Viral

China? No wonder lah” – Ramai Net1zen R4sa T1ngkah L4ku Pengerusi Prasarana Terhadap Wart4wan China Mem4lukan

Selain ke4daan m4ngsa-m4ngsa kem4langan tren LRT bert3mbung, pengerusi Prasarana, Dato’ Sri Tajuddin Abdul Rahman turut menjadi buah mulut ramai net1zen di med1a s0sial. Video-video menvnjukkan s1dang med1a ahli parl1men Pasir Salak itu yang menjawab soalan para w4rtawan mendapat perh4tian net1zen.

Antara yang menjadi bu4lan adalah cara beliau menjawab soalan s4lah seorang wart4wan mengapa dia tidak datang ke lok4si kej4dian selepas ia berl4ku. Bukan itu saja, cara Tajuddin berk0munikasi dengan seorang w4rtawan antar4bangsa turut mendapat kr1tikan ramai.

Melalui sebuah video yang v1ral di Twitter, beliau dilihat bertanya dari mana asal wart4wan wanita tersebut. Selepas menjawab dia dari China, resp0n Tajuddin,

China, no wonder lah.”

Resp0n dan tingk4h l4ku itu membuatkan net1zen berpendapat ianya mem4lukan memandangkan beliau memeg4ng j4watan bes4r dan seharusnya bers1kap lebih profesi0nal. Selain dikatakan tidak se3sitif dengan ke4daan m4ngsa (kerana caranya menjawab s0alan m3dia), ada yang turut berpendapat tingk4h l4kunya itu, bi4dap.

Norman Goh, seorang wart4wan dan pr0duser berkata itu bukanlah cara untuk mel4yan g0longan m3dia. Apatah lagi, wart4wan China dikenali sebagai Gao Mian dari Phoenix TV itu bertanya soalan yang rel3van berkenaan ins1den tren LRT itu. Malah, menurut Norman, Gao Mian patut mendapat perm0honan maaf daripada Pengerusi Prasarana itu.

Sejak kem4langan LRT itu berl4ku dan selepas s1dang m3dia diadakan, nama beliau menjadi s3butan dan dikr1tik kerana beberapa 1su. Antaranya ialah:

  • Hanya memakai face shield, tidak memakai pel1tup muka
  • Cara jawab soalan w4rtawan dengan cara mem3rli dan tidak pr0fesional
  • Cara berk,pmunikasi dengan wart4wan China

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Dang Wangi, ACP Mohammad Zainal Bin Haji Abdullah meng3sahkan pihaknya telah membuka kertas si4satan ke atas beliau berkenaan tidak mem4kai pelitup muka ketika meng4dakan sid4ng m3dia semalam.

Katanya, si4satan dijalankan meng1kut S3ksyen 21A Akt4 Penc3gahan dan Peng4walan Peny4kit Berj4ngkit 1988 (Akt4 342) dan Per4turan 17(1), Per4turan-per4turan Penc3gahan dan Peng4walan Penyak1t Berj4ngkit.

 

“Bagi Bantuan Hanya RM1000 je kpd mangsa Lrt, Sekali Kantoi Harga Mask Lagi Mahal Dari Pampasan” – Netizen

Sekitar dua hari lalu, Malaysia dikjutkan dengan insiden pelanggaran dua tren LRT yang menyebabkan ratusan penumpang cdera prah.

lnsiden yang tidak dijangka mampu berlaku itu dilaporkan berikutan kecuaian pemandu yang membawa tren pada arah yang salah.

Berikutan insiden yang berlaku, YB Tajudin Abdul Rahman selaku Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad tampil ke lokasi kejadian.

Ini untuk melihat ins!den yang berlaku serta tampil memberi keterangan menerusi sidang media.

Di samping memberi keterangan serta sedia memberikan pampasan RM1,000 kepada penumpang yang terlibat.

Walaubagaimanapun, Polis menjalankan siasatan terhadap Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Ia telah yang didakwa tidak memakai pelitup muka ketika mengadakan sidang media berkaitan kemalangan tren Transit Aliran Ringan (LRT), semalam.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abidin Abdullah, berkata siasatan berhubung pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilakukan Tajuddin sudah dimulakan pada hari sama.

“Siasatan dijalankan ke atas video yang tular di media sosial menunjukkan Tajuddin tidak memakai pelitup muka.

Ia ketika mengadakan sidang media selepas selesai meninjau lokasi insiden kemalangan membabitkan tren di Stesen LRT Kuala Lumpur.

“Semua mereka yang terbabit dalam kes itu akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi untuk memberi keterangan dalam tempoh terdekat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, siasatan dilakukan mengikut Seksyen 21A Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Dan Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkutan) 2021.

Semalam, Tajuddin pada sidang media selepas melawat lokasi dua tren LRT bertembung dalam terowong berhampiran KLCC, di sini.

Dia dilihat hanya memakai pelindung muka tanpa memakai pelitup muka

Pelitup Muka Jadi Perhatian

Namun pelitup muka yang dipakai YB Tajudin hari ini nampaknya berjaya menjadi perhatian para netizen.

Rupanya ada sebab kenapa Azza menangis sampai macan tu sekali

 

                  

Menerusi perkongsian seorang pengguna Twitter, pelitup muka yang dipakai oleh YB Tajudin produk di bawah rangkaian LG PuriCare yang hadir dengan harga RM1,699.

Apa yang membuatkan pelitup muka unik serta hadir dengan harga yang premium adalah penawaran teknologi pembersihan udara.

Ia sekaligus memastikan pengguna menerima udara yang bersih.

Rupanya ada sebab kenapa Azza menangis sampai macan tu sekali

Turut dilengkapi sistem penapisan udara. Sumber: Tech360 tv

Meskipun tampil ke sidang media dengan pelitup muka yang premium, YB Tajudin Abdul Rahman dilaporkan sedia disiasat.

Ia berikutan terdapat rakaman video yang memaparkan beliau tidak memakai pelitup muka dalam sebuah sidang media baru-baru ini.

Beliau dilaporkan akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi untuk memberi keterangan dalam terdekat.

Di bawah SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), keggalan memakai pelitup muka merupakan satu keslahan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://www.thevocket.com/.

Sumber: lobak merah

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *