Viral

Peha dah macam lip@n! Wanita buat ramai ngilv kongsi kisah kena 21 j@hitan gara-gara mangkuk tandas p3cah – “Saya tak cangkung pun”

“Tak ramai tahu, tapi diri ini ada 21 j@hitan di kaki kiri. 21 jah1tan as a girl, dah macam lipan”

Demikian tulis pelayar wanita ini ketika berkongsi kisah ng3ri yang pernah dialaminya beberapa tahun di mana peha kirinya ‘terk0yak’ gara-gara tertvsuk seramik mangkuk tandas yang p3cah.

Perkongsian di laman Twitter itu sehingga kini meraih lebih 1,100 retweet.

Sementara itu di ruang komen pula, rata-rata netizen mengatakan mereka terasa ‘ngilv’ seolah-olah dapat membayangkan kec3deraan yang dialami wanita berkenaan.

Berkongsi cerita dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Hazirah berkata sungguhpun kejadian itu berlaku hampir enam tahun lalu, namun peristiwa itu masih segar dalam ingatannya apatah lagi apabila melihat p4rut bekas j4hitan pada peha kirinya.

Posting Hazirah di Twitter mengenai kisahnya menerima 21 j4hitan gara-gara mangkuk tandas p3cah menjadi tular.

Mengimbas kembali peristiwa berkenaan, Hazirah berkata ketika itu dia yang sedang menjalani latihan industri (internship), mengunjungi rumah sahabatnya dan bermalam di sana.

“Pagi tu selepas bangun tidur, saya ke tandas. Selalunya kita tak biasa tandas rumah orang. Masa buang air, saya duduk normal je… tak cangkung pun atas mangkuk tandas.

“Tapi mungkin ia tak stabil ditambah pula ada pressure, tiba-tiba berg0yang dan terus p3cah. Serpihan seramik mangkuk tandas tu tertvsuk pada bahagian belakang peha kiri.

“Terus saya j3rit panggil adik kepada kawan saya… d4rah memang membvak-buak. Dia ambil tuala untuk balut kawasan yang c3dera dan terus hubungi kawan saya yang keluar hantar seorang lagi adiknya ke tadika.

Hazirah turut memperincikan ins1den yang menimpa dirinya menerusi bebenang di Twitter.

“Masa terkena tu tak rasa sak1t… tapi bila dah dalam kereta masa nak pergi klin1k kesihatan, dah mula terasa sak1t amat,” Cerita Hazirah mengimbas kembali tragedi yang berlaku pada 2015 itu.

Tambahnya, disebabkan kec3deraannya agak serivs, dia segera dirujuk ke hospital untuk rawatan lanjut.

“Dari petang selepas cuci lvka dan jalani beberapa prosedur lain, hanya pada waktu malam baru dib3dah. Lvka tvsukan agak dalam sampai kena 21 j4hitan.

“Saya bersyukur sangat doktor beritahu tak ada saraf atau urat yang pvtus. Tiga hari jugalah dit4han dekat wad. Tapi proses nak sembuh, dengan hari-hari kena cuci lvka, keseluruhannya saya cuti sak1t selama tiga minggu.

Masa terkena tu tak rasa sak1t… tapi bila dah dalam kereta masa nak pergi klinik kesihatan, dah mula terasa sak1t amat. –HAZIRAH

“Saya sambung internship macam biasa cuma ser1au apabila bers3sak-sesak dalam tren… bimbang kaki terhimpit. Kena hati-hati tapi ada juga masanya saya beritahu saya baru lepas op3rate, ada yang baik hati beri tempat duduk,” kata wanita berusia 27 tahun ini.

Tidak menyangka ciapannya menjadi tular, Hazirah berkata dia sekadar berkongsi pengalaman sendiri selain mahu memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai betapa perlunya mengambil insurans sebagai persediaan.

Hazirah (dua, kanan) bersyukur masih mampu berjalan seperti biasa kerana kec3deraannya tidak melibatkan sebarang saraf mahupun tulang.

“Sebenarnya saya baru menceburi bidang takaful secara sambilan… jadi saya share pengalaman sendiri untuk beri kesedaran kepada orang ramai. Kem4langan ni berlaku tak kira tempat, di rumah pun boleh jadi tanpa dijangka.

“Kita semestinya mahukan rawatan terbaik jika terjadi perkara seperti ini. Dulu saya masih belajar, tak ambil insurans. Jadi pada pendapat saya, sesiapa yang berkemampuan, boleh ambil pelan takaful sebagai persediaan,” ujar kakitangan syarikat swasta ini lagi.

Sumber : mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Payung Cerita Media Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *