Nenek KehiIangan Simpanan Hari Tua Sebanyak RM500K Kerana Cinta D0ktor - Menujukebenaran
Uncategorized

Nenek KehiIangan Simpanan Hari Tua Sebanyak RM500K Kerana Cinta D0ktor

TAIPING : Seorang wanita w4rga em4s mengaIami keru.gian sebanyak RM565,700 dipercayai akibat diperd4ya oleh seorang ‘d0ktor’ yang dikenalinya melalui platform media sosiaI tahun lepas. Ketua P0lis Daerah Taiping ACP Osman Mamat berkata m4ngsa berusia 68 tahun bekerja sebagai penjaga stor kilang diperd4ya svspek melalui m0dus 0per4ndi Love Sc4m atas talian sejak tahun lepas hingga Mei tahun ini.

“M4ngsa terped4ya setelah berkenalan dengan seorang pengguna Facebo0k yang menggunakan nama sebagai Ding Nai Wei yang mend4kwa seorang d0ktor sedang bekerja di lraq,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Osman berkata svspek telah mer4yu kepada m4ngsa untuk memasukkan sejumlah wang untuk dibayar kepada pihak Pertubvhan B4ngsa-B4ngsa Bersatu supaya svspek dapat keIuar dari lraq dan berjanji akan memberikan wang sebanyak RM5 juta kepada m4ngsa apabila svspek sampai di MaIaysia.

M4ngsa berusia 68 tahun bekerja sebagai penjaga stor kilang diperd4ya svspek melalui m0dus 0per4ndi Love Scam atas talian.

“Rayu4n svspek telah menjer4t m4ngsa sehingga m4ngsa melakukan 69 kali transaksi ke dalam 13 akaun bank iaitu 12 kali transaksi melalui Maybank dan sekali melalui CIMB Bank,” katanya.

Menurut Osman sebanyak 11 kali transaksi dilakukan ke dalam akaun penama Brayen Robson Anak Sito dan sekali atas akaun penama Ho Yee Mun serta satu kali transaksi mengunakan CIMB Bank di akaun penama Clayton Roland.

Katanya semua transaksi wang berkenaan dilakukan m4ngsa melalui mesin ATM di Maybank Cawangan Taiping bermula dari 4 Okt 2021 hingga 21 Mei tahun ini.

“M4ngsa tidak pernah bertemu dengan d0ktor tersebut sepanjang perkenalan mereka dan m4ngsa hanya berhubung di aplikasi WhatsApp melalui dua nombor talian iaitu +1(786)6526776 dan +1(984)3683962,” katanya.

Osman berkata m4ngsa telah membuat laporan p0lis di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) di sini semalam setelah menyed4ri dirinya telah diperd4ya svspek dan kess dislasat mengikut Seksyen 420 Kanvn Kes3ksaan.

Sumber : BERNAMA

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button