Viral

Pasangan bawa bayi s4kit ke h0spital cuba larikan diri tak mampu bayar vbat, s4ksi kejadian terkejut tindakan staf f4rmasi! – Dia tunjuk kad, mereka tak terima

Pasangan bawa bayi sa.kit ke h0s.pital cuba larikan diri tak mampu bayar vbat, saksi kejadian terkejut tindakan staf fa.rmasi! – Dia tunjuk kad, mereka tak terima

Kisah wanita ini yang tidak mempunyai wang untuk membayar u.bat anaknya merun.tun hati net.izen di Twitter.
SABAN hari, kita disajikan dengan pelbagai kisah sedih mengenai kesus.ahan dan penderitaan rakyat negara ini.

Terbaharu, tular pula kisah seorang wanita yang tidak mampu untuk membayar harga uba.t-ub.atan bayinya.

Menurut sa.ksi kejadian, Maidatul Baharuddin, 34, kejadian berlaku ketika dia membawa bapanya, Baharuddin Muda, 57, menerima rawa.tan di sebuah pusat per.ubatan di Kuala Terengganu, Terengganu, pada Khamis lalu.

“Saya pergi klinik sebab ayah sak.it batu karang. Masa tu dalam pukul 10 malam. Masa tunggu ayah, saya dengar perbualan seorang wanita dengan petugas di sana.

“Saya dengar harga ub.at tu dalam RM60 lebih. Dia tunjuk sekeping kad, tapi akak fa.rmasi tu kata mereka tak terima kad tersebut. Saya difahamkan ia merupakan kad bantuan.

“Saya tengok wanita tu pandang suami dia yang sedang du.kung bayi mereka kat belakang. Kemudian akak tu kata dia tak nak ub.at, sebab tak ada duit.

“Dia macam dah nak lari, tapi akak far.masi tu panggil. Akak fa.rmasi kata dia tol.ong bayarkan ubat tu. Tak henti-henti dia cakap terima kasih,” imbasnya.

Maidatul (kanan) mengakui sedih mengenangkan nasib wanita itu dan bayinya.

Mesra disapa Maidatul, dia mengakui sebak meng.enangkan semula kejadian itu sebelum berko.ngsi mengenainya di laman Twitter.

Kata Maidatul, dia turut menaw.arkan diri untuk membayar kos peru.batan wanita itu, namun ia sudah dilangsaikan oleh petugas pusat perubatan berkenaan.

“Saya sedih tengok mereka naik mo.tor Honda lama. Ketika sampai giliran saya bayar ubat ayah, saya tanya petugas kaunter dan minta kira sekali kos ubat wanita itu dalam bil ayah.

“Tapi aka.k farmasi tu kata dia dah to.long bayarkan. Baik betul orangnya, saya harap mereka dimurahkan reze.ki selalu.

“Anak wanita tu kecil lagi, macam bayi usia lebih kurang setahun. Anak sakit, naik motor malam-malam. Saya harap anaknya s,ihat.

“Ingatkan kita dah su,sah, rupa-rupanya ada orang lain jauh lebih susah. Saya harap kita semua peka dengan persekitaran dan sekeliling. Mungkin ada orang yang perlukan bantuan dan sokongan daripada kita semua,” ujarnya sebak.

Untuk rek,od, kisah sedih yang dikongsi Maidatul di Twitter miliknya sehingga kini meraih lebih 8,000 ulang kicau (Retweet).

“Ingatkan kita dah susah, rupa-rupanya ada orang lain jauh lebih susah.

MAIDATUL

Malah, ramai netiz,en turut menzahirkan rasa simpati dan sedih dengan nas,ib yang menimpa wanita itu serta bayinya.

Selain itu, netizen di Twitter turut memuji sikap petugas di situ sanggup menggunakan wang sendiri demi membantu wanita berkenaan.

Bercerita mengenai dirinya, Maidatul merupakan seornag perunding unit amanah, namun mula menjalankan perniagaan bunga tangan sejak pandemik Cov,id-19 melanda negara.

Kata Maidatul, dia menetap dan bekerja di Damansara, Petaling Jaya, Selangor, namun kini sedang berada di kampung kerana tidak sempat pulang sebelum sekatan perjalanan antara negeri dilaksanakan oleh kerajaan.

“Saya mulakan bisnes sebab dor.ongan kawan dan desakan hidup pada masa itu. Nak jumpa dengan client tak dapat, jadi saya kena buat sesuatu.

“Hidup mesti diteruskan. Jadi berbekalkan minat yang ada, saya buka bisnes online. Tapi tetap struggle, sebab ketika Peri.ntah Kawa.lan Per.gerakan (PKP), kenduri kahwin pun tak boleh buat.

“Masa tu saya sedikit kecewa. Tapi Alhamdulillah, bila ada kebenaran kahwin di pejabat ag.ama, saya masih ada customer, ” ujarnya pemilik bisnes

sumber: mstar

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *