Viral

Kisah Juruterbang Yang ‘Disedut’ Keluar Pada Ketinggian 17,000 Kaki Selepas Tingkap Kapal Terbang Pec@h

Tahukah anda pada 10 Jun 1990, British Airways 5390, BAC One-Eleven, terbang pada ketinggian 17,000 kaki dengan salah satu tingkap kapal terbang pec4h sehingga menyebabkan saIah seorang juruterbang disedut keluar.

Tetapi nasib baik menyebelahi juruterbang yang bernama Nigel Ogden, dia berjaya diselamatkan selepas salah seorang krew kapal terbang bert!ndak pantas memegang kakinya.

Manakala juruterbang kedua, tanpa berfikir panjang, terus mendapatkan bantuan daripada Pengawal Lalu Lintas Udara dan meminta untuk mendarat di Lapangan Terbang Southampton.

 

Satu-satunya keced3raan yang diaIami pada trag3di ‘giIa’ ini adalah meIibatkan Ogden dan tiada kem4tian yang dilaporkan.

Apa sebenarnya yang terjadi?

Kapal terbang yang membawa 81 penumpang semasa itu dijadualkan berlepas dari Birmigham, UK menuju ke Malaga, Sepanyol. Terdapat empat krew kabin dan 2 juruterbang yang bertugas pada hari itu.

Ketika mencapai 17,300 kaki, terjadi satu letvpan besar di dalam kokpit pesawat sehingga menyebabkan saIah satu tingkap kapal terbang yang berada di hadapan Ogden pec4h dan terpis@h daripada pesawat.

Ak!bat daripada itu, Ogden telah disedut keluar tetapi berjaya diselamatkan oleh salah seorang krew kabin yang kebetulan masuk ke dalam kokpit selepas mendengar letup@n kuat.

Ketika juruterbang kedua sedang berusaha untuk menghubungi Petugas Lalu Lintas Udara bagi melakukan pendaratan kec3masan, Ogden yang tergantung di luar mula mengaIami radang dingin ak!bat daripada keadaan sejuk yang meIampau.

Walaupun dalam keadaan ekstrem dan kebanyakan daripada krew telah menyangka bahawa dia akan m4ti tergantung di luar sana, tetapi Ogden terus bertahan sehinggalah mereka mendarat.

Apa yang menjadi ketak0tan mereka pada masa itu adalah jika Ogden terlepas daripada gengaman krew kabin, dia mungkin akan meIanggar saIah satu enjin atau bahagian sayap kapal terbang. Dan jika itu berlaku, Ogden bukan sahaja akan men!nggal dunia, malah ny@wa 81 penumpang akan berada dalam bah4ya.

Setelah 15 minit terbang dengan tingkap yang pec@h, pesawat itu akhirnya berjaya mendarat di Lapangan Terbang South@mpton. Ogden dilap0rkan mengaIami radang dingin di bahagian wajah dan salah satu daripada matanya dilap0rkan terc3dera.

 

Bagi media dan mereka yang mengikuti trag3di tersebut, kisah Ogden yang mengaIami radang dingin dan patah beberapa tulang adalah sesuatu yang ajaib selepas dia tergantung lama di atas awan.

Apakah pvnca terjadinya kej4dian ‘giIa’ ini?

Melalui sias@tan yang dijalankan dan melalui lap0ran Aircraft Accident Report, difahamkan bahawa tingkap yang berada di hadapan Ogden tersebut baru sahaja dipasangan 27 jam sebelum penerbangan dilakukan.

Apa yang menjadi masaIah adalah ukuran selak skru yang digunakan adalah saIah. Dari 90 selak skru yang digunakan, 84 daripadanya mempunyai diameter 0,026 inci (0,66 mm) terlalu kecil.

Manakala selak skru yang lain mempunyai diameter yang betul, tetapi difahamkan pendek 0.1 inci (2.5 mm). Selak skru seharusnya berukuran 0.8 inci dan bukannya bukan 0.7 inci.

Beberapa tahun kemudian, trag3di ini telah didokumentasikan dalam bentuk dokumentari bertajuk Air Cr@sh Investigation – Blow Out, yang memaparkan rekreasi juruterbang dan krew kabin tentang apa yang berIaku dan disiarkan di National Geographic pada tahun 2005.

Sumber:thevocket,diariviral

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini adalah artikel menarik untuk anda ikuti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *