Viral

Terjawab Selepas Sebulan Msteri Ketok Pintu. Darussyifa’ Brsuara Dan Sepakat Mengatakn Ini Pvnca Sebenar

Bermula di Sabak Bernam bulan lepas, ganggvan msteri yang mencetvskan rasa cem4s dan ketakvtan masyarakat kini jauh merentas negeri hingga ke Johor dan kini ke Pahang.

Tiada salam diberi sebagai isyarat kehadiran. Tiada nama yang dipanggil sebagai tanda ada yang mahu menzlarahi. Cuma ketvkan di pintu berulang kali dan gegaran jeriji besi yang kuat seumpama ada yang mahu memec4h masuk.

Sehingga kini, tiada jawapan k0nkrlt siapa dal4ng ketvkan msteri itu. Timbul tanda tanya, jika itu perbuatan manusia di mana tandanya? Adakah itu m0dus operandi baharu per0mpak?

Enggan berspekvlasi, wartawan Mingguan Malaysia, Alif Fadli Mohd. Sori dan Siti Athirah Dzulkifly dan jurufoto, Mohd. Faisol Mustapha bertemu Pengerusi Persatuan Perubatan, Pengubatan dan Kebajikan Islam (Darussyifa’), Abdul Rahman Ahmad dan Ketua Lajnah Penerangan dan Komunikasi, Abdul Razak Mahadi di Bangi pada Khamis lalu untuk mendapatkan jawapan dari sudut pandangan perubatan Islam.

MlNGGUAN MALAYSIA: Membuka bicara, pihak Darussyifa pasti dengar k3s ketvkan msteri yang menggemp4rkan negara? Mungkin ada pendapat umum mengenai ganggvan msteri tersebut?

Bila kita bercakap s0al ganggvan seperti kejadian ketvkan pintu tanpa sebarang tanda kehadiran sesiapa, pihak kami cendervng ada dua kemungkinan. Sama ada ganggvan secara fizikal dan spirltual (mkhlvk halus).

Darussyifa ada menerima lap0ran berhubung gnggvaln msteri ini?

Memang kami ada menerima laporan di cawangan Sabak Bernam sekitar November lalu berhubung ganggvan msteri tersebut. Kami difahamkan tiada entiti yang dikenal pasti. Tiada tapak kaki atau kesan blnatang yang mampu membuktikan kehadiran entiti hidup.

Apabila kami meneliti tiada entiti yang dirakam di kamera litar tertutup dan berdasarkan aduan penduduk kawasan terjej4s, kami sepakat cendervng ini adalah satu bentuk ganggvan mkhlvk halus. Bukan kerja manusia.

Ganggvan mkhluk halvs dalam bentuk apa? Angin? Lembga?

Bila bercakap soal jln dan syaltan, biarpun dianggap mkhlvk halus yakni ghaib di mata namun mereka boleh menjelma dalam pelbagai bentuk.

Mereka boleh bertukar menjadi halwan seperti ul4r, anjlng hltam bahkan manusia sekalipun. Setakat ini, tiada laporan yang menunjukkan penduduk melihat bentuk mkhlvk halvs itu.

Adakah ini kejadian luar biasa Darussyifa pernah hadapi sepanjang penubuhan?

Kalau hendak cakap tentang ketvk-mengetvk, geg4r-menggeg4r ini sudah banyak kali kami jumpa. Kejadian gngguan jln dan syaltan di kilang, bangunan hatta kediaman juga pernah.

Malah, kes sebegini pernah berlaku sekitar 1970-an apabila sebuah kampung di Perak digemp4rkan dengan kejadian sama. Namun, itu adalah jelmaan seorang lelaki yang baru menlnggI. Seminggu selepas dia dikebumikan, pintu-pintu di kampung tersebut diketvk. Tapi ada tinggal bau bsuk.

Berbeza pula dengan kejadian di alaf baru ini. Tiada kesn atau tanda kehadiran entiti. Cuma bunyi ketvkan kuat dan geg4ran di jeriji besl.

Kami sepakat yakin itu adalah gngguan jln dan syaltan.

Pasti ada pihak yang menyangkal pandangan Darussyifa. ‘Mana ada hntu?’ Itu mungkin penafian daripada segelintir masyarakat yang men0lak kewujudan mkhluk halvs.

Mkhluk halus itu wujud. Dia boleh kcau bilaukan orang. Hntu itu hanya istilah dalam kalangan manusia. Jln dan syaltan ada hidup dalam dunia ini. Kerja dia menimbulkan mas4lah. Masyarakat luar juga ada istilah tertentu yang merujuk kepada mkhlk halus dan syaltan.

Dalam al-Quran, Allah berfirman dalam surah al-Fathir ayat 6; Sesungguhnya syaltan adalah mvsuh bagi kamu, maka jadikanlah dia mvsuh (yang mesti dijauhi tipu dayanya); sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya menjadi penduduk ner4ka.

Ada mendkwa, gnggvan msteri itu kerana seorang lelaki terslah menuntut ilmu hit4m sehingga menjelma menjadi lemb4ga dan meminta tolong dengan menggnggu masyarakat?

Jangan mudah terpedya dan percaya dengan dkwaan seperti itu. Memang kita tidak men0lak kemungkinan itu. Tetapi kalau ‘dia’ adalah seorang manusia, pasti kita akan dapat kenal pasti.

Kita tahu siapa dia, nama dia dan rumah dia. Habis cerita. Tetapi sehingga sekarang tidak ada pengakuan atau pen4ngkpan. Cerita seperti ini mungkin disebabkan tok0k tambah daripada masyarakat.

Kalau nak cakap pasal kemungkinan, macam-macam cerita boleh direka.
Kita tak boleh menduh atau mencipta jawapan. Apa yang kita yakin, ini adalah satu bentuk gngguan mkhlvk halvs atau jln.

Adakah gngguan ini bertujuan memvkau penduduk? Kalau benar ini pasti kerja manusia?

Gnggvan msteri itu bukan bertujuan memvkau penduduk. Jln dan syaltan ini hanya mahu menakvt-nakvtkan dan mengcau bil4u kita. Itu memang kerja mereka. Menakvtkan kita, buat rasa ser4m dan gent4r dengan gngguan itu.

Bagaimana cara untuk kita merungkai permaslahan ini?

Kita kembali kepada Allah. Itu solusinya. Jln dan syaltan ini mkhlvk yang lemah.

Apa yang penting dalam satu kariah, sama-sama dirikan solat hajat dan bacaan yasin bagi menghlndar gngguan seperti itu.

Tetapi Alhamdulillah, kini mereka bebas daripada gngguan itu apabila mengamalkan bacaan yasin dan solat hajat bersama. Ini bukan kerja manusia. Jadi kita kena bersama minta bantuan Allah, hindarkan kita daripada gngguan mkhluk halus. Amalkan solat berjemaah dan bacaan yasin bersama.

Sumber:asiakini

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *