Viral

“Perlu Ke R4kam Semata-mata Nak Tunjuk Buat Baik?” – Tony Eusoff “S0und” Instafam0us Beri Duit Pada Pekerja

Aktor kacak Tony Eusoff mempers0alkan tindak4n seorang pers0naliti media sosial yang merak4mkan 4ksi memberi sejumlah wang kepada pekerjanya yang melakukan dua kerja.

Menerusi laman sosial Twitter, Tony meluahk4n pendapatnya dengan menyatakan apakah keperlu4n seorang majikan merak4mkan video memp4merkan kebaikan terhadap pekerjanya.

Ada video sorang staff buat side inc0me buat food delivery. Video dir4kam oleh boss sendiri apparently. Pastu boss dia siap hulur RM50. And then caption nya boss macam tu baik la konon. Soalannya, perlu ke r4kam semata2 nak tunjuk ko buat baik? Mintak puj1 much?” tulis Tony menerusi satu ciapan.

Ada video sorg staff buat side income buat food delivery. Video dir4kam oleh boss sendiri apparently. Pastu boss dia siap hulur RM50. And then caption nya boss macam tu baik la kon0n. Soalannya, perlu ke r4kam semata2 nak tunjuk ko buat baik? Mintak puj1 much?

— tony eusoff (@tonyeusoff) March 23, 2021

Pada minggu lalu, seorang Instafam0us memuat naik sep0tong video bertemu dengan pekerjanya sendiri sedang melakukan kerja penghantaran makanan selepas tamat waktu pejabat.

Perkongsian Instafam0us itu telah meraih lebih 600,000 tontonan daripada pengikutnya yang rata-rata memuji akan keprihatin4nnya sebagai majikan.

Sementara itu di ruangan bal4s Twitter, ramai wargamaya yang meny0kong pendapat Tony dan merasak4n tindak4n merak4m 4ksi memberi duit itu ibarat membuka p3kung sendiri.

“Nampak sangat b0s bagi g4ji tak cukup sampai staff kena buat 2 kerja. Naik kan g4ji dia la,” lu4h seorang wargamaya.

Kalau g4ji cukup, he won’t need to do two jobs in the first place,” ujar seorang wargamaya.

Kalau ada agam4 dia jadi penungg4ng ag4ma. Kalau dia takde ag4ma dia jadi penungg4ng pendidik4n m0ral,” kata seorang wargamaya.

Boss yang bayar g4ji kecik sampai staff terp4ksa buat second job sepatutnya yang m4lu. Hulur RM50 buat apa, better increase salary so no need for second job,” komen seorang wargamaya.

“Nak her4n ape, kawan m4ti pun die usvng camera bwk msuk kvbur..gile,” luah seorang wargamaya lagi.

Ignorant level 99999. Staff buat side income hulur RM50, rak4m tunjuk kat semua orang. Should’ve consulted the staff kenapa sampai kena buat 2 kerja, bincang lah nak naikk4n g4ji ke apa. Tapi takpelah husnuzon lah mungkin tempat kerja dia pun tak m4mpu dah nak b4yar lebih,” tulis seorang wargamaya lagi.

Sehingga kini, ciapan Tony tersebut telah menerima hampir 2,000 tanda suka daripada wargamaya.

Sumber: https://gempak.com/diaryviral

Boss terserempak dgn staff buat side income, sekali dia bagi RM50 suruh staff balik

Nama usahawan dan Instafamous, Hafiz Mahamad sering kali menjadi topik perbualan netizen di media sosial.

Dia juga sering berkongsi aktiviti hariannya di lama Instagram sebagai salah satu cara memberi inspirasi kepada para penyokong dan peminatnya dalam melakukan kebaikkan.

Terjumpa pekerja buat part-time

Namun, setiap kejayaan dan pujian biasanya tidak lari dengan kecaman daripada beberapa pihak yang kurang bersetuju dengan cara yang ditunjukkan di media sosial.

Baru-baru ini, video yang memperlihatkannya ‘terkejut’ apabila pekerja di syarikatnya melakukan dua kerja dalam satu hari dengan menjadi penghantar makanan benar-benar meraih perhatian netizen.

“Terserempak staff buat rider grab

“Petang lepas habis kerja harini, sebelum balik rumah saya pergi singgah makan. Tengah makan, saya ternampak dkt kaunter staff saya dengan pakai baju hujan hijau tengah order

“Saya panggil dia & ajak makan sekali. Mula mula tktau dia buat grab, tapi bila jengah luar kedai nampak motor dia & beg grab

“Sayu hati Demi Allah, geleng kepala saya. Tak sampai hati saya tengok staff saya lepas habis kerja sambung lagi buat grab. Saya nak mereka semua ada masa dengan anak/family selepas kerja

“Rasa lemah sangat & sebenarnya hari hari saya doa dekat Allah. Cukupkan rezeki team team saya, sihatkan tubuh badan mereka & limpahkan rezeki @ainaabeautyofficial

“Kebajikan mereka saya sentiasa usaha & jaga. Gaji mereka Alhamdulilah saya jaga sentiasa, ada yg saya naikkan & ada juga saya bantu diam diam, bayarkan sewa rumah/makan minum

“Saya buat semua tu, sebab saya nak mereka bahagia, cukup makan minum & selepas kerja ada masa dengan family

“Saya faham sangat situasi mereka, ekonomi sekarang bayar itu ini sekejap je habis Ya Allah tapi saya puji sikap mereka sentiasa kuat cari rezeki

“Staff saya pun saya minta mereka berniaga sampingan, dalam berniaga dpt kongsi rezeki. Staff saya yg buat grab ni @syedmohdakif , dia & isteri ada buat business makan, kita support ramai ramai tau

“Bila berbual dengan dia, ada perkara yg dia perlu bantu family dia. InsyaAllah selain kerja dengan saya, isteri dia berniaga makanan @nasiletiupbymakecah . InsyaAllah semoga business tu membantu kehidupan dia

“Syukur sangat harini, Allah nampakkan keadaan staff saya untuk saya bantu. Ada sikit duit saya bg tadi supaya dia dpt balik terus & ada belikan makanan untuk wife dia sekali

Team, saya nak terima kasih dengan awak semua. Saya appreciate segala usaha awak semua. Awak semua pun, hopefully awak semua sahabat saya sentiasa baik baik ya semua

“Kejayaan Demi Kebahagiaan”

Ramai yang tak setuju?

Namun begitu, lain pula dengan persepsi sesetengah netizen apabila merasakan tindakkannya kurang bersesuaian memandangkan dia adalah majikan.

Merakam video dengan memuat naik ke media sosial dan memberitahu kondisi ekonomi pekerjanya sedikit sebanyak memberi pandangan tidak ‘sedap’ kepada Hafiz yang merupakan majikan kepada lelaki itu.

“Tolong sana sini, tapi gaji staf kecil”

Kebanyakkan netizen yang meninggalkan komen di ruangan Twitter sebuah akaun yang menggunakan nama @Dean24924388 untuk menyuarakan rasa kurang senang dengan motif usahawan itu menjadikan keadaan pekerjanya sebagai konten.

“Nak tunjuk dia paling baik la tu” Dua kerja satu hari tu penat kot

Maknanya bos bagi gaji ciputla Pekerja dia okey je tu

Walau bagaimanapun, masih ada yang berfikiran positif dengan memaklumkan sukar menemui majikan seperti Hafiz kerana merasakan pekerja tersebut ‘okey’ sahaja dengan keadaan itu.

Mereka juga berharap agar semua majikan bersikap seperti Instafamous ini supaya para pekerja berasa selesa berkhidmat dengannya.

Sumber: Dean24924388, Hafiz Mahamad, Riverbed

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *