Viral

Demi Kasih Dan Sayang, lsteri AIong Eyzendy Nekad Drmakan SebeIah GlnjaI Buat Suami Tercinta.

Sebelum ini, pelakon yang banyak membintangi filem-filem box-office, Along Eyzendy, 42 pernah mengjutkan ramai apabila mengakui mengh1dap penykit buah p.iggang kr0nik.

Hal tersebut disuarakan olehnya dan sudah pasti ia menjadi saIah satu sebab mengapa pelakon berbakat itu agak menyep1 dari dunia hiburan.

Isteri de.rma sebelah buah plnggang.

Dalam satu perkongsiannya di Facebook semalam, pemilik nama Mohd Eyzendy bin Mohd Aziz telah berada di Hspital Selayang sejak lima hari yang lalu bagi menjalani pembe.dahan menerima buah plnggang baru yang dider.makan oleh isterinya sendiri.

Isteri nampak tenang dan kuat.

Along memaklumkan bahawa pada pagi ini dia dan isteri akan masuk ke dalam bilik pembe.dahan bagi menjalani pemlndahan buah plnggang.

Pelakon itu mengakui bahawa isterinya seorang yang kuat apabila terlihat sangat tenang dan menasihatkannya supaya bertawakal kepada Allah.

Rasa bersyukur punya isteri yang sanggup berk0rban.

Dikesempatan ini, Along menzahirkan rasa syukur yang tak terhingga apabila dikurniakan seorang isteri yang sangat setia dan sanggup berk0rban demi kehidupannya kerana pembe.dahan yang berlaku adalah melibatkan nywanya juga.

Di akhir perkogsian itu, dia berharap orang ramai dapat mend0akan kesejahteraan dan keselamatan mereka berdua dalam mengh.adapi ujlan ini.

Perkongsian daripada Along Eyzendy telah mendapat perhatian warganet. Rata-rata mendoakan agar pelakon ini dan pasangannya dipermudahkan urusan dan pembe.dahan tersebut berjalan dengan lancar.

Semoga AIong Eyzendy dan isteri segera sihat dan kembali dapat bekerja seperti biasa.

Sumber: Eyzendy Aziz

‘Buah pinggang hanya 19 peratus berfungsi’ – Along Eyzendy

Kuala Lumpur: “Kalaulah dulu saya kerap lakukan pemeriksaan kesihatan, mungkin buah pinggang saya dapat diselamatkan,” kata pelakon Along Eyzendy, 42, yang kini mengh1dap sakit buah pinggang.

Along berkata, kali terakhir dia melakukan pemeriksaan kesihatan ialah ketika berusia 18 tahun.

Pada 2019 ketika meraikan ulang tahun kelahiran ke-40, dia menjalani pemeriksaan kesihatan dan doktor memaklumkan buah pinggangnya r0sak dan hanya 19 peratus berfungsi.

Sehubungan itu, Along mahu menasihatkan orang ramai supaya menjalani pemeriksaan kesihatan bagi mengetahui mengenai keadaan tubuh badan sebelum semuanya terlambat.

“Saya nak beri kesedaran kepada orang ramai bahawa pemeriksaan kesihatan itu adalah perlu. Walaupun kita sihat, tapi kita tak tahu dalaman kita sama ada sihat atau tak,” katanya.

Along berkata, dia juga bakal menjalani pembed4han pem1ndahan buah pinggang dan sudah melakukan beberapa ujian.

“Keadaan buah pinggang saya semakin ter0k dan saya rasa sekarang memang sudah r0sak sepenuhnya,” katanya.

Along turut berkongsi semangat dan nasihat kepada pesakit-pesakit buah pinggang sepertinya supaya bangkit dan teruskan kehidupan.

“Kepada mereka yang sama seperti saya, saya faham, apa yang berlaku mampu membuatkan kita bersedih dan kemurungan. Saya juga melaluinya.

“Namun, sama-sama kita bangkit. Sama-sama kita wujudkan semula semangat untuk terus berjuang dan teruskan kehidupan demi kelangsungan kita dan keluarga,” katanya. Sumber: metro

Menurut Yayasan Buah Pinggang Amerika (2005) mendefinisikan keadaan buah pinggang yang kronik hanya berada pada tahap 10% kapasiti normal.

Penyakit ini berlaku apabila buah pinggang tidak lagi berupaya menapis bahan buangan secara normal.

Punca-Punca Penyakit Buah Pinggang

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit buah pinggang tanpa mengira umur.

Walaubagaimanapun, terdapat sesetengah orang mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding yang lain bergantung sekiranya mempunyai faktor-faktor yang berikut :

 1. Penyakit kencing manis
 2. Penyakit tekanan darah tinggi
 3. Mempunyai sejarah keluarga penghidap masalah buah pinggang
 4. Are Older (tua sebelum usia) / menampakkan seseorang sebelum usia sebenar

Tanda-Tanda Awal Mengalami Masalah Buah Pinggang

Kebanyakkan orang tidak mengalami simptom yang teruk sehingga mengalami kerosakan buah pinggang yang teruk.

Walau bagaimanapun, tanda-tanda awal tersebut dapat diperhatikan sekiranya mengalami situasi berikut:

 1. Merasa keletihan dan tidak bertenaga.
 2. Mudah hilang fokus.
 3. Hilang selera makan.
 4. Mengalami masalah tidur.
 5. Mengalami kekejangan otot pada waktu malam.
 6. Mengalami bengkak pada kaki dan sendi.
 7. Mengalami bengkak di sekeliling mata terutama pada waktu pagi.
 8. Mempunyai kulit yang kering dan gatal.
 9. Membuang air kecil yang kerap terutama pada waktu malam.

Kesan Terhadap Pesakit Kegagalan Buah Pinggang

Pesakit kegagalan buah pinggang didapati mempunyai kualiti hidup yang rendah dan kurang memuaskan disebabkan oleh pesakit tidak dapat berfungsi secara normal dalam melaksanakan aktiviti harian mereka.

Keadaan ini berlaku oleh kerana perubahan-perubahan yang berlaku disebabkan oleh penyakit dan rawatan yang perlu dijalani.

Perubahan yang dialami merangkumi empat aspek utama iaitu aspek emosi dan fizikal, sosial serta sosioekonomi.

Kesan yang besar dapat dilihat dalam perubahan gaya hidup dan kualiti hidup pesakit.

Perubahan-perubahan ini juga telah memberikan limitasi terhadap pesakit untuk berfungsi secara normal dalam keluarga dan masyarakat.

Perubahan yang ketara dapat dilihat daripada segi emosi apabila pesakit apabila disahkan menghidap penyakit kronik.

Perubahan ini bukan hanya terjadi terhadap pesakit kegagalan buah pinggang tetapi juga terjadi kepada semua penghidap penyakit kronik yang lain.

Perubahan ini berlaku disebabkan oleh beberapa faktor iaitu tahap penerimaan terhadap penyakit, sokongan keluarga dan kewangan.

Pada tahap awal pesakit disahkan menghidap masalah kegagalan buah pinggang ini dimana pesakit akan mudah marah, cepat putus asa dan mudah menyalahkan keadaan.

Kebimbangan pesakit terhadap kesembuhan dan lain-lain perkara penting bagi beliau membuatkan pesakit kemurungan.

Perubahan daripada segi seksual membuatkan pesakit merasa rendah diri dan merasa tidak dihargai. Hal ini jelas berlaku terhadap pesakit dan membuatkan pesakit lebih cenderung untuk menyendiri.

Perasaan mudah marah, rasa tidak dihargai, tidak berguna dan lain-lain perasaan negative lebih mudah mempengaruhi pesakit.

Disamping itu juga perubahan fizikal yang lain mendatangkan rendah diri di kalangan pesakit.

Secara tidak langsung, keadaan ini memberikan tekanan kepada pesakit. Pesakit yang mengalami tekanan didapati lebih sukar dirawat berbanding pesakit yang normal mengikut kajian terdahulu yang telah dijalankan.

Pesakit kegagalan buah pinggang ini juga dapat dilihat perubahan daripada segi fizikal.

Pesakit akan mempunyai berat badan yang rendah akibat penurunan berat badan yang mendadak.

Kemerosotan berat badan secara mendadak ini juga banyak dipengaruhi oleh ketiadaan selera makan dan kawalan bagi pengambilan air oleh pesakit.

Perubahan ini dapat dlihat melalui kesan pada kulit pesakit. Kulit pesakit akan kelihatan sedikit kekeringan, berwarna sedikit kehitaman dan gatal-gatal.

Kesan daripada penyakit juga menyebabkan pesakit menjadi mudah letih dan memerlukan rehat yang banyak.

Perubahan yang berlaku dari segi emosi dan fizikal ini menjadikan pesakit kurang keyakinan diri, memerlukan rehat yang banyak serta perlu mengikuti rawatan yang

berkala dan mengambil masa yang lama. Keadaan ini menyebabkan aktiviti sosial pesakit dengan masyarakat terbatas dan banyak menghabiskan masa di rumah.

Walaubagaimana pun, pesakit juga memerlukan aktiviti luar rumah bagi memberikan udara yang segar serta beriadah.

Memandangkan pesakit memerlukan rawatan yang berkala dan mengambil masa yang panjang bagi setiap sesi rawatan menyebabkan pesakit mengalami masalah sosioekonomi.

Pesakit perlu mengambil cuti sakit yang lama mahupun terpaksa berhenti kerja kerana perlu menumpukan masa kepada rawatan yang perlu dijalani.

Hakikat ini menyebabkan pesakit dan keluarga tidak mempunyai sumber kewangan bagi menampung kos rawatan serta perbelanjaan keluarga.

Perbelanjaan yang tinggi setiap bulan bagi menampung kos rawatan serta lain-lain kos memberikan tekanan yang mana boleh menyebabkan pesakit enggan untuk meneruskan rawatan.

Sumber:http://www.myhealth.gov.my/kegagalan-buah-pinggang-dan-kesan-terhadap-kehidupan-sosial-pesakit/

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *