Viral

Uncle Kentang; moga engkau miliki akaun 24434 sebelum matamu terpejam buat selamanya…

Admin memang dah lama follow fb Uncle Kentang ni sejak 2018 lagi rasanya… Di dalam setiap penulisannya beliau tergambar seolah-olah beliau seorang Muslim. Keterlibatannya di dalam banyak gerak kerja kebajikan termasuk perkhidmatan van jen4zah mungkin membuatkannya banyak memahami ajaran Islam.

Namun sayang seribu kali sayang wahai Uncle Kentang yang budiman, semua itu tida membawa apa-apa manfaat ak akan membawa apa-apa makna jika engkau tidak punya ‘Akaun 24434’. Ianya bagaikan debu-debu berterbangan yang tiada membawa apa-apa manfaat kepadamu melainkan engkau mentauhidkan Allah dan mengaku Muhammad sebagai Rasulullah…

Bak kata secebis komen daripada abam Bob Isabela… mari kita sama-sama doakan pengakhiran yang baik buat Uncle Kentang supaya segala usaha-usaha beliau tidak sia-sia sahaja. Dan buat Uncle Kentang, ketahuilah betapa ramainya orang mendoakan agar engkau HIDAYAH Allah bakal menyapamu sebelum matamu terpejam buat selamanya…

Uncle Kentang wrote…

Macam tak percaya… serita van jen4zah dan polis serta saman RM10,000 semua ada hubungkait…TUuhan dah rancang dari awal…Takdir… Suratan…

Bermula dari saya kena bambu oleh seoranga auntie, pada 13 hb malam konon anak beliau kena s4man RM10000 di Ipoh. Beliau mau saya bantu anak beliau. saya mohon salinan s4man tetapi malam dah larut dan beliau dakwa anak beliau telah tidur dan akan di kemukakan salinan s4man tersebut pada keesokan pagi.

Pada 14hb Mac pagi saya telah buat posting perkara ini dengan niat suci mau bantu auntie dan maklumkan pada orang ramai jangan terlalu gusar dengan saman RM 10,000 kerana ia boleh di kurangkan k0mpaun nya. Saya juga menhubungi beliau beberapa kali untuk salinan saman tetapi gagal dijawab telepon nya.

Pihak PDRM telah menghubungi saya untuk kesahihan perkara tersebut. Lebih mengeruhkan keadaan ialah auntie telah hubungi saya dan kata s4man anak nya telah pun di settle oleh majikan di sebuah balai p0lis. Pihak p0lis pada petang 14 hb Mac telah menghubungi saya meminta saya memberi salinan s4man tetapi tidak dapat saya kemukakan kerana auntie enggan beri nombor telepon anak beliau kepada saya.

Pada 15 hb Mac pagi auntie telah hubungi saya dan mohon maaf serta men4ngis kerana anak beliau mengaku men1pu auntie kerana nak bagi alasan agar tak perlu hantar wang bulanan kepada mak dia dengan memberi alasan beliau kena s4man. Kantoi.

Pada 15hb juga saya menerima permintaan dari p0lis untuk KE IPOH UNTUK MEMBERI STATEMENT mengenai posting di Facebook dan perlu penjelasan yang sepenuhnya. Saya mohon p0lis membenarkan saya ke Ipoh pada 17hb Mac kerana IO merakamkan penjelasan saya akan bertugas pada tarikh tersebut supaya IO itu tak perlu datang pejabat pada hari cuti beliau.

Pada 16 hb Mac saya menerima satu watapps dan panggilan telepon dari SM ( B) Joe, bekas VAT 69 suruh saya baca watapps. Aku tak baca pun dan tanya apa masalah. Beliau menceritakan dan menghantar gambar Van Jen4zah yang uzur di Masjid Tg. Rambutan. aya PUN KATA… KEBETULAN SAYA AKAN KEIPOH 17HB MAC…. untuk jumpa IO… selepas jumpa IO saya akan ke masjid untuk lihat keuzuran Van.

Pada 17hb selepas penjelasan di beri kepada IO yang handsome dan professional… beliau sangat berbudi bahasa dan tegas dalam rakaman percakapan….ini pegawai P0lis yang baik sungguh… tengok cara dia layan makcik datang kutip sampah di pejabatnya.. kita dah tahu pegawai ini simple dan baik hati.. layan makcik kutip sampah macam layan mak sendiri.. berbudi bahasa sungguh… makcik tersenyum membersihkan basket sampah …

Selepas berjumpa IO… saya telah pergi makan tengahari. Jam sudah 3.00 petang. Jam tepat 4.00 petang saya dengan eskot hebat saya telah ke Masjid Tg Rambutan. Tuan Razak Kepala Komando Vat 69 , SM (B) Joe dan seorang Veteran VAT 69 yang hebat turut ada menunggu kehadiran saya dengan team Masjid.

Hujan pula mula turun dengan lebat seperti kumpulan main kompang hebat riuh rendah air hujan jatuh menimpa zing dan awning bumbung masjid, seolah olah menyambut kehadiran kami ke masjid.
Dibawa untuk melihat dengan mata sendiri keadaan Van jen4zah. Start tak mau hidup… sungguh uzur… kalau boleh dah ada unsur unsur calun untuk di jual timbang kati… scrap….

Saya di minta galas untuk cari dana baru… saya pegang peha Tuan Razak dan ambil rahmat dari beliau… sebagai bapa komando yang saya sangat hormati dan seorang Muslim yang amat baik kepada saya…. saya kata Tuan… doalah sama sama… kita dapat galas perkara ini….

Saya pulang ke Puchong dengan misi terletak atas bahu saya… saya tiada duit… permintaan berat… RM 130, 000 , bukan sikit….. juga saya bertanya khabar mengenai keadaan kub0r… mandi jen4zah… liang l4had satu RM 350… kalau orang miskin macam mana… so I janji 10 lubang liang l4had percuma bagi pada sesiapa yang perlu…

Tanya pula mandi jen4zah… ada tak kain kapan? Masjid kata tak ada spare, mau mereka akan beli….. bila ada orang men1nggal… I kata tak mengapa.. I akan mohon orang infakkan….. BALIK DARI IPOH… malam tak buat posting kerana badan letih… keesokan 18HB, buat posting… dan 19HB Pagi, kita berjaya kumpul RM 132,000 di akaun saya.

Tuhan dah rancang semuanya… KUN FAYA KUN..

RENUNG BALIK…. TUHAN NAK SURUH PI TENGOK VAN… maka mula lah auntie call saya… dan bambu saya… terima kasih AUNTIE… KERANA DENGAN M4RAH KAMU KEPADA SAYA… DIBAWA SAYA KE IPOH…. RUPA RUPA NYA… TUHAN TELAH ATURKAN KESEMUA DENGAN BAIK…
KALAU AUNTIE TAK M4RAH SAYA… SAYA TAK AKAN BANTU ANAK DAN BUAT POSTING S4MAN RM 10K… dan TAK KEMUNKINAN SAYA AKAN KE IPOH….

KUN FAYA KUN… sememang nya semua telah dirancang dan ditakdir dengan baik… hasil doa anak anak Masjid Tg Rambutan… special dan hebat masjid ini… sehingga berjaya kumpul RM 132,000 tidak sampai 24 jam… malah baru 12 jam… saya dah dapat tahu ia akan mencecah RM 130, 000.

KALAU TANPA DOA ANAK ANAK MASJID TANJONG RAMBUTAN… tak munkin cepat sedemikian…. kepada Tuan Razak… dan SM joe… yang mengemukakan perkara ini ke pengetahuan kita…. Hanya ALLAH YANG MAMPU BALAS JASA JASA YANG KAMU CURAHKAN…

Bermula dengan niat yang baik… pasti akan berakhir dengan yang baik… terima kasih kepada semua… kerana beri peluang kepada kita untuk berkhidmat… demi masyarakat, demi dunia dan akhirat… Terima kasih kepada Auntie yang di hantar Tuhan.. untuk mencetuskan k0ntroversi…

Bukan setiap k0ntroversi itu tidak baik… malah SAYA MENGAKU IA SATU PERCATURAN TUHAN… DAN IA SEMUA DITAKDIRKAN… SYUKUR… SAYA SEB4K DAN TERHARU.. ALL IN HIS PLAN.
20hb Mac 2021. Pagi ini kita akan transfer duit beli Van Jen4zah kepada Distintivestar Auto, Kepong dan ambil alih Van Tersebut.

Kredit; Uncle Kentang
20/3/2021.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *