Viral

Ibu kandung dan Bapa tiri Der4 Adik Bakal Di Dakwa & Berdepan Hukuman M4ti.

Ibu kandung dan bapa tiri kanak-kanak berusia tujuh tahun yang maut dipercayai did33ra berdepan hukum4n g44ntung sampai m44tii selepas did4kwa di Mah kamah Majistret di sini, pada Rabu atas pertuduhan membvvnuhh anaknya, pada 29 Januari lalu.

Bagaimanapun tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh, Zuraida Atan, 32, dan suaminya, Mohd Fadzli Abdull Razak,38, sejurus pertuduhan dibacakan terhadap mereka di hadapan Majistret, Mazana Sinin.

Berdasarkan pertvdvvhan, kedua-dua tertvvduh secara bersama-sama didakwa melakukan bvvnuhh dengan menyebabkan k33m44tiann Zubaidi Amir Qusyairi Abdul Malik, 7, di sebuah rumah di Taman Krubong Jaya di sini, jam 3.32 petang, pada 29 Januari lalu.

Kedua-dua mereka ditvvduh melakukan k3sal4han mengikut Seksyen 302 Kanun Kes33ksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun sama dan boleh dikenakan hukvvman m44tii manda tori, jika disabit k33salahan.

Sementara itu, pasangan suami isteri itu turut didakwa di Mahkamah Sesyen atas pertvvduhan dengan cara mungkin akan menyebabkannya mengalami kec33deraan fizikal atau membenarkannya dian iayai, diabaikan atau didedahkan sedemikian.

Mereka didakwa melakukan k33sal ahan di alamat yang sama antara jam 10. 30 malam pada 13 Oktober 2019 hingga 3.32 petang pada 29 Januari 2021di lokasi sama.

Mereka bagaimanapun mengaku tidak bers44lah ketika pertvvduhan dibaca secara berasingan di hadapan Ha kim, Nariman Badruddin.Kedua-dua tertvvduh didakwa melakukan k3sal44han mengikut S eksyen 31(1)(a) Akta Kesa lahan Kanak-kanak 2001.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hvvkuman d3nda tidak mel3bihi RM20,000 atau p33njara tidak lebih 20 tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kes44lahan.Mahkamah menetapkan sebutan semula bagi kedua-dua kes itu pada 29 Mac depan.

Prosiding bagi kedua-dua kes dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Pengarah Pendakwaan Negeri, Badius Zaman Ahmad.Zuraida diwakili empat peguam, Zamri Idrus, Ishak Mohd Kari, Yusman Che Man dan Saifuzzaman Ab Rahman sementara Mohd Fadzli diwakili peguam Datuk Ahmad Musthafi Mohamar dan Muhammad Firdaus Abd Razak.

Pada 29 Januari lalu, dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, kanak-kanak malang itu didakwa l33mas di dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya dengan terdapat beberapa kesan k33ced3raan di beberapa bahagian badan.

Hasil siasatan dan pemeriksaan pada tubuh badan m44ngs4 bagaimanapun menemukan kesan kec33der4an dipercayai akibat did3rra.

Sumber:SINARHArian

Orang SaIah Berhak Dihvkum – Ummi Sbenarnya Tak Snggup Terima Hakikat ‘Adik’ DipukvI

KUALA LUMPUR – ibu angkat Allahy4rham Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek, terkejvt apabila mendapat tahu ibu kandung dan bapa tiri anak itu akan didkwa di mhkamah pagi ini atas tduhan mende.ra dan membu.nuh.

Beliau terd1am dan hanya tang1san kedengaran di hujung talian ketika dihubungi MalaysiaGazette.

Dalam ter1sak-1sak. Norlida sayv menyebut: “Allah, Ya Allah kes1annya Amiir, kes1an anak umi kena pukuI. Sampai hat1 buat Amiir macam tu. Beliau yang mesra disapa dengan panggilan umi berkata, biarpun pada awal kemat1an anak angkatnya dikaitkan dengan pende.raan, tetapi dia sentiasa memujuk hatinya untuk tldak menerima spekuIasi tersebut.

Sebaliknya, dia cuba menerima kemat1an Amir kerana terjatvh, bukan dide.ra oleh ibu kandung atau bapa tirinya.
“Umi selalu tep1s tnggapan orang bahawa Amir dider.a.

Umi sebenarnya tak sanggup untuk terima hakikat Amiir dipukuI.
”Umi tak mampu bayangkan kesak1tan Amiir bila dipukuI,” katanya sayv.

Kanak-kanak yang berusia tujuh tahun itu ditemui Iemas dalam t0ng air di Krubong, Melaka, akhir bulan lalu.
Serentak penemuan myat itu, ibu kandung dan bapa tiri Amir dit4han reman pada 30 Januari lalu.

Meskipun suaranya kedengaran sedlh, Norlida dengan tegas berkata, kalau betul pasangan suami isteri itu bersaIah, mereka berhak dapat hukvman.
“Umi tldak mahu mengervhkan keadaan, itu sahaja dari umi,” ujarnya.

Sumber: MalaysiaGazette/mediabawang

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *