Uncategorized

Tawar Ganj4ran Cari Anak Hil4ng, ‘Ibu Setan’ Akhirnya Mengaku Bun0h & Tan4m Anak BeIakang Rumah.

Kisah tr4gis pembvn0han dan kehil4ngan EngeIine pernah mendapat perhatian dunia sekitar tahun 2015. EngeIine ketika itu, didapati hiIang dari kawasan rumahnya di kawasan Denpasar, Bali pada sabtu 16 Mei 2015.

Namun, disebalik mlsteri kehil4nganya EngeIine tersingkap 1001 r4hsia yang pasti mengej0tkan semua orang.

Siapa EngeIine Margiet Megawe ?

Engeline dilahirkan pada  tahun 19 Mei 2007, namun atas faktor kewangan yang mendes4k, EngIine terpksa diserahkan kepada keluarga Margriet sejak dia dilahirkan. Ibu dan bapa kand0ng EngeIine yang dikenali sebagai Hamidah dan Achmad Rosyidi tidak mampu menampung k0s raw4tan semasa EngeIine dilahirkan. Ketika proses kelahiran EngeIine, semua kos ditanggung sepenuhnya oleh keluarga Margriet.

Pada mulanya, Hamidah agak berat untuk melepaskan anaknya bersama Margriet. Tapi atas sebab memikirkan masa depan EngeIine dia dengan rela hati memberi anaknya kepada pasangan Margriet dan D0ulas yang kini merupakan ibu dan bapa angkatnya. Mereka turut membuat perjanjian, bahawa EngeIine hanya boleh berjumpa ibu bapa kandungnya setelah berumur 18 tahun.

Kewujudan EngeIine ketika itu sangat diraikan dan dia ditatang bagai minyak yang penuh oleh ahli keluarganya. EngeIine turut mempunyai dua kakak angkatnya iaitu Yvonne Car0line dan Christina Telly. D0ulas paling sayang terhadap EngeIine berbanding kakak-kakaknya.

Mula tunjuk ‘beIang’

Namun, setelah kem4tian D0ulas, Margriet berubah sikap daripada seorang ibu yang penyayang kepada seorang ibu yang sangat kej4m. EngeIine kini mula did3ra secara fizikaI dan mentaI oleh ibunya. Sebagai contoh, dia dip4ksa melakukan kerja-kerja rumah yang agak berat dan tidak bersesuaian dengan peringkat umurnya ketika itu.

Dia dip4ksa untuk mencuci pakaian, mengemop lantai serta menjaga hasil ternakan keluarganya. Jika terjadi sesuatu kepada haiwan ternakan tersebut dia akan dipersalahkan oleh ibunya tanpa sebarang penjelasan. Setelah selesai melakukan segala kerja rumah, dia perlu berjalan kaki ke sekolah sejauh satu hingga dua kilometer untuk sampai ke sekolahnya.

Guru mula perasan.

Engeline sebelum ini merupakan seorang murid yang sangat ceria dan kemas tetapi sejak kem4tian bapanya, dia berubah menjadi seorang pelajar yang pendiam, murung, serta pakaian yang dipakainya sudah mulai lusuh dan kotor. Menurut gurunya, rakan-rakan sekelas sering mengadu bahawa badan dan rambut EngeIine berbau bus0k.

Bau tersebut datang daripada kotoran-kotoran binat4ng ternakannya. Pada mulanya, guru Engeline sudah nampak perubahan yang ketara terhadap EngeIine dan kesan-kesan leb@m. Disebalik pend3ritaan yang diaIami, dia tidak pernah menceritakan apa yang telah terjadi kepadanya.

Namun, asakan demi asakan menyebabkan EngeIine menceritakan haI sebenar kepada gurunya yang dia langsung tidak diberi sebarang makanan dan mengal4mi s4kit kepala kerana tidak makan.

Episod ‘hil4ng’ bermula.

Pada 16 Mei 2015, Engeline dilap0rkan hil4ng dan 0perasi mencarinya giat dijalankan.  Sebelum kejadian itu berIaku, EngeIine dilihat sedang bermain di halaman rumahnya di Jalan Sedap Malam. Namun, Margriet beranggapan bahawa Engeline mungkin telah dicul!k oleh seseorang.

Kes kehiIangan EngeIine mendapat liputan luas daripada pihak media dan proses pencariannya juga giat dijalankan. Poster mengenai kehil4ngannya turut diedarkan di tempat-tempat awam untuk memudahkan proses pencarian. Pihak p0lis turut menjejakinya melalui rakaman litar tertutup (CCTV), penggunaan anj!ng pengesan, dan pemeriksaan telefon ibunya.

Operasi pihak p0lis menjejaki Angeline tidak terhenti di situ, mereka bertindak datang ke rumah EngeIine untuk sias4tan lanjut. Namun, apa yang dicanang oleh pihak media tidak sama seperti apa yang dilihat oleh pihak p0lis. Menurut pihak poIis, tempat tinggal EngeIine sangat daif dan berb@u bus0k dan tidak sesuai untuk didiami untuk seorang manusia.

Dijumpai ‘tertan4m’

Margriet menjadi dalang utama disebalik kem4tian Engeline dan turut bersepakat bersama pembantu rumahnya, Agus Tay. Hasil soal si4sat, mendapati Margriet yang menghentak dan memuk0l EngeIine tanpa ada belas kasihan.

Sudah mama, s4kit mama, cukup mama!

Itu merupakan rint!han terakhir EngeIine yang merayu kepada ibunya supaya menghentikan pend3raan kepadanya. Namun rintiihan tersebut langsung tidak diendahkan oleh Margriet. Akhirnya, badan AngeIine dibaIing ke lantai sebelum Margriet bertind4k untuk menjer0t Iehernya.

Agus yang turut berada di tempat kej4dian menjadi s4ksi utama kej4dian tr4gis ini berIaku. Ujar Agus, Margriet sempat menyuruhnya supaya mer0g0l AngeIine yang ketika itu sudah men!nggal dunia. Selepas Angeline men!nggal dunia, mereka bertindak untuk menanam may4tnya di belakang rumah. Margriet turut menawarkan Rp 200 juta kepada Agus supaya merahsiakan apa yang telah terjadi di rumah tersebut.

Kini huk0man telah dijat0hkan kepada Margriet iaitu penj4ra seumur hidup dan pembantunya, Agus dijatuhi huk0man penjara selama 10 tahun.

Dari kisah benar diadaptasi menjadi filem.

Kisah trag!s yang berlaku kepada Engeline telah dilakonkan semula dan dijadikan filem bertajuk Untuk AngeIine. Filem tersebut merupakan filem hasil arahan Jito Banyu dan mula ditayangkan kepada orang awam bermula 21 Julai 2016.

Motif pembun0han dan pend3raan EngeIine ketika itu adalah disebabkan Margriet cembvru dengan harta warisan yang ditinggalkan oleh D0uglas kepada anak angkatnya.

Sumber youtube

Sumber: Dang AnumHarian Metro Lokadata

Via ohbulan

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *