Uncategorized

“Ala Kecik T*T*k Awak Ni”- Pernah Dituduh Tak Boleh Menyusu, Ayda Jebat Buktikan Rezeki Datang Dari Allah

Penyanyi dan pelakon Ayda Jebat mendedahkan berat badannya kini lebih ringan berbanding sebelum hamilkan anaknya, Ana Nayla.

Berat terkininya 43 kilogram (kg) adalah lebih ringan 3kg berbanding sewaktu dia masih bujang.

Ayda mendedahkan perkara itu di dalam Insta Story di Instagram miliknya ketika diajukan soalan dalam Q&A (soal jawab) pada minggu lalu.

“Banyak tanya mengenai berat badan. Susah juga nak jawab. Untuk pengetahuan saya makan banyak sangat. Kejap kejap makan.

“Baby masih menyusu perut asyik bunyi (lapar) je. Pukul 2 atau 3 pagi pun saya hentam makan.

“Orang kata metabolism tinggi. Oh kerja saya heavy duty juga ke sana ke sini. Penat. Mungkin la.

“Overall saya tiada jawapan bagaimana nak turunkan berat badan. Tapi ibu-iubu jangan focus sangat nak turun berat badan okay? Yang penting sihat,” jawabnya.

Banyak persoalan serta tip keibuan yang dikongsikan oleh isteri kepada Nabil Mahir itu.

 

Selain itu, dia turut berkongsi tips bagaimana boleh menyusu secara penuh meskipun anaknya sudah berusia sembilan bulan.

“Saya dah lama tak minum booster (penggalak susu). Tapi daripada tak makan sayur sekarang saya makan. Dan hanya enjoy the food la. Paling penting jangan stress nanti susu tak banyak.

“Dan mommies jangan risau kalau your boobs size comel, sebab susu tak bergantung pada size boob Hahah. Ada yang selambak tapi tak ada susu. Tu kira rezeki Allah bagi.

“Sebab dulu saya ingat lagi ada makcik ni cakap ‘ala kecik t*t*k awak ni’ nanti mesti tak ada susu itu mitos. Doa banyak pada Allah nak banyak susu. Insya-Allah susu bukan datang dari Makcik Hantu Tetek,” jawabnya.

Ayda dan Nabil mendirikan rumah tangga pada 1 Januari 2021 dan mereka dikurniakan cahaya mayta pada 21 September lalu.

Bila Tak Biasakan, Dia Tak Minta Atau N4ngis Kalau Tak Dapat,” – Ayda Jebat Pilih Tidak Terlalu Ded4h Anak Dengan Gajet

 

Kuala Lumpur – Pasangan selebriti Ayda Jebat dan Nabil Mahir memilih nama Ana Nayla bagi cahaya mata sulung mereka yang selamat dilahirkan pada 21 September lalu.

Ayda berkata, pemilihan nama itu dibuat kerana mempunyai maksud yang cukup besar dalam hidup dirinya dan Nabil.

Nayla membawa maksud sukses a.chiever, su.ccessful one manakala nama Ana pula kami pilih berdasarkan nama ibu kami.

Nama ibu saya Rohana manakala nama ibu Nabil pula adalah Diana. Jadi, kami mengambil nama akhir ratu hati kami dan diberikan kepada anak tercinta, katanya.

Menurut Ayda, banyak pengalaman yang diraih apabila impian bergelar ibu tercapai.

Pengalaman menjadi ibu memang is.timewa, saya takkan boleh beli di mana-mana. Saya dan Nabil sangat bersyukur dengan kehadiran permata hati kami. Sebagai ibu bapa baharu, kami sedang belajar bagaimana untuk menguruskan anak.

Setiap hari ada saja pengalaman baharu dan kami gembira menempuhi p.roses terbabit. Dalam pada itu, kami juga tidak mendapat tidur yang cukup, terutamanya Nabil kerana dia yang buat semua benda. Namun, perkara ini bukanlah satu hal yang besar asalkan kami ada dekat dengan Ana, katanya.

Penyanyi, Ayda Jebat berkongsi perkembangan permata hatinya, Ana Nayla yang kini mencecah usia 11 bulan.

Menurut Ayda, puterinya itu sedang untuk tidur, lebih-lebih lagi apabila berada di dalam kereta.

“Everytime masuk kereta, boss baby mesti mengantuk. Senang jaga. And boleh buka radio kuat. No worries, dia memang dari kecil boleh tidur bising-bising.

“Malam dia tidur je, mommy and daddy tengok movie,” kongsi Ayda.

Perkara tersebut dikongsikan penyanyi lagu Mata ini menerusi Insta Stories.

Malah, isteri kepada Nabil Mahir ini juga akui tidak terlalu mended4hkan Ana Nayla dengan sebarang gajet.

 

“No iPad, no iPhone. No cartoon bila dalam kereta. For now, kita tak biasakan dia dalam kereta even dekat rumah dengan gajet.

“No cartoon/TV/phone terutamanya masa makan, nak tidur. Playtime only boleh. Alhamdulillah shes very good girl.

“Bila tak biasakan, dia tak minta atau menangis kalau tak dapat,” tulisnya lagi.

Tanggal 1 Januari lalu, genap setahun usia perkahwinan Ayda dan Nabil dan cahaya mata sulung mereka itu dilahirkan pada 21 September 2021.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.