Viral

Selepas staff J&T Minta Maaff, Muncul Pula Lagi Satu Rakaman

KUALA LUMPUR: Tujuh pekerja syarlkat k.urier, J&T Express (J&T) Perak sebelum ini telah membuat perm.ohonan maaf berhubung inslden memb.aling barang pelanggan yang tular di media sosial.

Menerusi video yang dimuat naik melalui Faceb0ok J&T Express Malaysia-Perak, seorang daripada pekerja terbablt men.afikan terdapat lsu dalaman atau p.otongan gaji membabltkan pekerja dan syarlkat itu.

“Kami ingin jelaskan di sini tiada t.indakan m.ogok. Sekali lagi kami mem0hon maaf kerana menj.ejaskan nama syarlkat dan barang pelanggan rakyat Malaysia.

“Kami sedaya upaya akan mempr.oses dan menghantar barang pelanggan secepat mungkin,” katanya.

Terdahulu, J&T dalam satu kenyataan mem.ohon maaf kepada pelanggannya di seluruh negara berhubung kejadlan pekerja m.ogok dan memb.aling barang yang tular di media sosial.

J&T menjelaskan, inslden berlaku disebabkan kakltangan kurang jelas mengenai slstem pengaglhan b0nus sehingga menjadi p.unca kejadlan m0gok serta tlndakan memb.aling barangan milik pelanggan oleh kakitangan syarlkat itu.

“Sebenarnya J&T sudah memberikan pemb.ayaran pekerja akhir tahun selepas membuat perti.mbangan k0mprehensif, bersesuaian dengan pera.turan dan u.ndang-u.ndang b0nus serta u.ndang-u.ndang perb.uruhan.

Orang Mengata Tapi Tak Semua Sama

Berlainan pula dengan dua rakaman video ini, walaupun waktu sudah menunjukkan 10 malam, namun sekumpulan pekerja J&T Segamat masih lagi bekerja mempr0ses barang-barang cust0mer dengan cermat.

Seorang warga Twitter bernama Amar, yang merupakan pekerja J&T memuat naik sebuah video yang telah ditonton lebih 250,000 rlbu.

Amar berkata, dalam tular mengenai servlce j&t so b.ad, meanwhile me and my team at j&t segamat until 10pm. Well, they only see the b.ad things.

Beliau juga menambah, barang banyak banyak semua ni mereka susun seeloknya. Beliau menyatakan rasa syukur kerana mempunyai team sekerja yang dedlkasi dan bagus.

 

Reaksi Orang Ramai

Terima kasih bang semoga jasa baik korang berbalik pada korang.

Btw j&t area saya pun okay.terima kasih kerana sanggup bekerja k.eras jaga barang cust0mer kepada karyawan yang bekerja dengan baik.

Aku beli barang dari johor pun semua okay. Yg sangk.ut lama kat pjs tu ja but hope you guys doing well okay thank you jaga brg cust.

Syarikat J&T Dah Minta Maaf. Sekali Menteri Bersuara Suruh Pelanggan Buat Benda Ni Klu Barang Kurier R0sak

Pelanggan yang mengalami kerosakan barang selepas menggunakan perkhidmatan penghantaran barangan, boleh memfailkan tuntutan ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM).

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid berkata, tuntutan boleh dibuat jika tiada penyelesaian dicapai dengan syarikat penghantaran barang selepas aduan dikemukakan.

Katanya, tuntutan di TTPM adalah langkah terakhir untuk menyelesaikan perkara itu.

” Pengguna perlu membuat laporan kepada syarikat penghantaran barang terlebih dahulu atau bagi mereka yang membeli barang dalam talian, mereka perlu merujuk kepada peniaga yang kemudian akan memeriksa dengan syarikat penghantaran barang.

” Namun, jika ia tidak dapat diselesaikan, pengguna yang teraniaya boleh memfailkan tuntutan ke TTPM bersama bukti dan dokumen lengkap.

” Di sini TTPM akan meneliti tuntutan dibuat sebelum mengarahkan pihak berkaitan sama ada penjual atau syarikat penghantaran barang untuk tindakan ganti rugi jika terbukti kesilapan dan kelalaian berpunca daripada mereka,” katanya

Rosol mengulas mengenai rakaman video yang tular di media sosial menunjukkan pekerja sebuah syarikat penghantaran barang membaling bungkusan pelanggan dipercayai mogok selepas majikan dikatakan mengurangkan komisen.

Rakaman video berdurasi 15 saat itu turut mendapat pelbagai reaksi pelanggan yang kesal dengan tindakan terbabit serta dikhuatiri akan merosakkan barangan di dalam bungkusan itu.

Mengulas lanjut, Rosol berkata, tidak semua barang dapat dituntut daripada syarikat penghantaran barangan dan TTPM, seperti barang kemas dan cecair yang membahayakan.

” Jika barang yang diposkan itu tersenarai antara barangan yang dilarang, pengguna perlu menanggung risiko itu sendiri sekiranya berlaku kerosakan.

” Namun, jika ada kehilangan barang seperti barangan kemas, mereka boleh merujuk kes ini kepada pihak polis jika ada kemungkinan wujud unsur jnayah,” katanya.

Terdahulu Rosol ditemui ketika melawat jualan Kedai Runcit Bergerak Prihatin Mart di Dataran Kampung Pela, Ajil di sini, hari ini.

Semalam, tujuh pekerja Syarikat kurier J&T Express (J&T) Perak, tampil memohon maaf berhubung ins1den membaling barang pelanggan yang tular di media sosial.

Menerusi video berdurasi 57 saat dimuat naik menerusi J&T Express Malaysia – Perak, seorang pekerja itu menegaskan tiada isu dalaman atau potongan gaji membabitkan pekerja dan syarikat itu.

” Kami ingin jelaskan bahawa tiada tindakan mogok. Sekali lagi kami memohon maaf kerana menjejaskan nama syarikat dan barang pelanggan rakyat Malaysia.

” Kami sedaya upaya akan proses dan hantar barang pelanggan secepat mungkin,” katanya dalam rakaman video itu.

Terdahulu, J&T dalam satu kenyataan menjelaskan, ins1den itu berlaku disebabkan sistem pengagihan bonus yang kurang jelas dalam kalangan kakitangan jabatan sehingga menjadi punca kejadian mogok serta tindakan membaling barangan milik pelanggan oleh kakitangan syarikat itu.

Sebelum ini, tular di media sosial video pekerja syarikat kurier membaling bungkusan pelanggan selepas dipercayai mogok susulan majikan mengurangkan komisen kerja.

Rakaman video berdurasi 15 saat di salah sebuah hub kurier syarikat itu turut menunjukkan lambakan timbunan bungkusan yang difahamkan mengalami kelewatan penghantaran.

Video itu mendapat pelbagai reaksi netizen dan pelanggan yang kesal dengan tindakan pekerja terbabit kerana dikhuatiri akan merosakkan barangan dalam bungkusan.

Kredit : Khalifah/Twitter

JNT Akhirnya Jawab Persoalan Bagaimana Ada Bungkusan Makanan Boleh Dimakan Oleh Pekerja Mereka

Kuala Lumpur: Syarikat kurier, J&T Express (J&T) memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan tampil memberi penjelasan mengenai penangguhan, pemotongan gaji serta kecurian bungkusan kendalian syarikatnya.

Dalam satu surat terbuka di Facebook, syarikat itu menjelaskan pengagihan bungkusan secara ganas yang berlaku pada Khamis lalu disebabkan terdapat segelintir kakitangannya tidak memahami dengan jelas sistem pengagihan bonus dalam kalangan pegawai jabatan.

“Sebenarnya J&T sudah memberikan pembayaran pekerja akhir tahun selepas membuat pertimbangan komprehensif, bersesuaian dengan peraturan dan undang-undang bonus dan Undang-Undang Perburuhan Malaysia.

“Bonus penuh dibayar kepada pekerja yang bekerja selama satu tahun dan bonus dibayar mengikut tempoh masa pekerja yang bekerja kurang dari satu tahun,” katanya dalam kenyataan itu, hari ini.

Disebabkan masalah itu, J&T memaklumkan, ada yang kurang jelas sistem pengagihan bonus, ia menyebabkan pengagihan bungkusan secara g.anas pada Khamis lalu dan mengh.asut beberapa pekerja untuk membuat ga.ngguan bersama dan menyebarkan video ke sosial media.

“Bagaimanapun, pengurusan negeri Perak segera menangani dan menjelaskan kejadian sebenar yang berlaku. Pada 5 Februari (Jumaat) lalu, pekerja kembali menjalankan tugas seperti biasa untuk menyusun serta memproses bungkusan pelanggan.

“Kami ingin menjelaskan bahawa J&T tidak akan memotong atau berhutang gaji kepada pekerja dan akan bersedia menerima pengawasan dan pemeriksaan oleh masyarakat dan institusi berkenaan,” katanya.

Dalam kenyataan itu, J&T menjelaskan pihaknya komited untuk pembangunan lokal, meningkatkan pampasan dan faedah pekerja dari semasa ke semasa, mempromosikan pembangunan ekonomi sosial dan industri e-dagang serta komited membangun sistem pampasan dan faedah lengkap untuk pekerja.

Timbunan barang-barang susulan kakitangan J&T Express mogok. FOTO Tular

Dalam pada itu, J&T turut memberi maklum balas mengenai aduan warganet mengenai pekerjanya yang didakwa mencuri makanan dan minuman daripada bungkusan pelanggan.

“Disebabkan peningkatan pesat dalam jumlah bungkusan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, J&T mengambil lebih banyak bungkusan daripada masyarakat.

“Dalam tempoh ini, syarikat mengupah lebih ramai pekerja sementara dan hanya memberikan latihan yang asas kepada pekerja sementara.

“Ini adalah kesalahan dalam pengurusan kami. Kami juga sudah merumuskan peraturan dan kaedah pengurusan khususnya untuk penyelesaian dan pengawasan insiden serupa serta menyelesaikan bungkusan yang hilang dengan cepat,” katanya

KETERANGAN RASMI JNT DI FACEBOOK

Sumber : HMETRO ONLINE

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *