Uncategorized

“Arwh minta saya mengecilkan baju yang ditempah- Ezuwan Ismail beritahu muka arwh pucat dan rambut mula gugur

KUALA LUMPUR: Pereka fesyen dan penyanyi, Ezuwan Ismail tak menyangka ajakan Allahyarham Adibah Noor ke rumahnya di Pandan Indah menjadi pertemuan terakhir, minggu lalu.

Ezuwan terkejut mendapat berita pemergian arwh Adibah yang menghembuskan nafas terakhir di Hospital Gleneagles akibat penyakit k4nser ovari tahap empat, jam 7.30 malam ini.

Katanya, dia tak menyangka pertemuan, minggu lalu menjadi momen terakhir.

“Arwh minta saya mengecilkan baju yang ditempah. Sebelum ini, arwh menempah tiga pasang baju, namun, tidak muat selepas berat badannya turun sebanyak 18 kilogram.

“Ketika itu, barulah arwh buka mulut bercerita mengenai penderitaan dialami apabila menghidap penyak1t k4nser ovari.

“Doktor mengesahkan kesak1tan dialami selama ini akibat peny4kit k4nser ovari, dua hari sebelum Ramadan.

“Jadi, saya perlu mengecilkan baju yang ditempah ketika Ramadan lalu,” katanya ketika dihubungi BH Online.

Ezuwan yang juga anggota kumpulan trio E1 berkata, arwh memaklumkan, rambutnya mula gugur akibat rawatan kimoterapi.

“Arwh terpaksa memakai rambut palsu apabila mencari rezeki.

“Saya sempat memberi semangat kepada arwh pada pertemuan terakhir ini.

“Cuma, saya tak sampai hati mahu mengabadikan gambar bersamanya. Wajah arwh pucat apabila berat berat menyusut.

“Saya juga ada bertanya kenapa tidak berkongsi pender1taan dengan khalayak dan rakan media, namun, arwh memberitahu belum ada kekuatan,” katanya.

Arwh buka mulut bercerita penderitaan dialami apabila mengh1dap peny4kit k4nser ovari kepada Ezuwan, minggu lalu.

Ezuwan berkata, dia dan arwh tidak selalu bertemu selama lebih 10 tahun bekerjasama dalam menyediakan busana untuknya.

“Kami tak selalu jumpa, banyak berkomunikasi menerusi telefon bimbit atau mesej sahaja.

“Kali pertama kami bertemu di sebuah acara fesyen pada 2011. Kali kedua pula minggu lalu yang menjadi detik terakhir pertemuan kami.

“Kerjasama selama itu berdasarkan kepercayaan kerana ukuran badannya tak banyak berubah. Paling kurang, arwh akan minta besarkan baju lebih seinci.

“Hingga saat ini, hampir 1,000 baju pernah ditempah arwh. Beliau juga jenis menolak tajaan, sebaliknya suka menyokong bisnes rakan.

“Sedih juga sepanjang bekerjasama kami tiada gambar bersama,” kata Ezuwan.

Dalam tempoh bekerjasama, katanya, hubungan baik pernah terhenti seketika.

“Ada suatu ketika, arwh nak tempah baju, tetapi saya tak dapat memenuhinya kerana terlalu sibuk dengan komitmen lain.

“Selama ini, memang ada permintaan arwh pada saat akhir, tetapi saya sempat memenuhinya.

“Jadi, arwh mula guna khidmat pereka fesyen lain. Namun, arwh kembali kepada saya tidak lama kemudian.

“Merajuk arwh tak lama. Saya minta maaf kepadanya kerana bukan sengaja berbuat sedemikian.

“Arwh terus sokong khidmat dan kepakaran saya. Apabila selesa dan diberi kepercayaan penuh, sampai satu tahap saya bimbang mengulang rekaan baju untuknya,” katanya.

Mengenang persahabatan mereka, Ezuwan teringat kata-kata seseorang teman. Betapa untung pereka fesyen jika Adibah mempercayai khidmat dan kepakaran.

“Masin mulut teman saya ini. Jodoh saya dengan arwb memang kuat. Bukan mahu membodek arwh sebab guna khidmat saya, tetapi ada yang beranggapan, arwh diva dan cerewet.

“Namun bekerjasama, arwh sangat ‘sempoi’ dan tidak seperti digambarkan. Barangkali, bukan mudah untuk mereka ‘bertubuh gebu’ mendapat pakaian sesuai,” katanya.

Jen4zah arwh Adibah atau nama sebenarnya, Adibah Noor Mohd Omar, 52, masih berada di hospital dan akan dibawa ke AU1, Taman Keramat Permai.

 “Kerana aku sendiri dalam keadaan yang memerlukan,”.

Itu antara perkongsian terakhir penyanyi dan pelakon, Allahyarham Adibah Noor di Twitter pada Isnin lalu.

Begitu pun, penyanyi lagu Terlalu Istimewa itu, pada ketika itu tidak memaklumkan tentang keadaannya yang menderita kanser Ovari tahap empat.

“Maaf, kali ini aku tak dapat tolong. Moga Allah permudahkan urusan mu,” tulisnya.

Arwah pada masa yang sama sempat membalas komen pengikut dan peminatnya di ruangan tersebut.

“Semoga Allah perkenankan, terima kasih atas doa kamu,” kata Adibah.

Perkongsian itu seakan-akan memberi bayangan bahawa dia akan pergi menemui pencipta petang tadi.

Tweet terakhir allahyarhamah Adibah Noor…
Al-Fatihah. Semoga rohnya dicucuri rahmat

Pemerhatian Utusan Malaysia mendapati komen Sehingga hari ini dibanjiri ucapan takziah dan doa buat penyanyi tersebut.

Terdahulu, arwah sempat menulis ciapan terakhir, mengucapkan salam takziah buat pelakon legenda Hamid Gurkha yang meninggal dunai Rabu lalu.

Fazley Yaakob terkilan tak sempat tunai permintaan Adibah Noor… Masih ingat ayat ‘I’m not well my dear’ semasa GV8

PERNAH bersaing di pentas program Gegar Vaganza musim kelapan (GV8), penyanyi Datuk Fazley Yaakob antara rakan selebriti yang turut terkesan dengan pemergian Allahyarham Adibah Noor.

Menurut Fazley atau nama sebenarnya Ahmad Fadzli Yaakob, dia mengetahui Adibah berdepan masalah kesihatan ketika di minggu pertama GV8.

Masih mengingati kata-kata semangat daripada Adibah, Fazley meluahkan rasa terkilan kerana tidak dapat menunaikan hasrat arwah untuk datang makan di restoran miliknya.

“Ketika minggu pertama GV, saya mengadu pada kak Dib (nama panggilan Adibah), pentas GV terlalu besar untuk saya. Tapi dia beri semangat dan kata dia pun sakit boleh teruskan.

Fazley sempat melihat jenazah buat kali terakhir.

“Saya terkejut dia kata lagi ‘I’m not well my dear’. Jantung saya jatuh sebab faham apa yang dia cakap. Ada ketika, kami buat satu program, dia kata tak sangka saya dari menyanyi, memasak pula.

“Dia tanya bila kak Dib boleh makan dekat restoran saya sambil lihat saya buat sweet table. Saya dah berjanji nak bawa dia makan selepas GV tapi tak sempat.

“Masa kami ada rakaman lagu raya pun, saya ada tanya dia sebab dah janji nak tengok sweet table, tapi dia kata ‘nanti la saya tak berapa sihat’. Dah nampak dia tak sekuat seperti biasa,” katanya kepada mStar.

Penyanyi berusia 44 tahun itu ditemui ketika menziarahi jenazah arwah di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur pada malam Sabtu.

Terdahulu, Adibah Noor, 52, disahkan meninggal dunia sekitar pukul 7.40 malam, Sabtu di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur selepas alami sesak nafas.

Jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Keramat Permai sekitar pukul 10.30 pagi, Ahad.

Menurut pengurusnya yang dikenali sebagai Todd, Allahyarham sudah lama menghidap kanser, namun perkara itu dirahsiakan daripada pengetahuan umum.

Adibah bersama rakan sepejuangan di GV8.

Dalam pada itu, Fazley memberitahu dia bergegas ke hospital sebaik sahaja mengetahui berita sedih tersebut dan berpeluang untuk melihat jenazah buat kali terakhir.

“Saya tahu dia sakit cuma kami yang diberitahu ini tidak berbicara mengenai keadaannya. Saya tak sangka secepat ini. Saya terus bergegas ke hospital bila dapat tahu.

“Saya berkesempatan naik atas melihat jenazah buat kali terakhir di wad arwah. Saya dan kak Dib semakin rapat ketika di GV tapi sebelum itu pun kami dah rapat.

“Saya anggap dia seperti kakak sendiri dalam dunia seni. Ketiadaannya amat berat untuk diterima sebab terlalu mendadak,” ujarnya.

Sumber: BH

Jangan lupa like and share ya..

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.