Dengar Je MBPJ Nak Ambil Tindakan, Penduduk Tampil Ceritakan Perkara Sebenar - Menujukebenaran
Uncategorized

Dengar Je MBPJ Nak Ambil Tindakan, Penduduk Tampil Ceritakan Perkara Sebenar

PETALING JAYA – Penduduk di sebuah pangsapuri Taman Dato Harun di sini mendedahkan bahawa pengubahsuaian rumah di kawasan terbabit telah lama berlaku.

Penduduk, Zulhatman Syafrizal, 43, berkata, penambahan rumah itu dilakukan berpuluh tahun yang lalu, namun menjadi isu selepas ia diviralkan baru-baru ini.

“Kalau ikut penambahan rumah, semua tempat ada tambah rumah. Ia sudah berpuluh tahun berlaku.
Ok l82
“Kalau sekarang dibangkitkan apa isunya? Nak bangkitkan (tambah rumah cuba) pusing satu taman ini, semua tambah rumah,” katanya ketika ditemui wartawan.

Sebelum ini, tular ubah suai rumah yang dilakukan di kawasan berkenaan mengundang pelbagai reaksi masyarakat di media sosial.

Netizen mempertikaikan tindakan itu yang dianggap melampau sehingga dilihat mengundang bahaya.

Tular ubah suai rumah yang dilakukan di kawasan berkenaan mengundang pelbagai reaksi masyarakat di media sosial.
Zulhatman menambah, baginya, penambahan rumah oleh penduduk adalah bukan isu kerana ia tidak mengganggu orang lain,” ujarnya.

Penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Man, 42, pula berkata, penambahan atau penyambungan rumah oleh penduduk yang tinggal di kawasan itu bermula sekitar tahun 1990-an.

“Saya mula tinggal di sini tahun 1988, waktu itu tiada lagi penyambungan. Selepas 1990, (penduduk) sudah mula tambah (rumah).

“Pihak berkuasa tempatan (PBT) pun tidak ada cakap apa-apa,” dakwanya.

Dia berkata, penambahan atau penyambungan yang dilakukan juga tidak memberi kesan kepada jiran di sebelah rumah seperti tidak mengakibatkan dinding retak atau tidak mempunyai air.

“(Selain itu, dinding) ini konkrit, pasang siap dan tidak melibatkan batu blok,” katanya sambil menambah pangsapuri berkenaan siap dibina pada tahun 1985

Terdahulu Ubah suai melampau rumah pangsapuri di sekitar Taman Datuk Harun, di sini, mengundang pelbagai reaksi masyarakat.

Berdasarkan gambar tular, rumah aras bawah membuat pengubahsuaian malah lebih mengejutkan ada rumah di tingkat satu turut berbuat perkara sama.

Netizen mempertikaikan tindakan itu yang dianggap melampau sehingga dilihat mengundang bahaya.

Ada penduduk yang mengakui pengubahsuaian itu dibuat sejak belasan tahun tanpa sebarang pelan.

“Kebanyakan rumah di kawasan Taman Datuk Harun ini melakukan pengubahsuaian seperti ini… boleh tengok sendiri.

“Memang pengubahsuaian dibuat tanpa pelan, namun setakat ini tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku,” katanya yang enggan mendedahkan identiti.

Tinjauan mendedahkan memang ada kebenaran berhubung dakwaan penduduk terbabit kerana kebanyakan rumah di aras bawah melakukan pengubahsuaian.

Reaksi MBPJ

Sementara itu, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) memaklumkan, pihaknya memandang serius terhadap kerja ubahsuai kediaman.

Katanya, MBPJ juga tidak teragak agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap pemilik rumah yang melakukan pengubahsuaian tanpa mendapat kelulusan.

“Pada masa sama binaan tambahan dan struktur binaan yang dibina boleh dirobohkan kerana tiada kelulusan.

“Tindakan mengubah suai rumah tanpa kelulusan bakal mendatangkan pelbagai risiko yang tidak diingini sekali gus mengganggu ketenteraman awam dan akan menimbulkan pelbagai masalah kepada penduduk setempat,” katanya dalam kenyataan.

Menurutnya, berdasarkan Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757) dan Akta 133 (Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974) sebarang kerja pembinaan untuk mengubah suai dan membuat binaan tambahan kepada struktur bangunan yang sedia ada perlu mendapatkan kelulusan secara bertulis daripada pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu.

Tambahnya, jika gagal mematuhinya, tindakan perundangan akan diambil sehingga perobohan dijalankan.

Sakan renovate rumah

Terdahulu Perkongsian ringkas seorang lelaki dikenali sebagai Fairuz Daneen menerusi kumpulan B40 Buat Perangai Apa Hari Ini di laman Facebook, memaparkan sekeping foto dua biji rumah selepas proses pengubahsuaian dilakukan.

Foto tersebut dapat dilihat dua biji rumah pada tingkat bawah dan tingkat satu yang lebih besar daripada kebiasaan saiz asal rumah berkenaan. Dakwa lelaki ini, flat tersebut terletak di Taman Dato Harun, Petaling Jaya, Selangor.

Ini rare. Biasa orang kawasan rumah flat ini tingkat bawah je curi tanah renovate sambung rumah. Ni siap rumah yang tingkat 2 pun sambung rumah jugak.

Ini B40 kayangan tuan-tuan. Pemikiran luar kotak.

Sekadar info, mengikut peraturan pihak berkuasa tempatan, pemilik rumah yang ingin melakukan pengubahsuaian terutamanya dinding yang sedia ada perlu mendapatkan permohanan permit terlebih dahulu.

Bagaimanapun bagi pemilik rumah jenis flat, mereka sama sekali tidak dibenarkan melakukan sebarang pengubahsuaian terutamanya melibatkan penambahan bangunan tambahan.

Ketika artikel ini ditulis, perkongsian tersebut telah meraih 330 komen dan dikongsi lebih 213.

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen sempat memberikan pendapat mereka mengenai isu ini dan ada juga yang mendakwa pemilik rumah berkenaan merupakan individu yang mempunyai jawatan dalam persatuan penduduk.

Sumber: Fairuz Daneen via B40 Buat Perangai Apa Hari Ini via Oh Bulan

kredit: sinar harian

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button