ISU SEMASA Viral

Tak Sangka Dia Kata Saya T4makkan Harta. Apakah Bapa Seperti Saya Tidak Layak Dapat? – AR Badul

” Saya hanya inginkan penjelasan kenapa tak dapat pencen Allahyrham.”Itu kata-kata terbaru pelakon dan pelawak veteran, AR Badul, 71, yang terkilan dan kecil hati dengan menantunya, Nour Shafinar Harun apabila mendkwa dia tamakkan harta Allahyrham anaknya.

Menurut Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie ketika dihubungi , dia sama sekali tidak pernah terfikir dan berniat mengejar harta anaknya kerana sedar Allahyrham tidak mempunyai banyak harta.

Tak sangka balu arwh mndkwa saya t4makkan harta

” Apakah bapa seperti saya yang tidak menjaga anaknya tidak layak dapat? Itu saja yang saya nak tahu pada awalnya.

” Tak sangka pula sampai melarat macam ini hingga balu arwh mendkwa saya t4makkan harta.

” Saya tak pernah tanya pun apa-apa berkaitan jumlah pmpasan yang diterima, saya hanya nak tahu penjelasan mengenai pencen itu,” katanya.

Menurut Badul, sejak anaknya meninggI dnia hingga kini, dia tidak pernah bertanya mengenai wang atau apa saja pmpasan kepada menantunya itu kerana mereka tidak lagi pernah berjumpa dan berbincang.

” Ketika saya batalkan niat untuk buat inkues terhadap Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berhubung kem4tian anak saya, memang tak pernah tanya pun soal duit atau harta.

” Kalau betullah saya ini t4mak duit atau harta arwh, sudah tentu saya bertanya kepada pihak ATM sejak awal lagi berapa jumlah pmpasan yang bakal saya peroleh selepas batalkan inkues itu.

” Demi Allah, saya tak pernah tanya pun mengenainya.

” Saya seikhlas hati batalkan niat berkaitan inkues itu apabila mendapat jaminan daripada ATM bahawa nasib cucu iaitu Ebal Zulkarnain, 10, Remy Iskandar, 9, termasuk Izzul Zakly akan terjaga dengan baik dan terus terbela hingga mereka dewasa,” katanya.

Selain itu, Badul juga menafikan dkwaan dibuat seorang individu terhadapnya di Facebook yang mendkwa dia sudah pun mendapat wang faraid sebanyak RM5,500 untuknya.

” Saya tak ada dapat apa-apa pun duit sampai sekarang. Malah, apa yang saya nak tahu sangat sebenarnya mengenai pencen itu.

” Kalau tak layak, apa penjelasannya. Saya tegaskan lagi, bukan nak rebut atau tam4kkan harta.

” Sejak isu ini timbul, macam-macam orang kec4m saya kerana mereka tak tahu cerita dan boleh tulis apa saja serta cakap ikut suka di media sosial.

” Biarkanlah, kerana cakap memang sedap sebab tak kena pada diri sendiri,” katanya.

Nour Shafinar adalah balu kepada Allahyrham Mejar Mohd Zahir Armaya, 37, yang meninggI dnia dalam insiden tertmb4k ketika gimik pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged Ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Sabah pada 4 September tahun lalu.

Allahyrham Mohd Zahir sebelum berkahwin dengan Nour Shafinar dan memiliki seorang anak. Allahyrham juga pernah berkahwin dengan Jamilah Ismail yang kini menetap di Pekan, Pahang, bersama dua anak lelaki mereka.

sumber:limauais

Beritahu Satu Malaysia, Saya Ini Contoh Seorang Bapa Yg Tak Pernah Jaga Anak Daripada Kecil – AR Badul

Setelah lebih setahun pemrgian Allahyrham Mejar Mohd Zahir Armaya, bapa arrwah yang juga pelawak veteran AR Badul tampil menuntut haknya sebagai salah seorang waris.

AR Badul atau Armaya Aman Ramlie, 71, berkata, dia kesal apabila haknya sebagai bapa dinafikan tanpa penjelasan munasabah.

” Saya ayah dia, tapi tak layak nak dapat tuntutan terhadap hak Allahyrham.

” Pihak sebelah sana (bekas isteri) kata saya tak ambil tahu tentang anak (Mohd Zahir) sejak kecil dan kata saya bukan bapa dia.

” Setiap ayah tidak mahu kehilangan anaknya. Apa yang saya nak bagitau sekarang ini cuma kepada pihak ATM dan insurans serta keluarga belah sana (bekas isteri), banyak mengatakan saya tidak ambil tahu pasal anak saya sejak dia kecil.

Anak-anak sendiri kata saya bukan bapa mereka

” Dia duduk di sebelah ini, bila saya nak pergi ambil dia waktu itu bila ibu dia mahu bawa balik ke Sabah, anak-anak saya sendiri kata saya bukan bapa mereka.

” Ini benar-benar terjadi, jadi saya hanya bertenang saja kerana pada saya mereka sebenarnya sayang saya.

” Jadi sampai mereka besar (dua beradik, anak AR Badul yang dibela ibu angkat) memang saya jarang melihat mereka.

” Justeru bila berlakunya isu ini (menuntut pembahagian harta), pihak sana mengatakan saya tidak ambil tahu..tapi saya bapa kandung dia.

” Pihak ATM juga memberi apa-apa kepada saya kerana menurut mereka saya tidak layak. Pihak insurans juga kata saya tidak layak. Elaun dan pencen dia pun mereka kata saya tidak layak.

” Saya kata takpe, kemudian saya pergi berjumpa dengan pegawai-pegawai tinggi di ATM mereka mengatakan jika saya mahu meneruskan inkues, anak-anak Allahyrham akan kehilangan hak-hak mereka. Jadi kerana itu saya redha dan tak jadi meneruskan inkues.

” Apa yang saya mahukan inkues ini sebenarnya kerana sebagai bapa mereka menghalang saya dari mendapat segala-galanya. Di mana saya nak minta tolong saya pun tak tahu.

” Saya tak kisah disekat, tapi tolong beritahu satu Malaysia,, ini satu contoh seorang bapa yang tak pernah jaga anak daripada kecil, bila jadi macam ini dia tidak harus dan tidak layak..

Beritahu kenapa saya tidak layak

” Jika betul saya tidak layak saya berharap pihak ATM hantar surat kepada saya beritahu,,anda tidak layak gini gini..pencen, anda tidak layak gini gini…

” Insuran kelompok itu memang diberi kepada penama, tapi saya berhak dan boleh untuk menuntut (bahagian) faraid.

” Tapi saya tak mahulah orang kata ini pasal duit lah ni, mungkin banyak cerita buruk tentang saya dengan anak kerana belah sana mengatakan dia yang menjadikan anak saya ini manusia.

” Ini bukan soal duit tapi tentang hak saya sebagai bapa, saya berani untuk tampil ke hadapan, ” katanya kepada mStar.

Mohd Zahir yang juga pegawai komando, m4ut pada 4 September 2019 ketika melakukan demonstrasi keupayaan sempena pelancaran penubuhan Divisyen Kelima Infantri Malaysia (5 Div) di Kem Kok Lawi, Sabah.

Sementara semalam, balu Allahyrham, Nour Shafinar Harun, memberitahu dia sudah menerima insuran kelompok dan membuat pembahagian mengikut jumlah caruman yang difara1dkan iaitu lebih RM5,000 kepada ibu mentua yang berada di Sabah dan ibu angkat arrwah di Setapak.

Menurut Shafinar, dia memang mahu menyerahkan bahagian AR Badul cuma masih belum ada kesempatan memandangkan tidak lagi berhubung.

Sumber:limauais

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini adalah artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *