Uncategorized

Kecoh video Instafamous urus jen4zah sahabat… pendakwah terkenal kata har4m

INSTAFAMOUS, Hafiz Mahamad terus menjadi bualan netizen dan terbaharu mengenai video beliau menguruskan jena.zah sahabatnya yang mening.gal dunia akibat st.rok.

Video yang dimuat naik di laman Instagram milik Hafiz atau nama sebenarnya Abdul Hafiz Harisuddin Mahamad pada Rabu menimbulkan pelbagai reaksi netizen.

Menerui video yang dikongsikan itu, beliau dilihat menguruskan dan mengimamkan solat jen.azah, memandu van je.nazah dan menguruskan pengebu.mian sehingga memasukkan jena.zah ke lia.ng lahad.

Pendakwah terkenal dan juga Pensyarah Fiqh Semasa, Pusat Kajian Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datuk Dr Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim berkata, umat Islam perlu berhati-hati dalam mengingati ma.ti, sambil menambah hal tersebut termasuk merakam jena.zah dan menyebarkannya di laman sosial.

“Isu ini perlu diperhalusi hukumnya. Jika rakaman video atau gambar diambil untuk tujuan simpanan peribadi tanpa menyebarkannya kepada umum, maka hukumnya adalah makruh. Ini kerana golongan ulama khilaf dalam isu ini.

“Ada ulama yang menghar.amkan dan ada yang mengharuskan. Bagi menghormati pandangan semua ulama, maka meninggalkan perbuatan mera.kam atau mengambil gambar jen.azah untuk simpanan peribadi adalah lebih baik.

“Ia sekurang-sekurangnya akan mengurangkan fit.nah kep.ada jenazah dan keluarganya jika video itu tersebar tanpa diduga,” katanya kepada mStar.

Hafiz Mahamad.

Mohd Izhar yang juga Felo Kanan Institut Islam Hadhari UKM berpendapat sekiranya video atau gambar yang diambil untuk tujuan sebaran umum di laman sosial sehingga boleh menimbulkan fitn.ah kepada keluarga si ma.ti atau jena.zah, maka hukumnya adalah ha.ram.

“Ini kerana kemudaratan menyebarkan video atau gambar si ma.ti akan membuka ruang fitn.ah yang lebih besar berbanding kebaikan.

“Apatah lagi jika penyebaran video tersebut tidak mendapat keizinan ahli keluarga si ma.ti. Lebih membimbangkan, maksud sebenar penyebaran video itu mampu memberi pandangan negatif masyarakat

 

“Maka, bagi menjaga kemuliaan jena.zah dan kehormatan maruah keluarganya amat penting. Nabi SAW juga ada bersabda yang bermaksud: Hak setiap muslim ke atas muslim yang lain adalah ha.ram (baginya mencerobohi) maruahnya, hartanya dan dar.ahnya. Riwayat Muslim,” ujar beliau.

Hafiz (dua, kanan) sebak dengan pemergian sahabatnya.

Beliau berkata, perbuatan menyebarkan gambar atau video jen.azah dan menyebarkan kepada awam hingga membawa kepada fit.nah yang membabitkan semua pihak dalam pembikinan video tersebut, yang boleh mendedahkan aib si m.ati serta menya.kiti hati keluarga waris atau sesiapa sahaja yang terlibat dengan jenazah.

“Justeru, perbuatan menyebarkan gambar atau video jenazah perlu dihentikan kerana ia bercanggah dengan etika, moral dan akhlak Islam,” kata Mohd Izhar sambil menambah bahawa perbincangan mengenai isu hukum tersebut boleh dirujuk juga dalam Irsyad al-Fatwa Siri ke 519 dari Pejabat Mufti Wilayah persekutuan.

Maksud sebenar penyebaran video itu mampu memberi pandangan negatif masyarakat.

PROF MADYA DATUK DR MOHD IZHAR ARIFF MOHD KASHIM

Sementara itu, pendakwah bebas dan Pencetus Ummmah (PU) Amin berpandangan, adalah perlu menguar-uarkan kem.atian seseorang itu kepada umum.

“Ini supaya orang tahu perkara yang berkaitan dengan si m.ati. Hubungannya dengan kehidupan telah pun selesai dan seandainya ada perkara yang belum ditunaikan bolehlah merujuk kepada ahli keluarga si ma.ti.

“Menguar-uarkan kema.tian juga memberikan banyak manfaat supaya orang lain boleh mendoakan si ma.ti agar terus mendapat ketenangan dan kebaikan di alam roh,” katanya.

PU Amin turut memberi pandangan berhubung video yang tular.

PU Amin atau nama sebenarnya Mohamad Amirul Amin Maula Lokman Hakim berkata,bagaimanapun, sama ada video atau gambar yang dirakam itu perlu mendapat keizinan daripada keluarga si ma.ti dan sekiranya ia tidak mendedahkan keaiban atau membuka ruang-ruang fit.nah kepada si ma.ti khususnya.

“Mungkin cara dan gaya suntingan video itu nampak seolah-olah dia pergi melancong seperti yang dikatakan netizen, tapi bagi saya, ia memberikan satu gambaran positif agar kita melihat kema.tian itu dekat dengan kita.

“Selalu kita nampak instafamous, jutawan dan orang-orang kaya atau ahli perniagaan selalu ambil video mengenai kelalaian dan keseronokan, tapi kali ini Instafamous atau seorang yang dikenali ramai, Hafiz mengambil video tentang kema.tian yang mengingatkan hati kita tentang hari kema.tian dan nya.wa kita yang akan diambil Tuhan.

 

Cuma gaya penyampaian melalui video itu menimbulkan banyak perbalahan dalam kalangan masyarakat. Selagi garis panduan dijaga, maka tidak menjadi masalah untuk mengambil gambar dan video jena.zah.

“Tapi perlu dijaga adab dan akhlak ketika kita mengambil rakaman bagi orang yang telah menin.ggal dunia. Kita juga boleh melihat dari sudut yang lebih baik, iaitu keakrabannya dia dengan sahabat itu membuatkan dia nak abadikan momen-momen terakhir dengan sahabat.

“Soal niat, tujuan untuk meraih populariti, like dan view, saya kira orang yang berakal matang dan beriman tidak akan melakukan perkara tersebut. Namun kalau ada niat di sebaliknya, Allah SWT yang mengetahui segala niat dan tujuan, kita (manusia) hanya melihat atau mentafsir sesuatu yang zahir sahaja,” katanya.

 

 

Sampai masuk TV seberang,” Netizen Indonesia Tidak Senang Dengan Video Hafiz Mahamad

Beberapa hari lepas, seorang usahawan muda yang terkenal di laman Instagram, Hafiz Mahamad telah berkongsi kisah seorang sahabat sejatinya.

 

Rakaman video kisahnya bersama sahabat itu telah menarik perhatian ramai pihak.

Namun begitu, netizen dikejutkan dengan berita pemergian sahabat baiknya itu baru-baru ini.

Malah, Hafiz berkongsi video perjalanannya ke kediaman rakan karibnya yang telah meninggal dunia dan juga sempat merakam pengebumian rakannya.

Ekoran perkongsian itu, rata-rata netizen mempersoalkan tindakan Hafiz yang merakam dan juga berkongsi video tersebut.

 

Bahkan, lebih mengejutkan lagi apabila video tersebut telah tular ke negara seberang, Indonesia.

Di dalam laman Instagram, Hafiz telah menjelaskan video tersebut bukanlah ‘marketing’ atau semata-mata konten di Instagram miliknya.

“Saya menjaga dia sejak awal dia sakit, saya call dia & keluarga setiap hari ketika dia tak sedarkan diri.

“Sekarang bila dah takde, saya cuba jaga keluarga dia pulak & Alhamdulilah keluarga dia minta saya gantikan tempat “sahabat” untuk masuk menjadi keluarga mereka. Dimana demi sebuah content atau marketing?

“Saya tak pandai nak bentang hadis, saya kurang ilmu agama. Sayang, saya ada sahabat ramai dalam social media & selama ni tak mampu nak share benda yg baik sbb kurang ilmu agama.

“Tapi, saya tak boleh nak tunggu untuk jd perfect. Walaupun kurang ilmu agama, saya usaha untuk share benda baik yg boleh diikuti

Sebab dulunya saya berubah kerana ada posting yg baik Bukan salah kamu & orang lain. Itu cara kamu melihat saya & says terima Ada yg melihat & dpt manfaat.

Ada yg melihat & nampak saya yg bukan bukan Apa pun, says minta maaf & saya tahu niat hati sebenar saya. Saya minta maaf & terima kasih.”

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber :you.my

Sementara itu, ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

Xoxo

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *