[VIDEO] “Muka wife betul2 terasa…” Suami Ajak Awek Orang Menari Depan Isteri. - Menujukebenaran
Uncategorized

[VIDEO] “Muka wife betul2 terasa…” Suami Ajak Awek Orang Menari Depan Isteri.

Dalam hubungan sesama suami isteri, gur4uan itu yang menjadi penguat hubungan dan menceriakan hari-hari mereka.

Waaubagaimanapun, gurauan yang berlebihan dan tidak sensit!f boleh meny4kitkan hati malahan dalam tak sedar, buat pasangan makan hati.

“Bukan menari dengan bini, menari dengan awek member..”
Begitulah yang berIaku pada seorang lelaki ini, yang mengajak wanita lain, difahamkan kekasih pada kawannya untuk menari bersama.

Lebih mengej0tkan, ternyata dia menari bersama wanita berkenaan di hadapan isterinya buat net!zen ger4m.

“Nanti bini abang menari dengan orang lain pulak..”

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen mengecam tindakan lelaki ini yang tergamak mengajak wanita lain menari bersama di hadapan isterinya.

Malahan, ramai yang menasihati lelaki ini agar berpada-pada dalam bergurau dan menjaga hati dan perasaan isteri.

“Berpada2 bang nak bergurau..”

“Even just content, tetap tak boleh!…”

“Kadang kita ingat perkara tu remeh, tapi kita tak tahu perasaan pasangan..”

“Muka wife betul2 terasa…”

Tak Salah Suami Nak Bergurau Tapi JANGAN MELAMPAU, Jaga Maruah Isteri!

Sed!hnya bila melihat perkongsian di media sosial. Baik suami yang berjauhan bertemu kembali dengan keluarga selepas bertahun tak jumpa. Tak kurang juga pasangan yang bergurau atau prank untuk mempertontonkan tentang kehebatan cinta mereka.

Memanglah tak salah untuk bergurau mahupun ‘pr4nk’ dengan pasangan, sebagai tanda kemesraan mereka. Tapi, ada juga yang k0men negatif seolah-olah anggap gurauan itu berlebihan.

Namun, tak dinafikan ada ‘pr4nk’ yang menyentuh perasaan sesiapa yang melihat. Ini ada baiknya untuk memberi manfaat kepada orang lain.

Jangan sampai ‘pr4nk’ atau bergurau dengan pasangan sehingga menjatuhkan maruah pasangan. Ini antara perkongsian oleh Fadzli Aziz berkaitan dengan gurauan suami isteri.

Jadikan panduan untuk pasangan yang suka bergurau sehingga boleh menjatuhkan maruah pasangan itu sendiri. Berpada-pada dalam bergurau terutamanya bila dipaparkan di media sosiaI.

Suami Bergurau Tak Salah Tapi Jangan Melampau
Ada satu video yang suami bergurau dengan isteri dia sampai isteri dia marah.
Mula-mula nampak manja lepas tu nampak marah.

Walaupun mungkin pasangan ni dah biasa bergurau macam tu dan mungkin tak kisah, tapi saya rasa benda ni adalah benda yang tak betul.

Memang saya galakkam anda bergurau dengan pasangan kerana bergurau adalah sunnah nabi.

Tapi Islam mengajar untuk tidak MELAMPAU dalam bergurau dan berbuat d0sa.
Kemudian gurauan yang dipostkan di media sosial, mengundang kec4man dan kut0kan. Apa tujuannya? Mencari viral?

Pada saya bergurau tujuannya untuk makin cinta dan sayang pada pasangan. Tapi percayalah apa bila kita selalu MEL4MPAU dalam bergurau, satu masa nanti pasangan kita tak akan dapat bertahan lagi.

Jaga Maruah.

Jagalah maruah pasangan dalam bergurau. Aurat pasangan jangan dedahkan, a!b pasangan kena jaga, kekurangan pasangan jangan dipermainkan. Apatah lagi bila kita nak jadikan gurauan kita bahan p0sting.

Bayangkan bila netizen semua menonton aib pasangan kita di media sosiaI, share berpuluh ribu, viewnya berjuta. Bermakna begitu ramai orang tahu tenang aiib pasangan kita. Tidak kah itu memaIukan pasangan kita. Tanpa sedar itu adalah penderaan ’em0si’ yang sangat d4hsyat.

Jangan Berbuat D0sa

Kita akan sensitif sebenarnya dengan dosa sebab ianya adalah apa yang Allah larang. Kalau buat pun sorok-sorok dan malu. Tapi Bayangkan kalau gurauan kita gurauan yang berd0sa, lepas tu kita tayangkan di media sosiaI.
Seolah benda yang berd0sa kita tak rasa berd0sa, bahkan kita bangga dengan d0sa dan paling menak0tkan kita seolah-olah nak ajar orang lain juga berbuat d0sa.

Bersederhana

Sederhana akan menyebabkan kita terjaga. Bila kita bergurau dengan sederhana, insyaallah gur4uan kita tak menced3rakan, tak merb4haya, tak meny4kiti, tak terced3ra em0si dan terkawal.

Pastikah kita bila kita bergur4u secara MELAMPAU, kita boleh kawal semua keadaan? Beringat sebelum kena. Saya ris4u kan apa bila MELAMPAU, keadaan tak terkawal dan pasangan kita terced3ra. Kalau luka fizikal masih Boleh dilihat dan dirawat. Tapi bila tr4uma em0sinya, akhirnya semakin lama semakin ter0k dan bila tak dirawat akhirnya pasangan mengalami tekanan ment4l.

Niat Dan Tujuan

Ini asasnya. Kalau bergurau kerana Allah untuk menambah cinta dan kasih sayang pada pasangan. Pasti berbeza cara ya. Gurau ya penuh akhlak Dan kemesraan yang tak di buat-buat. Hasilnya insyaallah bertambah cinta.

Tapi kalau niat dan tujuannya untuk viraI, untuk media sosiaI maka kita tak akan endahkan lagi akhlaknya. Yang penting cara apa paling trending, paling viraI walaupun akan buka a!b, walaupun buat d0sa, walaupun memaIukan pasangan.

Memohon Maaf.

Sentiasa memohon maaf setiap kali selepas bergurau. Takut-takut ada sakit hati yang disimpan. Ada d0sa yang tak termaaf.

Minta maaf bukan semestinya kerana kita Salah. Tapi betapa berakhlaknya kita pada pasangan. Tanda sayang kita pada pasangan dengan penghormatan.

Islam ada dosa pahala. Jadi bertanggungjawablah apa yang kita lakukan.
Allah sayang anda, Allah sayang kita semua. Saling meneg0r kerana Saling menjaga masyarakat.

Bimbangnya kita dengan generasi akan datang, memerlukan usaha mendidik dari sekarang.

Moga Allah pandang usaha kita yang sedikit ini.

Mingguan Wanita : Tak salah nak bergurau suami isteri tapi ada batasnya, lebih-lebih lagi sekadar untuk dapatkan viral di media sosial. Tak perlulah!

SUMBER: Tiktok – farisazri, Redaksi, mingguanwanita.my, Fadzli Aziz

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button