang nampak, cepat cepat cari dia. Dan nasib uncle tu paut dipokok2.

Wanita yang dikenali Sharifah Talha Shebib memberitahu bahawa Uncle Fu sememangnya sering dipelawa untuk mengambil barangan makanan dan keperluan setiap 1 hari bulan di kedainya. Namun nasib tidak menyebelahi Uncle Fu kerana kebetulan bnjir menyebabkan dia kemaIangan.

SeIamat berpaut pada pokok

Alhamdullilah dia dapat di selamatkan, tapi yang sed1h motornya hanyut entah kemana. Ic serta dompet dan lain-lain barangnya..Kesian sangat, lepasni macam manalah uncle ini nak bergerak. Kapcai dia dah hanyut. Isteri sak1t, rumah kawasan pendalaman situ je pondok nya sebiji lebih kurang 2 ke 3 km dari jalan besar.

Mungkin Allah selamatkan dia, kerana isterinya seorang dirumah tiada keluarga lain dan sedang uzvr. Wallahualam. Jadi Umi bercadang nak carikan satu motor second hand kalau dapat sikit-sikit dana ada yang sudi nak hulur, inshaallah. Semua pun hamba Allah tak kira apa bangsa inshaallah. Boleh PM Umi ye kalau ada yg sudi inshaallah…Umi cuba usahakan juga inshaallah.

Walau bagaimanapun, wrga emas itu selama selepas pihak b0mba Teluk Kemang bergegas ke lokasi selepas menerima Iaporan orang awam. Difahamkan Uncle Fu hanya ced3ra ringan dan tidak dibawa ke h0spital kerana tiada keceder4an ser1us.

Sumber : Sharifah Talha Shebin/citermaya/dedah.co

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan berqtanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *