“‘Confirm’ Meny1rap Waktu Tu” – (VIDEO) Betty Benafe Buat ‘Live’, Terkejvt SitiBainun Keluar Lalu Belakang - Menujukebenaran
Uncategorized

“‘Confirm’ Meny1rap Waktu Tu” – (VIDEO) Betty Benafe Buat ‘Live’, Terkejvt SitiBainun Keluar Lalu Belakang

Kes perbicaraan kanak-kanak berstatus Orang Kelainan Upaya (OKU) Down Syndrome dikenali sebagai adik Bella yang telah didera mendapat perhatian seluruh masyarakat Malaysia.

 

Ramai dilaporkan pergi ke mahkamah untuk memberi sokongan dan mengikuti perkembangan proses tersebut termasuklah Betty Banafe.

Betty yang dikatakan mengikuti rapat kes tersebut sejak dari awal telah membuat sesi ‘live‘ ketika sedang menunggu di luar bilik perbicaraan.

 

Menerusi video tersebut, Betty menunjukkan dia dan beberapa rakan yang lain berada di mahkamah dan sedang menunggu di kaki lima memandangkan bilangan individu yang dibenarkan masuk adalah terhad.

Bagaimanapun, ketika sedang bercakap dengan pengikutnya menerusi ‘live’ tersebut, secara tiba-tiba sahaja tertuduh, Siti Bainun keluar dan lalu dibelakangnya.

Sebentar tadi, kita lihat Siti Bainun di belakang kita.”

Menjengah ruangan komen, rata-rata netizen dilihat terhibur dengan situasi tidak disangka itu selain ramai turut mendoakan agar perbicaraan berjalan lancar.

Warga Malaysia bersatu dan sama-sama mengambil berat serta mengikuti perkembangan kes ini dan mengharapkan keadilan buat adik Bella.

KUALA LUMPUR – Berdosa jika seorang peguam membela pihak diketahui bersalah dan wang pembayaran yang diterimanya adalah merupakan rezeki yang haram.

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, dosa wang yang diambil daripada pihak yang salah itu lebih buruk daripada hasil pelacuran.

“Kerana dosa pelacur antara dia dengan Allah sahaja. Sementara dosa wang guaman yang batil merupakan kezaliman ke atas pihak yang lain,” kata Mohd. Asri.

Beliau menjawab pertanyaan oleh beberapa peguam mengenai kerjaya mereka yang kadang-kala membela atau mempertahankan kes-kes yang mereka tahu berada di pihak yang salah ataupun zalim.

Mohd. Asri berkata, menjadi prinsip Islam untuk menyuruh membela yang benar dan mengharamkan membela yang salah ataupun yang dosa.

Tegasnya, kebenaran dan kesalahan diukur dengan pengetahuan seseorang mengenai hakikat sesuatu perkara yang dibela tersebut.

“Jika dia percaya itulah yang benar berdasarkan keilmuannya yang mencukupi pada keyakinannya maka pembelaan itu menjadi pahala untuknya. Sekalipun kemungkinan pada ijtihad orang lain pendapat itu salah.

 

“Demikian juga kesalahan atau kebatilan. Jika seseorang itu tahu bahawa perkara yang dibela itu salah atau dia percaya tidak benar namun dia tetap membela kerana kepentingan dirinya atau ketaksubannya atau sikapnya yang tidak adil maka dia berdosa,” katanya.

 

Justeru menurut Mohd. Asri, seseorang peguam patut menilai kes-kes yang dia ambil untuk dibela.

 

Tambahnya, peguam perlu diingatkan bahawa pembelaan perkara batil akan memenangkan pihak diwakili tetapi menzalimi pihak yang ditentang.

Kezaliman tersebut akan dituntut dalam kehidupan di dunia dan di akhirat.

“Jika ia membabitkan harta atau nyawa atau maruah atau apa sahaja, maka doa pihak yang dizalimi akan memburu orang yang zalim.

“Kehidupan itu bukan sahaja di mahkamah, tetapi di luar mahkamah ada kehidupan sebenar peguam itu sendiri.

“Demikian kehidupannya di akhirat. Allah tidak lupa kepada orang yang zalim. Maka berhati-hati bagi setiap kes yang diambil dan dibela agar tidak menzalimi pihak yang lain,” kata Mohd. Asri.-MalaysiaGazette

“Kami Peguam Yang Membantu Slti Balnun Ini Tidak Menerima Sebarang Bayaran Pun..”- Peguam

PERBICARAAN kes membabitkan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali yang dituduh mengabai dan menganiaya remaja perempuan sindrom down dikenali sebagai Bella menarik perhatian ramai.

Saban hari warganet mengikuti dan membincangkan secara terperinci tentang perkembangan kes berkenaan daripada pelbagai sudut berdasarkan laporan media.

 

Tidak terkecuali menceritakan tentang prosiding yang berlangsung di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur itu ialah salah seorang peguam pasukan pembelaan Siti Bainun iaitu Nurul Hafidzah Hassan.

Menerusi Twitter, Nurul Hafidzah berkongsi transkrip cross examination atau soal balas pihak peguam Siti Bainun.

Ciapan Twitter beserta gambar berkumpulan bersama Siti Bainun undang kecaman netizen

 

Namun netizen memandang daripada sudut berbeza apabila foto barisan peguam bergambar dengan Siti Bainun yang dikongsikan Nurul Hafidzah bagi mengiringi rantaian ciapannya lebih menarik minat mereka.

 

Secara khususnya ia terarah kepada keceriaan peguam dengan ada antara mereka yang menunjukkan simbol tangan ‘mini love’ dan ‘peace‘.

 

Rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan foto berkenaan dan mula mempertikaikan tahap profesionalisme barisan peguam.

 

“Saya faham tugas peguam. Wakili client, abaikan pendirian peribadi. Tapi kalau sampai pose bergambar dengan alleged abuser siap simbol mini love and peace, tak tau nak cakap apa.

 

“Seorang remaja didera dan anda dengan bangganya menyiarkan gambar dengan pendera?

 

“Saya tahu anda menjalankan tugas tetapi untuk menyiarkan gambar ini bersama-sama dengan thread adalah sangat tidak perlu. Menjijikkan!” tulis netizen.

 

Justeru Nurul Hafidzah ketika dihubungi mStar menjelaskan tentang hal berkenaan agar masyarakat tidak terkeliru dengan isu yang menjadi pertikaian di media sosial.

 

 

Cross examination ni dibuat di mahkamah terbuka yang mana orang ramai boleh lihat. Tapi apa yang terjadi adalah, ia didedahkan separuh-separuh supaya nampak jahat sangat Siti Bainun ni.

“Sedangkan soalan-soalan balas yang ditanyakan tidak pula ditulis. Jadi saya ambil tanggungjawab ini dan semestinya saya sudah bertanyakan kebenaran mahkamah dari pasukan saya untuk berkongsi.

“Media boleh cakap apa yang berlaku semasa cross examination tu… tapi (orang ramai) kena tahu ada banyak lagi soalan balas yang ada dan jawapan jawapan seterusnya,” ujarnya.

“Tak menjadi kesalahan apabila peguam mengambil gambar dengan anak guam. Tak ada masalah, malah kita tak terikat dengan etika yang mengatakan tidak boleh bergambar dengan OKT (orang kena tuduh).

 

“Ia adalah perkara yang tidak sepatutnya dijadikan isu,” katanya.

 

Ditanya sekiranya mereka dibayar dengan sejumlah wang bagi membela Siti Bainun, Nur Hafidzah menjelaskan dia tidak menerima sebarang bayaran.

 

“Saya bersetuju untuk membantu kes ini selepas meneliti dokumen yang ada. Malah kami barisan peguam yang membantu ini tidak menerima sebarang bayaran,” jelasnya.

Terdahulu, Siti Bainun mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan iaitu mengabai dan menganiaya seorang remaja sindrom down dikenali sebagai Bella yang mengalami kecederaan fizikal serta emosi.

 

Sumber: MalaysiaGazette/ figuraku.com

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button