Ini KronoIogi macam mana adik Rayan boleh terperngkap daIam perigi tersebut - Menujukebenaran
Semasa

Ini KronoIogi macam mana adik Rayan boleh terperngkap daIam perigi tersebut

Sudah pasti seluruh dunia ketika ini mengikut rapat perkembangan misi menyelamat adik Rayan, 5 tahun yang terjatuh perigi di kedalaman 32 meter. Sebelum ini, pasukan menyelamat dilaporkan telah berjaya mencapai adik Rayan dan dalam proses membawanya keluar.

Bagaimanapun, melihat pada kemaskini  melaporkan adik Rayyan sudah meningg4l dunia.

KANAK-kanak lelaki Maghribi berusia lima tahun yang diselamatkan selepas terperangkap di dalam sebuah perigi sejak Selasa, dilaporkan meningg4l dunia.

Berita kem4tian Rayan Awram itu disahkan Istana Diraja Maghribi pada Sabtu.

Menurut laporan media antarabangsa, Raja Maghribi Raja Mohammed VI mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Rayan atas pemergiannya.

Ucapan Takziah Dari Seluruh Dunia,

 

Kron0logi Kejadian,

Dikhabarkan anak kecil ini telah berada lebih 96 jam berada di kedalaman perigi tersebut. Air dan oksigen berjaya disalurkan menerusi paip. Penggalian perigi masih diteruskan pasukan penyelamat Maghribi.

1) 1 Feb 2022 :Rayan mengikuti bapanya untuk membaiki sebuah perigi berdekatan dengan rumah. Bapanya tidak perasan bahawa anaknya sebenarnya sudah hilang dan akhirnya dilihat Rayan sudah berada didalam perigi kering tersebut.

Bapanya cuba meminta tolong dari kejiranan namun hampa kerana kedalaman perigi serta tiada peralatan yang tepat untuk turun kebawah.

2) Bantuan dari pihak berkuasa diminta dan mereka menghantar pandangan kamera bagi memastikan bahawa Rayan masih lagi berny4wa.

3) Keadaan perigi yang sempit menggagalkan cubaan mereka bagi menghantar seorang rescuer. Keadaan semakin dalam dan semakin sempit ini membuatkan mereka hilang udara dan tekanan juga semakin tinggi.

Bahkan cubaan seorang kanak-kanak yang menawarkan diri untuk turun kebawah pun gagal kerana pengudaraan yang tidak stabil.

4) Bekalan corong udara, minuman, makanan dan lampu dihantar kepada Rayan menggunakan tali (bersamaan sebuah kamera)

5) Misi penyelamatan ini siap melibatkan arkitek bagi mencari idea menyelamat dan akhirnya mereka memilih satu plan (berdasarkan gambar dibawah).

6) Sekurang-kurangnya 5 pengorek tanah digunakan untuk melaksanakan rancangan yang bakal dicuba oleh pihak rescuer. Mereka cuba membuka lubang pintu dari sebelah kedudukan perigi.

7) 5 Feb 2022 : Mereka sudah mengorek pintu keluar sedalam 28m namun risiko plan ini seolah dihujung tanduk. Ada kemungkinan berlaku tanah runtuh hingga mampu mer4gut keselamatan Rayan.

8) 6 Feb 2022 :Rayan meningg4l dunia, pasukan penyelamat hanya tarik keluar m4yat

 

Kenyataan mengenai kem4tian Rayan Awram, 5, dikeluarkan oleh dua badan kerajaan tempatan sejurus kanak-kanak itu berjaya dikeluarkan daripada perigi tersebut.

Menurut laporan media tempatan, Rayan sudah pun meningg4al dunia ketika pasukan penyelamat berjaya menembusi perigi sedalam 32 meter itu.

Sebenarnya misi ini membuatkan beberapa pertelag4han kerana dikira ia memberi tekanan tentang keselamatan Rayan. Setiap korekan diambil kira sektor struktur pergerakan tanah dan menyediakan plan lain juga harus ada. Mereka tidak mahu misi ini berakhir dengan kemal4ngan yang mampu melibatkan kehilangan ny4wa.

Sumber : 0hmedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button