ISU SEMASA Viral

Sarjan Norihan Buka Mulut, Ini Kjdian Sebenar Mndiang Baharuddin Terkrban. Senoi Praaq Memang Berani

” Saya terpaksa berlari sejauh 1.2 kilometer (km) bagi mendapatkan motosikal untuk keluar mencari bantuan

Itu kata-kata anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) Kem Batalion 3, Sarjan Norihan a/l Tari, 39 yang cdera dalam kjdian berbIas tmbkan di sempadan Malaysia-ThaiIand pada 24 November lalu.

Menceritakan kembali kjdian itu, Norihan berkata, ketika kjdian dia dan mndiang Sarjan Bah4ruddin a/l Ramli, 54, berjalan di dalam gelap untuk melakukan tinjauan kali kedua di lokasi yang dikenal pasti sebagai kawasan ssaran.

Katanya, dia berada di belakang Bah4ruddin sebelum tiba-tiba ternampak kelibat manusia yang dipercayai pnyeIudup juga sedang melakukan tinjauan.

” Kami berbIas tmbkan dengan pnyeIudup terbabit menyebabkan saya dan Bah4ruddin prah, mndiang kemudian mengarahkan saya mendapatkan bntuan.

” Walaupun dalam keadaan prah, saya menguatkan semangat untuk keluar mendapatkan bntuan.

” Bah4ruddin mengarahkan saya mendapatkan bntuan selepas menyedari kami berdua prah akibat ditmb4k.

” Saya terpaksa tenangkan diri dan mengubah laluan keluar kerana tkut terserempak dengan pnyeIudup yang berkeliaran di kawasan itu.

” Saya juga terpaksa mendaki puncak bukit dalam keadaan gelap.

” Ketika itu, saya nekad walaupun dalam keadaan skit dan nfas tersekat-sekat untuk mendapatkan bntuan daripada pos berdekatan,” katanya di kediamannya di Kem Batalion 3 PGA, dekat sini, semalam.

Turut hadir, Pegawai Pemerintah Batalion 3 PGA, Superintendan Rosman Kasman dan Pengerusi Persatuan Keluarga Polis (Perkep), Zuraini Majid.

Norihan berkata, dia hanya mengetahui rakan setugasnya yang mahir dalam penjejak kesan binatang dan manusia di hutan itu terkrban selepas beliau selesai menjalani pembdahan.

Dalam pada itu, katanya, hanya satu daripada tiga butir peIu-ru dikeluarkan dari badannya.

Katanya, dua lagi peIu-ru yang menembusi tulang belakang pada bahagian pinggul tidak dapat dikeluarkan kerana dibimbangi boleh menyebabkannya Impuh.

” PeIu-ru yang dikeluarkan terletak berdekatan p4ru-p4ru dikeluarkan ketika pembdahan dilakukan di Hspital Pulau Pinang (HPP).

” Walaupun sudah selesai menjalani pembdahan tetapi kesannya masih ada yang mana saya cepat penat bila berjalan.

” Dktor menasihatkan saya supaya melakukan senaman ringan bagi membolehkan p4ru-p4ru saya kembali berfungsi dengan baik,” katanya.

Dalam kjdian jam 3.10 pagi, 24 November lalu, Sarjan Norihan Tari dan rakannya, Sarjan Bah4ruddin Ramli, 54, berbIas tmbkan dengan pnyeIudup sewaktu melakukan rondaan Op Benteng berhampiran Pos TS9 Padang Besar, Perlis.

Bagaimanapun Bah4ruddin terkrban dalam ins1den itu selepas ditmb4k di perut manakala Norihan yang turut terkena tmbkan sempat mnyelamatkan diri.

Sarjan Norihan dan mndiang Bah4ruddin adalah anggota unit Sen0i Praaq Batalion 3 PGA (PDRM), yang terbabit dalam pengumpulan maklumat.

Sebelum ini kisah mengenai anggota Sen0i Praaq mencuri perhatian rakyat Malaysia yang bangga dengan keberanian dan kehebatan tersendiri unit tersebut.

Sumber : http://limauais.pw/

Sarjan Norihan disambut sebagai perwira

 

Alor Setar: Anggota Batalion 3, Pasukan Gerakan Am (PGA) Bidor, Perak, Sarjan Norihan Tari, 39, dibenarkan pulang dari Hospital Pulau Pinang (HPP) dan diiringi pulang ke Kem Batalion 3, hari ini.

Pegawai Pemerintah Batalion 3, Superintendan Rosman Kasman berkata, Norihan dibenarkan keluar dari HPP pada jam 9.30 pagi tadi.

Beliau berkata, Norihan dibawa pulang dengan diiringi pasukan Batalion 3 dari Pulau Pinang ke Bidor jam 12 tengah hari tadi.

“Ketibaan Norihan disambut dengan baik dan layanan sebagai Perwira Negara.SUPERINTENDAN Rosman Kasman (kanan) menyampaikan sumbangan kepada Sarjan Norihan Tari yang ditemani isteri sejurus dia tiba di Kem Batalion 3 PGA, Bidor. FOTO ihsan PGASUPERINTENDAN Rosman Kasman (kanan) menyampaikan sumbangan kepada Sarjan Norihan Tari yang ditemani isteri sejurus dia tiba di Kem Batalion 3 PGA, Bidor. FOTO ihsan PGA

“Keadaan kesihatannya semakin baik dan beliau akan berehat sementara sembuh,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam kejadian jam 3.10 pagi, 24 November lalu, Sarjan Norihan Tari dan rakannya, Sarjan Baharuddin Ramli, 54, berbalas tembakan dengan penyeludup sewaktu melakukan rondaan Ops Benteng berhampiran pos TS9 Padang Besar, Perlis.

Bagaimanapun Baharuddin terkorban dalam insiden itu selepas ditembak di perut manakala Norihan yang turut terkena tembakan sempat berlari sejauh 1.5 kilometer (km) untuk mendapatkan bantuan di pos TS9 sebelum dihantar ke hospital.

sumber:Hmetro

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *