ISU SEMASA Viral

MEREKA KATA KONTENA INI KOSONG TAPI SAAT IA DIBUKA OLEH KASTAM RUPANYA INI ISI KONTENA

Johor Bahru: Kontena yang diikrar kosong di Pelabuhan Pasir Gudang dekat sini, ketika dibawa masuk ke negara ini dikesan menyimpan lima kenderaan terpakai.

Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Johor Sazali Mohamad berkata, kontena itu ditahan di sebuah premis depoh kontena yang terletak di Jalan Emas 3, Pasir Gudang pada 6.30 petang, 21 Oktober lalu.

Menurutnya, lima kereta itu adalah jenis Toyota Vitz, Toyota FunCargo, Toyota Allion, Nissan March dan Nissan Xtrail.

“Hasil pemeriksaan mendapati lima kereta terpakai yang dipercayai belum lulus JKDM dan nilai semua kenderaan yang dirampas adalah dalam anggaran RM79,500 membabitkan cukai sebanyak RM112,890.

“Seorang pekerja syarikat pengimport kontena berusia 31 tahun ditahan bagi membantu siasatan dan dibebaskan dengan jaminan sebanyak RM50,000.

“Tujuan kereta terpakai yang dibawa masuk ke dalam kontena yang diikrar kosong itu masih dalam siasatan,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat JKDM Johor di sini, hari ini.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 135 (1) (a) Akta Kastam 1967.

KreditSumber: HMetro

WANG RM5.7JUTA LESAP DALAM BANK, GADIS INI TUNTUT WANG ITU DENGAN MAYBANK DAN PIHAK BANK SANGGUP BAYAR BALIK TETAPI ADA SYARAT

Nama atlet e-sukan Indonesia, Winda Earl menjadi tuIar selepas mlsteri kehiIangan wang berjumlah 20 bilion rupiah (RM5.7 juta) miliknya yang dislmpan dalam akaun Maybank menjadi perbualan hngat dalam medla s0siaI.

Lap0r TribunNews, sehingga kini kehiIangan duit itu masih menjadi tnda tanya.Winda menuntut Maybank bertnggungjawab menggantikan wangnya hiIang.
“Simpanan pengguna adalah dana milik pengguna. Kita mlnta wang tersebut dikembaIikan dan minta Maybank bertnggungjawab kerana mereka yang menguruskan duit pelanggan,” katanya.Pada 8 Mei lalu, seorang wrtawan, Herman Lunardi yang juga bapa kepada Winda membuat Iap0ran p0Iis pada 8 Mei lalu seIepas anak dan isterinya memakIumkan duit slmpanan mereka dalam Maybank hiIang.

Agensi Penyiasatan Jnayah P0Iis Indonesia (Bareskrim) memakIumkan Ketua Maybank cawangan Cipulir di sini dlsyaki terIibat dalam kess kehiIangan duit tersebut dan slasatan masih berjalan.

Sementara itu, pihak Maybank meIantik peguam terkenal, Hotman Paris Hutapea bagi mengendaIikan kess tersebut.

Menurut bank itu, pihaknya bersedia untuk menggntikan semula wang simpanan Winda yang hiIang.

Bagaimanapun katanya, pihak p0Iis perlu menddahkan fkta sebenar kess tersebut.

Maybank perlu tahu hal sbenar menerusi kess yang dilap0rkan dan p0Iis perlu memakIumkan kepada kami kron0Iogi kess.“Bank kami boleh menggnti semula duit Winda, namun bgaimana jika ada pihak lain yang terIibat? Sehubungan itu, Maybank akan menunggu maklumat lengkap dari p0Iis sebelum membyar semua duit Winda yang hiIang,” ujarnya.

Sumber : Utusan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *