Viral

Anak Muda Jadi Rider Sara Keluarga, lbu Pula Hldap K4nser Hati Tahap 3, Abang Kurang Upaya..

Di Facebook, seorang pakar motivasi yang dikenali sebagai Raja Shamri, berkongsi sebuah kisah mengenai tiga ber4nak yang hidup dalam kesusahan di Pasir Mas Kelantan.

Lebih menyed1hkan, pasangan suami isteri ini sedang terlantar saklt dan perlu menjaga anak mereka yang merupakan orang kelainan upaya (0KU).

Tidak mampu urus diri sendiri

Hari ini kita sukerelawan The 3rd Force seramai empat orang , telah mengunjungi satu keluarga asnaf disini.

Kita tiba lebih kurang jam lima petang atas maklumat sahabat terdekat yang mana merupakan seorang cikgu di sini. Ketibaan kami di sambut oleh anak-anak keluarga ini sendiri.

Mohd Nawi bin Mohamad 80 tahun merupakan seorang halaqah , mengajar di surau-surau sekitar Pasir Mas, tetapi sekarang keadaan kesihatannya amat menyedihkan kita semua.

Bukan sekadar dirinya sahaja, Mohd Nawi diuji Allah lagi dengan penyaklt isteri tersayang Kheriah bt Hj Ahmad 69 tahun. Kheriah di serang knser hati di tahap 3, tidak dapat menguruskan diri sendiri. Lebih menyedihkan kita semua, perut Kheriah membvncit seperti orang mengndung.

 

Menurut Raja Shamri, sukarelawan The 3rd Force sempat mengunjungi keluarga Mohd Nawi, petang semalam. Mereka sedih melihat keadaan kesihatan Mohd Nawi dan isterinya, Kheriah yang menghidap penyaklt knser hati tahap 3.

Tambah Raja Shamri, wanita tersebut tidak dapat menguruskan dirinya sendiri. Tambahan, prut wanita itu kian membunclt.

Sudah jtuh ditimpa tangga, pasangan ini diuji lagi apabila Allah hadirkan anak syurga buat mereka iaitu Mohd Akmal Ehsan yang kini berusia 31 tahun.

Mohd Akmal seorang OKU dan hanya mampu terIantar,   tidak mampu menguruskan diri sendiri dan hanya mampu minum susu serta nestum sahaja. Keadaan rumah mereka  juga sangat menyedihkan.

Perasaan piIu dan seb4k turut diluahkan oleh Raja Shamri semasa melihat keadaan sekitar rumah keluarga tersebut.

Mengulas lebih lanjut, anak-anak yang lain tidak pernah mengabaikan ayah dan ibu mereka tetapi mereka turut kais pagi makan pagi, kais petang minum petang.

Demi kasih sayang dan tnggungjawab

Mereka bertiga kini dijaga oleh anak lelaki bungsu iaitu Nasaei. Demi kasih sayang dan tanggungjawab pada ibubapa tercinta dan abang oku tersayang , Nasaei sangup tinggal dikampung dan bekerja sebagai runner makanan walaupun pendapatan tidak seberapa.

Nasaei rela walaupun bilik tidurnya hanya berlantaikan tanah dan hanya ditutupi dengan tikar getah sahaja. Semua itu tidak penting , yang penting adalah kewajipan pada orang tuanya.

Pada pandangan kita mereka bertiga perlukan kerusi roda, tandas yang sempurna dan lantai rumah yang perlu ditukarkan dengan segera.

Tidak ketinggalan atap rumah yang perlu kita semua perbaiki dengan menukarkannya. InsyaAllah, kita semua keluarga besar thirdforce bantu ya

Semasa kita sampai tadi , Mak Cik kheriah berada didalam kereta , hendak dibawa kerumah anak perempuannya kerana keadaan tandas yang sangat tidak sesuai dengan dirinya di sini.

Anak perempuannya juga hidup serba sederhana di tempat lain. Keadaan Mak Cik kheriah yang perlu didvkung untuk ketandas amat tidak selesa dimana bila didukung dirinya akan kes4kitan. Knser tahap 3 yang makin mereb4k ini pastinya ujian yang sangat besar dan maha hebat.

 

Jelas Raja Shamri, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah memberikan bantuan sebanyak RM300 sebulan kepada Mohd Akmal dan bantuan tersebut sedikit sebanyak telah meringankan beb4n keluarga ini.

Ujarnya lagi, mereka turut memberi sumbangan bantuan awal dari Yayasan Raja Shamri hasil sumbangan masyarakat semua. Mereka turut memberi barangan keperluan seperti lampin pakai buang, susu, nestum dan barangan dapur buat keluarga tersebut.

Sumber: Raja Shamri via Ohbulan

Kredit tgkni

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *