Viral

LELAKI INI SARANKAN CIKGU UNTUK PAKAI PPE DALAM BILIK DARJAH. NETIZEN MULA TINGGALKAN KOMEN

PETALING JAYA- Guru-guru yang perlu menjalani sesi persekolahan secara bersemuka disaran untuk memakai pakaian perlindungan diri (PPE) dalam usaha meningkatkan tahap keselamatan ketika mengajar.

Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), Harry Tan Huat Hock berkata, susulan itu, Kementerian Pendidikan (KPM) diminta mengkaji semula aspek keselamatan guru khususnya mereka mengajar pelajar calon peperiksaan.

Gambar Hiasan

“KPM juga perlu menyediakan peralatan perlindungan diri (PPE) seperti pelitup muka dan baju ‘overcoat’ mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan agar keselamatan dan kesihatan guru lebih terjamin,” katanya tadi.

KOMEN NETIZEN:

Rata rata netizen memang agak terkejut dengan kenyataan guru harus memakai pakaian PPE seperti di hospital jika ada klass bersemuka dengan pelajar.

Netizen mula meninggalkan komen tentang cadangan tersebut.

“Tak pengsan ke nanti cikgunya?”

“Lepas ni pensyarah..pastu cikgu taska last skali cikgu Suraya ..kepam la memasing sebab panas..hmmm”

“Pakai mask dan faceshield memadai”

NUTP gesa guru di sekolah dilengkapi PPE | Free Malaysia Today (FMT)

Gambar Hiasan

“Pekeje kilang. Pekeje2 kerajaan.swsta.org2 keje dlm opis pon kne gak pki PPE.baru adil..setuju x..jgn main ckp jer..”

“Cikgu x per la.. Klu pengusaha kantin Di suruh pakai mcm nie cair habis luar dlm.. Seksa seksa..”

“Okla tu ramai2 pakai ppe..br tau cmne kami frontliner rasa..mgkin dh smpi masa kerajaan dh boleh wajibkan sesiapa saja nk klua rumah kena pakai ppe..haaa br betul SOP”

“Cmna nak tiktok kalau pakai ppe ,kerajaan ni xleh nk pikir logik ka apa”

Sumber : KOSMO ONLINE/awatsheikh

 

Sweet Qismina ‘S0und’ Pihak Sekolah Kendalikan Proses Ambil Dan Hantar Buku Teks


Persekolahan sesi 2021 masih tidak dapat dijalankan secara biasa kerana majoriti murid perlu mengikuti pembelajaran secara dalam talian.

Ini kerana arahan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dikenakan atas peningkatan jumlah kes C0V1D-l9 di Malaysia.

Oleh itu, untuk proses pengambilan dan penghantaran buku teks juga dijalankan dengan cara berbeza.

Mengulas perkara ini, pelakon Sweet Qismina telah memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 26 Januari 2021.

 

Perkongsian Sweet yang diambil daripada akaun Twitter beliau itu menegur proses pengambilan dan penghantaran buku teks yang dianggapnya kurang sesuai.

Ia setelah beliau mengalaminya sendiri bagi urusan itu untuk adik perempuannya.

 

Melalui perkongsian itu, Sweet menyentuh tentang usia ibu bapa atau penjaga yang menggalas tugas untuk proses tersebut.

Ada di antara mereka yang sudah berusia dan cuaca yang panas pula menambahkan keletihan.

Selain itu, buku teks yang berat dikira menjadi beban buat mereka.

Isu tiada bantuan untuk pergerakan juga membuatkan mereka sukar untuk ke tempat yang sepatutnya dengan saiz sekolah yang agak besar.

Sweet juga mengakhiri perkongsian itu dengan memberi cadangan untuk penambahbaikan.

Buat ibu bapa atau penjaga yang mengalaminya pasti lebih tahu bagaimana proses berkenaan dijalankan di sekolah.

Sumber: Instagram Sweet Qismina/ trandinggile

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *