Uncategorized

“Hati saya remuk..”- Ini Pesanan Terakhir Arw4h Benjy Buat Ellie Suriaty Minggu Lepas

KUALA LUMPUR: Pelakon dan pengarah, Ellie Suriaty Omar sed1h tidak dapat menghulur lebih bntuan kepada Allahyrham Benjy bagi mengubati peny4kit asma kr0nik yang dihidapi.

Ellie berkata, dia amat bersdih atas pemerg1an teman baiknya itu, namun reda Allah lebih menyayanginya.

Arwh Benjy beritahu saya keadaannya b4tuk hingga keluar d4rah. Jadi, saya mengirimkan sedikit bntuan kewangan setiap bulan, cuma saya tidak dapat membantu sejak kebelakangan ini.

“Ini kerana saya tidak mempunyai banyak ‘job’ sejak pndemik C0VlD-19 menuIar, tahun lalu.

“Saya sdih, apatah lagi, memikirkannya arwh akan disem4di di Medan, Indonesia sekiranya mninggaI dunia. Mendengar berita pemerg1annya membuatkan hati saya rmuk.

“Arwh menghubungi saya, minta ampun dan minta halaIkan segala-galanya, minggu lalu. Saya tidak sangka itu petanda arwh akan pergi,” katanya.

Allahyrham Benjy atau nama sebenarnya, Khaeryll Benjamin Ibrahim, 43, menghmbuskan nfas terakhir ak1bat ser4ngan asma di H0spital Royal Prima, Medan, jam 11 pagi tadi.

Aktor yang pernah diangkat sebagai PeIakon Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin TV3 pada 2002 itu kini sedang menjalani hkuman selama 11 tahun, tiga bulan di Pnjara Tanjung Gusta atas kesaIahan memiliki d4dah sejak 2017.

 

Ellie berkata, dia sudah berjanji dengan arwh. Jika dibebaskan, dia akan menjemputnya di Medan untuk dibawa pulang ke Malaysia.

“Arwh seperti adik saya. Bagaimana saya menyayangi arwh ibunya, begitu juga sayang saya pada arwh. Arwh ibunya banyak membantu membentuk saya dalam menghidupkan karakter lakonan.

 

“Besar harapan saya melihat arwh memulakan kehidupan baharu apabila dibebaskan. Saya juga mahu arwh membuat kemunculan semula dalam industri lak0nan, namun, hasrat saya tidak kesampaian,” katanya.

Pelakon filem Soalnya Siapa dan Penanggal itu berkata, arwh juga menganggapnya seperti pengganti arwh ibunya.

“Ketika ramai rakan menjauhkan diri, saya tetap bersamanya. Arwh jenis setia dalam perhubungan dan persahabatan. Saya tidak mahu menilai kesiIapan silamnya, tetapi saya tahu, arwh sangat bijak dan berbakat,” katanya.

K0ngsi Ellie, arwah selalu menghubunginya, berkongsi luahan dan menyatakan kerinduan kepada keluarga.

“Arwh menghubungi saya jika mahu meminta bntuan membiayai perub4tan di h0spital, memandangkan kos sangat tinggi jika membabitkan bnduan dari luar negara.

“Jujurnya, peny4kit asma arwh memang truk. Sebelum ini, arwh mahu membeli ‘inhaler’ untuk peny4kitnya, jadi saya membantunya.

“Saya menasihatinya menjaga diri agar tidak terkena jngkitan C0VlD-19. Selain itu, kami merancang membuat kelas lakonan apabila arwh bebas nanti.

Saya mahu mengembalikan keyakinannya meneruskan kehidupan dan lakonan,” katanya.

Katanya, dia juga sentiasa memberikan kata semangat untuk terus bersabar memandangkan arwh masih ada tempoh tujuh tahun lagi.

“Memang bunyinya agak lama, tetapi saya selalu katakan, ini adalah masanya untuk buat amal ibadah.

“Alhamdulillah, arwh banyak berubah dan menghabiskan masa mendekatkan diri dengan Allah SWT. Arwh beritahu sudah khatam al-Quran, bersolat, berpuasa dan sebagainya,” katanya.

Ellie mengharapkan, orang ramai dapat mendoakan kesejahteraan arwh Benjy dan segala urusan pengbumian di Medan berjalan dengan lancar.

Kali terakhir Ellie dan arwh Benjy bekerjasama menerusi telefilem Noda Setitik Ar4k siaran Astro Ria pada 2015.

Sumber: BH Online

Pernah Mengadu Cara Layanan Di Penj4ra Medan. Ini 5 Fakta Tentang Pemerglan Arwah Benjy Ibrahim

Berita bekas pelakon, Benjy Ibrahim menlnggal dunia pagi tadi mengejvtkan dunia seni tanah air tidak terkecuali dari negara seberang.

Pemerglan Benjy pada usia 42 tahun aklbats4kit 4sma diratapi semua sahabat dan rakan artis yang turut mengucapkan salam takzlah buatnya. Berikut 5 fakta tentang kem4tian Benjy yang kami rangkumkan dari pelbagai sumber.

Menlnggal Dunia di Medan, Indonesia

Menurut laporan dari Astro Awani, anak lelaki kepada Allahy4rham Azean Irdawaty mengh3mbuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada hari ini, Ahad 11 Julai 2021.

Selepas mendengar khabar berita dvka ini, difaham ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi sedang mendapatkan bantuan dari pejabat Konsulat Jeneral Malaysia di Medan, Indonesia untuk pengurusan jen4zah.

Sudah Lama Mengalami masalah 4sma

Sebelum pemerglan Benjy, Setiausaha Agung Seniman, Mohd Hafiz Mohd Nafiah sempat menghubungi aktor berbakat ini. Katanta Benjy mengalami masalah 4sma dan alat sedut (inhaler) yang dia perlukan kosnya agak mahal di sana.

Menurut Hafiz, harganya sekitar RM300 dan pihak penj4ra tidak menyediakan ub4t ini kerana jenis yang digunakan itu bukan seperti biasa.

Mula Merasa Tert3kan Di Penj4ra Medan Indonesia

Seperti yang dilaporkan di Astro Awani, pada Disember 2018, Presiden Seniman, Zed Zaidi pernah melawat Benjy di penj4ra berkenaan. Ini disusuli kunjungan Mohd Hafiz yang memberi sumbangan kepada pelakon terbabit, April tahun 2019.

Dalam pertemuan itu, Hafiz bimbang akan kesihatan ment4l Benjy yang telah lebih tiga tahun menerima hukvman di penjra itu. Kataya, pada masa itu Benjy dikatakan dia agak tertkan . Ini kerana penjra di sana sangat berbeza jika dibandingkan dengan fasiliti, keselesaan dan cara layanan dan sebagainya di Malaysia.

Hukvman 11 Tahun Penjara

Untuk info, Pada 18 Oktober 2017, Benjy dijatuhkan hukvman penjra selama 11 tahun tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahk4mah Daerah Medan, Indonesia. Benjy ditvduh memiliki d4dah jenis meth4phet4mine seberat 4.5 gram yang disembunyikan pada bahagian dubvrnya.

Menlnggalkan Anak Berusia 16 Tahun

Benjy merupakan seorang pelakon lelaki popular pada era 90an di Malaysia. Beliau merupakan anak lelaki tunggal pelakon dan dramatis terkenal, Allahy4rhamah Azean Irdawaty. Benjy mula dikenali sebagai pelakon sejak zaman kanak-kanak lagi iaitu melalui filem Perempuan (1988).

Dia berkahwin dengan Safiya Stephanie Kar-Leng Leen namun berc3rai pada tahun 2013 dan mempunyai seorang anak, Firdaus Juan Benjamin berusia 16 tahun.

Tinggalkan wasiat kepada ahli keluarga

Pelakon Benjy Ibrahim telah meninggalkan wasiat kepada ahli keluarganya untuk dia dikebu.mikan di Medan, Indonesia sekiranya dijemput Ilahi di negara seberang itu.

Berkongsi cerita dengan Astro AWANI, adik Allahy.arham Benjy, Inessa Irdayanty berkata, abangnya yang mesra dipanggil Ben tidak mahu ahli keluarga atau mana-mana individu berdepan kesulitan untuk membawa jena.zahnya pulang ke tanah air.

“Sejak dahulu lagi, sebelum COVID-19 bermula lagi, Ben sudah lama pesan, kalau apa-apa jadi dekat kepada dia di sana, tak perlu bawa balik jen.azah ke Malaysia. Dia minta sedekahkan Al-Fatihah, biar keb.umi di sana.

“Jadi dia (Benjy) memang wasia.tkan dekat kami sejak dari dahulu lagi,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Ahad.

Menjelaskan situasi selepas dimaklumkan berkenaan pemergian abangnya itu, Inessa berkata, mereka sekeluarga masih lagi berbincang sebelum membuat kata putus berkenaan proses pengurusan jen.azah Benjy.

“Selain wasiat yang ditinggalkan Allah.yarham, perkara kedua yang kami pertimbangkan adalah untuk menyegerakan urusan jena.zah secepat mungkin.

“Kami juga tidak mahu melewat-lewatkan proses penge.bumian kerana kita tidak mahu apa-apa komplikasi seperti kelewatan dan sebagainya sekiranya kami ingin bawa pulang jena.zah (ke Malaysia),” katanya.

Benjy yang juga anak kepada aktres Allah.yarham Azean Irdawaty menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada Ahad akibat penyakit as.ma.

Berita pemergian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi kepada Astro AWANI.

Rakaman Audio Adik Perempuan Benjy

Al-Fatihah…

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Terkini

Sumber : https://murai.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *