ISU SEMASA

Buat 2 Krja Demi Tmpung PerbeIanjaan Pusat Wrga Emas MiIiknya Sndiri , RAlH PERHATlAN NETlZEN

Baru baru ini di daerah Semenyih, dengan penuIaran pndemlk C0V19 ini, Seorang pemuda bernama Mohammad Azlan Abdul Rahman, 27, telah menggunakan pendpatannya sebagai pemandu bas persiaran untuk menmpung k0s 0perasi Pertubuhan Kebajlkan Wrga Emas Al-Fattah yang ditbuhkannya sejak Ogos 2018.

 

Bagaimanapun, lmpak pndemlk ini menybabkan Mohammad Azlan tidak dapat meneruskan pekerjaannya dan kehiIangan pndapatan buIanan RM6,000.Ia sekali gus memberi ksan kepada pusat jgaannya yang kini berhdapan masaIah kekurrangan dana untuk membeli keperluan harian kepada 18 penghunlnya.

Mohammad Azlan berkata, dia bertkar krjaya sebagai penghntar mkanan sejak Mei lalu bagi memastlkan pusat jgaan itu tidak terptus sumber kewangan walaupun jumlah diperoIeh tidak banyak seperti sebelum ini.

“Pada hujung minggu, saya akan berniaga lkan segar di Serdang, Selangor mengikut tmpahan peIanggan.

“Bekalan ikan segar ini saya peroleh daripada pembekaI dari Teluk Intan, Perak,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, pendapatan daripada dua pekerjaan itu masih tidak menckupi kerana k0s operasi pusat jgaan itu mencecah RM15,000 sebulan.

“Disebabkan oleh C0V19 juga, saya tebaIkan muka meminta sumbangan orang ramai melalui medla s0siaI walaupun tidak pernah buat sedemikian sebelum ini.

“Saya tiada piIihan lain dan apa yang dilakukan ini demi memastikan kebajikan penghuni di sini yang sudah dianggap seperti ibu dan bapa kandung terus terbeIa,” katanya.

Mohammad Azlan berkata, sebelum ini, dia tidak pernah meminta bntuan luar kerana ingin menanggung sepenuhnya pusat jagaan ini selain dibntu ibu bapa dan saudara-mara.
Katanya, dia terbuka hati untuk menubuhkan Pertubuhan Kebajikan Warga Emas Al-Fattah di Taman Tasik Semenyih di sini, kerana serlng melihat geIandangan tldur di kaki lima ketika bekerja sebagai pemandu bas persiaran.

“Hati saya tersntuh melihat geIandangan meminta makanan daripada orang ramai.
“Penghuni pusat jgaan ini berusia 40 hingga 74 tahun dan mereka diplnggirkan keIuarga.
“Ada yang pernah menjadi geIandangan, ditinggaIkan keluarga di h0spitaI dan pelbagai lagi klsah mereka yang menyedlhkan,” katanya yang juga anak tunggal.

Menurut Mohammad Azlan, pengaIaman manis sepanjang membuka pusat jagaan itu ialah berjaya menytukan semula penghuuni wanlta dengan anaknya yang sudah Iama tidak bertemu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Sumber:harianmetro/suratkabormedia

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

Xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *