ISU SEMASA

“Anak Pak Cik Belum Tentu Baik’ Lelaki Ini Tinggalkan K0men Bi4dap, Sekali 3 Ribu Ntizen Reply Balik

SIAS4TAN berhubung kes bvnuh Siti Nur Surya diteruskan apabila Mahkamah Majistret di Marang membenarkan r3man svspek disambung tujuh hari lagi bermula Selasa sehingga Isnin depan.

Majistret, Engku Nurul Ain Engku Muda membenarkan tempoh Ianjutan r3man terhadap svspek berusia 19 tahun itu untuk melengkapkan si4satan mengikut Seksyen 302 Kanun Kesksaan kerana membnuh.

Terdahulu, remaja itu yang mengenakan baju l0kap berwarna ungu dan memakai tudung merah jambu kelihatan tenang semasa tiba di pekarangan Mahkamah Majistret Marang di sini kira-kira pukul 10.25 pagi.

Sebelum ini, pada 3 November lalu, pelajar tingkatan enam itu dibenarkan direm4n tujuh hari yang berakhir Isnin untuk siasatan lanjut berhubung kejadian bvnuh rakan sekolahnya Siti Nur Surya Ismail dalam kejadian di Kampung Lubok Batu, Telemong Hulu Terengganu.

Suspek dit4han selepas tampil ke Balai Polis Telemong Hulu Terengganu kira- kira pukul 7.30 pagi dengan ditemani ibunya kononnya untuk membantu si4satan, namun hasil keterangan diberi remaja terbabit mencur1gakan lalu dit4ngkap untuk si4satan lanjut.

Ketua Polis Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, hasil pended4han, sspek memaklumkan dia pergi ke rumah mngsa kira-kira jam 9 pagi dan bersembang di ruang tamu sebelum berlaku perselisihan faham sehingga terctusnya pergeIutan di antara mereka.

Mohd Adli berkata, hasil penahanan suspek, turut ditemui beberapa barangan milik mngsa dilaporkan hil4ng termasuk telefon bimbit, wang tunai dan kelengkapan mekap.

Pemeriksaan ke atas tbuh badan sspek juga mendapati beberapa kesan kec3deraan di bahagian badannya.

Komen Biadaap

Dalam pada itu, seorang pemilik akaun menggunakan nama Mohd Farhin telah meninggalkan satu komen bersifat j3lik kepada bapa mgsa. Lebih 2 ribu emoji m4rah dan lebih 3 ribu netizan telah di tinggalkan oleh netizan terhadap komen tersebut. Rata-rata netizan menegur kata-kata Mohd Farhin yang dianggap telah mengvris hati keluarga mgsa.

D0SA KERING

“Komen oleh Saudara Mohd Farhim berikut ialah contoh “d0sa kering di Facebook” yang tidak sepatutnya dilakukan dan sepatutnya cukup mudah dielakkan.
Daripada sejumlah 2.5k tindak balas terhadap komen beliau, hampir 2k daripadanya bertindak balas dengan emoji m4rah .

“Maka saya yakin, sebahagian besar daripada 3160 komen balas terhadap komen beliau, ialah komen bernada m4rah terhadap beliau.

“Justeru, kesimpulan mudah saya ialah Saudara Mohd Farhim telah melakukan “d0sa kering” dengan cara menuduh dan mengh1na Allahyrhamah Saudari Surya serta mengg-uris hati ibu dan ayah Surya, kaum keluarga Surya, sahabat handai Surya dan semua pihak yang bersimpati dengan nasib Surya.
Wallahua’lam.

“Nota:”D0sa kering” ialah satu istilah yang merujuk kepada perbuatan d0sa yang dilakukan dengan cukup mudah justeru sikap tidak berhati-hati serta menganggap remeh oleh pelakunya terhadap sesuatu tndakan yang boleh mendatangkan d0sa.
~ azhari ~

Media sebelum ini melaporkan seorang remaja perempuan berusia 19 tahun ditemui mati dipercayai dibvnuh dalam kejadian s4mun di Kampung Lubok Batu, Telemong di Marang.

Dalam kejadian pukul 2.30 petang itu, mngsa, Siti Nur Surya Ismail ditemui tertiarap di ruang tamu rumah berkenaan oleh adiknya, Siti Nur Syuhada, 15, yang baru pulang dari sekolah.

Siti Nur Surya dibvnuh kej4m dengan beberapa kesan tik4man dipercayai senj4ta t4jam di beberapa bahagian badan termasuk pvtus pergelangan t4ngan kiri.

Ketika kejadian, bapa mngsa tiada di rumah, manakala mngsa yang merupakan anak kelima daripada tujuh beradik sedang menjaga ibunya yang terlantar s4kit akibat k4nser 0tak.

Kredit:tsgt/vediopress

 

Akhirnya Pis4u Yang Digunakan Dalam Kess Arwah Siti Surya Ditemul, Tak Sangka Ini Lokasi Yang PDRM Beritahu Lokasi Mereka Jumpa.

HULU TERENGGANU – Sebilah pis4u dipercayai snjata digunakan dalam pembvnuhan Siti Nur Surya Ismail, 19, sudah dijumpai polis.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd. Adli Mat Daud berkata, snjata tajamm itu ditemui di tepi Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT 2) berhampiran Telemong di sini.

“Pisau dapur itu dipercayai telah dicampakkan svspek di lokasi ia ditemukan yang terletak kira-kira tiga kilometer dari lokasi kejadian.

Kita percaya snjata tajamm tersebut diambil dari rumah mngsa (Siti Nur Surya),” katanya kepada pemberita.

Terdahulu beliau ditemui selepas mengetuai Operasi Bersepadu Pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) C0vid 19 di Pasar Malam Kuala Berang di sini malam tadi.

Isnin lalu melap0rkan Siti Nur Surya ditemvi dalam keadaan tertlarap dengan pergelangan tangan kirinya pvtus di ruang tamu rumahnya di Kampung Lubuk Batu, Telemong di sini.

Seorang remaja perempuan berusia 19 tahun yang juga rakan baik Siti Nur Surya telah dltahan selepas memberi keterangan di Balai Polis Telemong di sini sehari kemudian sebelum direman selama seminggu untuk membantv slasatan.

Svkar Untuk Menyatakan

Selepas kejadlan sebelum ini, isterinya, Zaini Musa, 55, ada bertanyakan di mana Siti Nur Surya yang mesra dipanggil kakak apabila mendapati ketladaan peneman setia itu.

Dia bertanya kakak mana, dan saya hanya menjawab kakak demamm,” katanya.

Ketika ditanya sama ada isterinya tahu atau tidak dengan kejadian itu, Ismail berkata, dia svkar untuk menyatakan sitvasi berkenaan.

“Saya rasa dia (isteri) tidak tahu dengan apa yang berlaku. Pada zahirnya juga tidak nampak dia bersedih dengan apa yang berlaku, tetapi batlnnya kita tak tahu,” katanya.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daut, berkata sebelum ini tangkpan wanita yang juga kenalan di sekolah mngsa dilakukan selepas dia hadir bersama ibunya ke Balai Polis Hulu Terengganu jam 8.15 pagi.

Katanya, tangkpan terhadap svspek dibuat berdasar beberapa bukti yang ditemui di lokasi kejadilan dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di rumah burung berhampiran kedlaman mngsa.

 

Luahan Abang Siti Surya, Masih Terbayang Tubuh Kaku Adik Dan Macam Tak Percaya Adiknya Sudah ‘Pergi’

” Saya masih tidak boleh terima apa yang dilakukan terhadap adik. Ia tidak boleh diterima akal dan tidak percaya dengan apa yang berlaku.”

Itu luahan abang kepada Siti Nur Surya Ismail, 19, yang m4ti dibvnuh pada Ahad lalu yang menggemparkan negara apabila suspk dikatakan rakan mngsa sendiri.

Menurut Mohd Zaid Azroi, 24, beliau masih tidak boleh menerima kenyataan bahawa adiknya sudah tiada.

Tambah Zaid, dia berasa seperti mimpi dan tidak percaya bahawa adik yang selama ini menjadi ‘peneman setia’ ibu yang menghidap knser otak ‘pergi’ secara tiba-tiba.

” Bila bercerita mengenai kejadian itu saya menjadi trauma dan sedih apabila teringat peristiwa itu.

” Sehingga kini saya masih terbayang bagaimana tubuhnya kaku dengan berIumvran d4rah dan tiada pergelangan tngan,” katanya ketika ditemui di kubur Siti Nur Surya di Kampung Beladau Selat di sini, hari ini.

Menurutnya, dia dan keluarga tidak terdaya menahan kesedihan setiap kali memasuki rumah berkenaan dan mengakui insiden itu memang sukar untuk dilupakan.

Sebab itu, katanya, bapa, Ismail Muda, 58, membuat keputusan berpindah ke rumah datuk di Kampung Beladau Kepong, kira-kira 300 meter dari tanah perkvburan.

” Bagaimanapun, ada bapa saudara yang menjenguk dan tidur di rumah berkenaan,” katanya.

Menurutnya, pemergian Siti Nur Surya sangat meninggalkan kesan kepada keluarga terutama dalam menjaga dan mengurus ibunya, Zaini Musa, 55.

” Dia pandai mengurus segala keperluan ibu dan semua itu dilakukannya sendiri. Kami tidak mampu lakukan sebagaimana yang adik lakukan,” katanya.

Bapa Allahyrham juga masih terbayang tubuh kaku arwh

Sementara itu, keluarga Siti Nur Surya masih lagi trauma dan tidak mampu menjejakkan kaki ke kediaman mereka di Kampung Lubuk Batu, Telemong yang menjadi lokasi pembvnuhan tragis gadis itu, Ahad lalu.

Bapa arwh Ismail Muda, 58, berkata, selepas kejadian ngeri yang menimpa anak kelima daripada tujuh beradik itu, mereka sekeluarga belum mendapat kekuatan untuk pulang ke kediaman mereka dan kini tinggal buat sementara waktu di rumah datuk arwh di Kampung Beladau Selat, Kepong di sini.

” Masih terbayang di ingatan saya keadaan kakak (Siti Nur Surya) yang berIumvran d4rah ketika ditemui di ruang tamu rumah.

” Itulah yang menyebabkan saya sendiri belum mampu balik ke rumah di Telemong selepas kejadian itu.

” Hanya anak-anak lelaki sahaja yang berulang-alik melihat rumah dan mengambil barang keperluan seperti pakaian, namun tiada siapa yang sanggup bermalam di sana buat masa ini.

Dalam kejadian Ahad lalu, myt Siti Nur Surya, 19, ditemukan dengan ksan tet4kan pada badan serta pvtus tngan kiri di ruang tamu rumah oleh adik perempuannya, Nor Liyana Syuhada, 15, semasa pulang dari sekolah kira-kira 2.30 petang.

Susulan kejadian itu, seorang pelajar perempuan tingkatan enam yang juga rakan sekolah arwh direman tujuh hari bermula Selasa lalu bagi membolehkan polis menjalankan siasatan mengikut Sksyen 302 Knun Kesksaan.

Sumber : Malaysiaunited

 

Selepas Kant0i K3s Barang Kemas, Kini Terb0ngkar Pula Kemana Duit yg Diambil Saspex

Saya harap orang yang menyebabkan kematlan Siti Nur Surya akan menerima hukvman yang setlmpal.

Itu kata bapa kepada Allahyrhamah Siti Nur, 19, yang ditemui m4ti dengan kes4n tet4kan di Kampung Lubuk Batu, Telemong semalam.

Ismail, 58, berkata, beliau sama sekali tidak menyangka svspek yang dithan.

Ini bagi membantu si4satan k3s itu merupakan bek4s rakan sekolah yang pernah berkawan rpat dengan arwh.

“Dia (ssp3k) sering datang ke rumah, namun sejak beberapa bulan lepas agak jarang menemui kakak (Siti Nur Surya) di rumah.

Saya benar-benar tidak sangka dengan kejadian yang menlmpa,” katanya ketika ditemui pemberita di Tanah Perkvburan Islam Beladau Selat di sini, malam ini.

Dalam kejadian semalam, myat Siti Nur Surya ditemui dengan kes4n tet4kan pada badan serta pvtus tangan kiri di ruang tamu rumah.

Dan polis hari ini men4han seorang svsp3k yang merupakan seorang pelajar perempuan tingkatan enam, rakan sebaya arwh.

Sementara itu adik arwh, Nor Liyana Syuhada, 15, berkata, kali terakhir beliau berjumpa dengan kakaknya itu ialah pagi semalam sebelum pergi ke sekolah dan ketika itu kakaknya masih lagi tidur di bilik mereka.

Beliau berkata, arwh merupakan seorang yang peramah serta periang apabila bersama keluarga dan kehil4ngannya amat dirasai oleh mereka sekeluarga.

“Kami memang berkongsi bilik yang sama tetapi sejak minggu lepas arwh sering tidur bersendirian di ruang tamu.

Dan malam sebelum kejadian kakak sempat tidur bersama emak.

Petang tadi kami terpksa beritahu emak yang arwh telah menlnggal dunia disebabkan dem4m kerana bimbang kejadian ini akan menjej4skan kesihatannya,” katanya yang kelihatan hlba.

Selepas Kant0i K3s Barang Kemas, Kini Terb0ngkar Pula Kemana Duit yg Diambil Sspex

Remaja perempuan berusia 19 tahun yang merupakan svspek k3s pembnvhan Siti Nur Surya Ismail dipercayai menggunakan wang milik mngsa yang diambilnya untuk membayar hvtang.

Ayah Siti Nur Surya, Ismail Muda, 58, berkata, beliau dimaklumkan perkara itu ketika dipanggil p0lis untuk melakukan pengc4man pada semalam.

“Saya dimaklumkan individu yang menerima duit tersebut telah memulangkannya kepada p0lis setelah berita kematlan anak saya (Siti Nur Surya) dan penh4nan svspek terseb4r”

Katanya dalam keadaan seb4k ketika di rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail menaflkan dkwaan yang terseb4r luas di media soslal k0nonnya gelang emas milik Siti Nur Surya juga dicvri svspek dalam kejadlan pada Ahad lalu itu.

Menurut beliau, arwh anak kelima dari tujuhnya tidak memakai barangan kemas sewaktu kejadlan.

“Arwh anak saya (Siti Nur Surya) tidak gemar pakai barangan kemas.

Saya minta warganet tidak menyeb4r perkara tidak sahlh di media soslal.

“Saya terkllan macam-macam perkara tidak sahlh diseb4rkan sehingga mengganggu em0si ahli keluarga saya

Terutama anak bongsu (Nur Liyana Syuhada, 15) yang masih kemvrungan sehingga hari ini,” katanya.

Walaupun pemerglan Allahyarham sudah lima hari berlalu.

Namun keluarga mngsa masih tidak mampu menceritakan hal sebenar kepada ibunya, Zaini Muda, 54.

Ismail Muda, 58, berkata, beliau memang tidak sanggup lagi hendak menceritakan kejadlan sebenar menlmpa anaknya kepada isteri setiap kali ditanya ke mana Allahyrham.

“Memang isteri melihat jnzh arwh buat kali terakhlr sebelum dikebvmikan tetapi disebabkan faktor keslhatannya.

Dia cepat lvpa dan selalu bertanya di mana kakak (arwhh).

“Jadi, setiap kali ditanya, saya akan beritahu kakak sudah menlnggal di h0spital sebab demm pans.

“Saya tidak sanggup cerita hal sebenar kerana keadaan keslhatannya yang tidak menglzinkan,”

Katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Kampung Beladau Kepong di Hulu Terengganu, Khamis.

Beliau berkata, sehingga hari ini, isterinya sering kelihatan tercari-cari Allahrham yang sentiasa berada di sampingnya sebelum ini.

Selepas empat hari kjadian yang mnlmpa Allahyrham Siti Nur Surya, 19, orang ramai masih tidak ptus mendoakan dan mengucapkan tkzi4h kepada keluarga arwh.

Pastinya bapa Allahyrham, Ismail Muda, 58, antara individu yang paling terkesan.

Apatah lagi beberapa gambar Ismail dalam keadaan sayv tul4r dan menimbulkan rasa hlba orang ramai.

” Saya sanggup hilang harta daripada kehilangannya, kalau nywa boleh dbeli, saya sanggup berhabis harta untuk mendapatkan semula,” kata Ismail.

Begitulah harapan tinggi bapa kepada Allahyrham Siti Nur Surya, 19, terhadap anak gadisnya untuk terus menjaga ibunya, Zaini Musa, 55, yang terIntar ak1bat knser 0tak sejak dua tahun lalu.

Ismail berkata, Siti Nur Surya yang mesra dipanggil kakak adalah harapan tinggi keluarga untuk menjaga ibunya dengan sepenuh masa.

Katanya, adik-beradik arwh yang lain sudah berkeluarga menyebabkan masa untuk menjaga ibunya agak terhad.

Menurutnya, Siti Nur Surya juga menjaga ibunya dengan teliti dan setiap perkara yang dilakukan mengikut jadual waktu.

” Dia akan bagi ibunya makan, mandi, tukar lampln mengikut jadual waktu.

Malah dia tahu bagaimana untuk membuatkan ibunya tidak bosan walaupun terIntar atas katil.

” Dia tahu keadaan ibunya bagaimana dan melakukannya dengan penuh sabar.

Saya percaya tidak semua orang boleh lakukan seperti yang dia buat,”

Ismail berkata demikian ketika ditemui selepas lawatan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita & Keluarga dan Perpaduan Nasional Terengganu, Hanafiah Mat di rumah keluarganya di Kampung Beladau Kepong di sini, hari ni.

Menurut Ismail, ketiadaan Siti Nur Surya menyebabkan dia buntu untuk mencari seseorang bagi menguruskan isterinya.

Katanya, dia akan berusaha mencari pembantu untuk menjaga isterinya tetapi perlu berhati-hati dalam perkara itu.

” Saya akan menggajikan seorang pembantu untuk menjaganya tetapi perlu buat keputusan betul dan boleh dipercayai.

” Bukannya saya perlukan seseorang yang sama sebagaimana arwh anak jaga tetapi sekurang-kurangnya ada yang mampu menjaganya,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *