Semasa Viral

Ustaz Ebit hantar bantuan ke Zoo Negara, ini 10 fakta yang perlu tahu

EKORAN Zoo Negara Malaysia memohon bantuan, penceramah dan usahawan Ustaz Ebit Lew terus bergegas ke sana.

Menerusi perkongsian di Facebooknya, beliau mendapat permintaan dari Zoo Negara untuk menyelamatkan haiwan di sana.

Menurut Ebit, selepas mendapat panggilan tersebut pada tengah hari, beliau terus menghantar bantuan pada sebelah petangnya.

Kongsinya;

“Sayu rasa hati bila dapat permintaan dari Zoo Negara untuk selamatkan haiwan disana.

“Perbelanjaan mereka RM1 juta sebulan hanya untuk makanan dan penyelenggaraan zoo.

“Sekarang dah banyak bulan tiada langsung pendapatan semenjak awal PKP.

“Mereka sangat kekurangan dana. Saya tahu tengah hari tadi. Petang ni terus bawa 200kg Daging lembu dan 500kg buahan dan sayuran,” tulisnya.

Ustaz Ebit turut berkongsi pengalamannya mengunjungi tempat berkenaan.

“Dulu saya sampai sini masa darjah 1.

“Selalu juga bawa anak-anak. Kenalkan pada anak haiwan di sini,” katanya.

Menurut Ustaz Ebit juga, Zoo Negara mengalu-alukan sesiapa ingin membantu dari segi duit atau makanan.

“Rupanya zoo negara dikendalikan oleh NGO sahaja. Sesiapa ingin membantu boleh terus hubungi zoo negara,” katanya

Ustaz Ebit hantar bantuan ke Zoo Negara, ini 10 fakta yang perlu tahu

Ini 10 fakta mengenai Zoo Negara;

1. Zoo Negara Malaysia (disingkatkan sebagai Zoo Negara) ialah sebuah zoo negara yang pertama di Malaysia.

2. Ia mula dirasmikan pada tahun 1963 oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Al-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

3. Pada tahun 2007, Zoo Negara menerima sijil MS ISO 9001:2000.

4. Zoo Negara Malaysia yang dibina di atas tanah seluas 110 ekar di Ampang mempunyai lebih 5446 spesimen, termasuklah 476 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan.

5. Zoo Negara terletak di Jalan Ulu Kelang, Kemensah Heights, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia.

6. Zoo Negara kini menonjolkan konsep zoo terbuka dengan 90% haiwan ditempatkan di kandang terbuka yang luas dengan hiasan laman yang bersesuaian dengan persekitaran asalnya.

7. Peminat haiwan boleh ke Zoo Negara bagi melihat pelbagai jenis haiwan yang pasti memberi satu pengalaman yang luar biasa.

8. Zoo ini diuruskan oleh Persatuan Zoological Malaysia (sebuah badan bukan kerajaan).

9. Terdapat lebih daripada 15 kawasan pameran haiwan untuk anda lawati iaitu dari spesies orang utan di dunia monyet, ikan tropika di taman ekologi air tawar pertama negara hinggalah kepada kodok di dunia amfibia.

10. Pameran haiwan yang ada seperti Giant Panda, Taman Rama-Rama, Burung Enggang, haiwan reptilia, gajah, burung tasik, Bird Aviary, kangaroo, penguin, beruang, Savannah Walk, badak sumbu, Mammal Kingdom, Tunku Abdul Rahman Akuarium, Cat Walk dan banyak lagi.

Sumber:sinarplus

Khalid ucap terima kasih kepada Ustaz Ebit Lew

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad mengucapkan terima kasih kepada Ustaz Ebit Lew yang memberikan sumbangan berupa barangan dapur kepada 250 pemandu bas dan van sekolah di kawasannya.

Pengarah Komunikasi AMANAH Nasional itu berkata, sumbangan pendakwah terkenal terbabit dapat meringankan beban kewangan mereka yang terkesan dengan pandemik Covid-19.

“Tahniah dan terima kasih kepada Ustaz Ebit Lew dan krew yang datang ke Shah Alam menghulurkan bantuan bagi meringankan beban mereka yang memerlukan,” katanya di Twitter.

Terdahulu, Ebit mengakui sebak apabila pemandu van dan bas sekolah terbabit meminta bantuannya selepas mereka hilang sumber pendapatan sejak enam bulan lalu.

Sehubungan itu, beliau menghadiahkan barangan dapur yang dibungkus dari pasaraya miliknya, Elewsmart kepada 250 pemandu terbabit selain wang belanja kepada beberapa individu.

“Sedih rasa, tahun 2020 cuma enam bulan ada pendapatan. Enam bulan lagi langsung tiada pendapatan.

“Enam bulan nak tampung setahun. Macam mana untuk kelangsungan hidup. Ramai yang jadi grab food, food panda dan jual kuih dan berniaga kecil-kecilan.

“Tengah zaman hari ini nak mulakan perniagaan bukanlah senang. Ya Allah. Syarikat besar pun banyak tutup,” ujarnya.

Ebit yang dikenali banyak membantu secara langsung golongan yang kurang berkemampuan itu menyifatkan mereka termasuk pemandu-pemandu wanita seperti ahli keluarga sendiri.

“Tengok mereka macam abang kakak, ayah, mak kita sendiri. Tanpa mereka, susahnya mak ayah nak urus anak-anak ke sekolah.

“Kini semua mak ayah bekerja. Mereka memudahkan agar anak kita menjadi orang mulia dan berjaya.

“Kini waktu ujian mereka pula. Marilah kita doakan dan cuba bantu mereka walau sedikit. Semoga Allah terima usaha kecil kita,” tambahnya lagi.

Seramai 250 pemandu bas sekolah di Shah Alam menerima sumbangan daripada Ustaz Ebit Lew.

Sumber:malaysiadateline

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini adalah artikel menarik untuk anda ikuti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *