Viral

Tak pandai masak tetap nak jual makanan, peniaga digesa jangan anlaya pelanggan – “Ingat orang beli guna daun ke?”

RAGAM pelanggan menjadi antara cab4ran utama buat setiap peniaga.

Ada pelanggan yang cer3wet, mengada-ngada, ada pula yang baik hati dan cukup memahami kesus4han para peniaga.

Terbaharu, lain pula ceritanya apabila rungvtan seorang pelanggan menjadi tul4r di laman Facebook dan Twitter.

Menurut individu yang tidak dikenali itu, dia memohon mereka yang tidak pandai memasak agar tidak mencebvrkan diri dalam perniagaan berasaskan makanan.

“Siapa yang tak pandai masak, tolonglah jangan berniaga. Str3ss betul la, beli-beli tak sedap.

“Bukan tak bersyukur, tapi kalau dah tak reti masak tu, tak pyah berniaga boleh tak?” s0al individu itu.

Rungvtan seorang individu mengenai kualiti rasa makanan yang dibeli tul4r di media sosi4l.

Tambahnya lagi, dia berhak berkata demikian memandangkan makanan tersebut dibeli menggunakan wang miliknya sendiri.

“Ingat orang beli guna daun ke? Kalau tak reti masak, belajarlah. Ni dah tahu tak sedap, masih nak jual.

Time awak masak, awak tak try ke benda tu sedap atau tak?” soalnya lagi.

Para peniaga dinasihatkan agar menjaga kualiti makanan sebelum dijual kepada pelanggan-Gambar hiasan

Dikongsi di Facebook, paparan skrin kenyataan lelaki itu ditul4rkan pula ke laman Twitter sehingga menerima lebih 5,600 ulang kicau (Retweet).

Jika disor0ti ruangan k0men, ramai netlzen turut meluahkan pendapat dan bersetuju dengan kenyataan tersebut.

Tambah netlzen lagi, tak semua individu memiliki kebolehan untuk memasak dalam skala besar, khususnya untuk dijadikan sebagai bahan jualan.

Malah, ada dalam kalangan peniaga sendiri yang turut bersetuju degan kenyataan itu.

“Betul tu! Dulu sebelum saya mula niaga pun saya test banyak kali sampai kena kat tekak baru jual. Kesianlah kat pembeli kan kalau dapat yang tak sedap.

Selain netizen, ada golongan peniaga makanan yang turut bersetuju dengan pendapat itu.

“Betul. Tekak nak makan laksa, bila dapat rasa macam makan cuk4 je. Kurang sedap tak apa, jangan sampai hil4ng rasa makanan tu.

“Yang paling sedih bulan puasa, mak ayah kumpul duit nak beli makanan kesukaan anak-anak, last-last dapat yang entah apa-apa.

“Yang aku pelik tu, keluarga dia tak rasa dulu ke makanan tu sebelum jual?” s0al beberapa netlzen di Twitter.

Sumber:mstar/dedah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *