Trkejut disamakan seiras Mat Kilau, warga emas Kampung Melayu Subang jadi perhatian… Raut wajah dan mis4i berub4n saling tak tumpah! - Menujukebenaran
Uncategorized

Trkejut disamakan seiras Mat Kilau, warga emas Kampung Melayu Subang jadi perhatian… Raut wajah dan mis4i berub4n saling tak tumpah!

KAMPUNG Melayu Subang di Shah Alam, Selangor secara tiba-tiba menjadi perhatian dengan kemunculan seorang lelaki yang dikatakan memiliki wajah seiras pahlawan negara.

Daripada raut wajah, pandangan mata, misai yang beruban serta susuk badan membuatkan dia dikatakan mirip Allahy4rham Mat Kilau Imam Rasu atau Mat Kilau.

Lantaran filem epik Melayu, Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan yang mengangkat kisah perjuangan tokoh itu pecah panggung dengan kutipan sebanyak RM80 juta dalam tempoh 25 hari tayangannya di pawangam, empunya mata redup ini turut menerima tempiasnya.

 

Filem pecah panggung Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan.

Segak berbaju kemeja batik, bertopi koboi dan berjalan menggunakan t0ngkat kayu, lelaki warga emas ini pada mulanya terk’ejut apabila dia disamakan dengan pahla’wan Melayu yang berjua ng m4ti-m4tian menentang pen jajahan British di Pahang, pada akhir abad ke-19.

“Semua orang kenal Allahy4rham Mat Kilau. Dengan filem Mat Kilau, lagi ramai orang kenal. Sejar4h kembali menjadi perhatian ramai.

“Tapi apabila kawan-kawan te’gur kata muka saya iras Mat Kilau, saya terke’jut. Pada masa sama gembira kerana saya sendiri kagum dengan perju’angan beliau,” kata Mohammad Taib Abdul Hamid dalam satu temu bual eksklusif bersama mStar.

Mohammad Taib sewaktu zaman muda.

Di sebalik wajah tenang anak kelahiran Kampung Melayu Subang ini dengan kudr4tnya seperti orang muda berjalan ke sana sini, siapa sangka dia bakal menjengah ke usia 76 tahun pada 28 Ogos depan.

Mohammad Taib mungkin tidak dikenali, tetapi dia merupakan anak kepada salah seorang peneroka awal Kampung Melayu Subang yang dibuka sekitar 1930-an, bernama Abdul Hamid Saman.

Menurut sejar4h, bapanya merupakan imam pertama bagi masjid di kampung berkenaan dan amat dihorm4ti oleh penduduk kampung kerana memiliki ilmu agama dan keb4tinan.

Allahy4rham Abdul Hamid (duduk, serban putih) bersama saudara-mara.

Mohammad Taib yang merupakan anak keempat daripada 11 beradik itu berpengalaman sebagai khatib membaca khutbah Jumaat, termasuk mempelajari seni mempert4hankan diri silat sebagaimana yang dipamerkan dalam filem pec4h pan’ggung ar4han Syamsul Yusof.

“Saya belajar sil4t sewaktu usia belasan tahun. Tidaklah mahir untuk menjadi guru sil5t, tapi saya berbangga kerana dua anak saya turut berminat dalam ilmu persil4tan,” katanya yang dikurniakan 12 anak, 25 cu cu dan tiga cic1t

Allahyrham Abdul Hamid (serban putih) merasmikan hari sukan di Sekolah Kebangsaan Subang, Selangor.

Ketika muda, Mohammad Taib mencari rezeki demi meny4ra keh1dupan keluarganya dengan melakukan pelbagai pekerjaan seperti pengaw.al keselamatan, pemandu periba.di, pemandu teksi sehingga berniaga di pasar.

“Kini saya menghabiskan masa tua dengan berehat, kadang-kadang minum di kedai kopi berjumpa dengan rakan-rakan.

“Saya lebih dikenali sebagai abang Taib atau abang kob0i kerana ke mana-mana saya akan sentiasa pakai topi kob0i.

“Begitu juga dengan baju batik, saya selesa dengan imej begini dan saya ada lebih 25 helai baju batik,” ujarnya yang menggemari lagu-lagu nyanyian Allhary4rham Tan Sri P Ramlee, Allahy4rham Datuk Ahmad Daud dan Datuk M Daud Kilau.

 

Mohammad Taib sinonim dengan imej baju batik dan topi koboi.

Mengenai filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan, Mohammad Taib amat mengalu-alukan filem yang mengangkat tok0h-toko0h sejar4h dan perju’angan seperti itu.

“Hanya mereka seus1a saya dan orang-orang lama yang tahu kesusahan dan kep3ritan dulu-dulu. Biarlah generasi muda hari ini belajar dan mendalami perjuan’gan mereka dalam menjaga keamanan dan mencapai kemerdekaan negara,” ujarnya.

Setiap kali mendengar laungan kemerdekaan Allahy4rham Tunku Abdul Rahman, saya pasti seb$k dan boleh menang1s.

MOHAMMAD TAIB ABDUL HAMID

Mengimbas kembali, Mohammad Taib berkata, dia amat berbangga kerana menjadi sebahagian daripada ribuan yang memb4njiri Stadium Merdeka bagi pengisytih4ran kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu oleh Perdana Menteri pertama, Allahy4rham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 31 Ogos 1957.

“Masa tu umur saya 11 tahun. Saya seorang diri naik bas dengan tamb4ng 40 sen, dari Kampung Melayu Subang ke Kuala Lumpur untuk pergi ke Stadium Merdeka.

“Ya, saya pergi seorang dengan izin dan sokongan mak ayah. Semangat j1wa b4ngsa saya berk0bar-k0bar untuk melihat sendiri perist1wa penuh bersejar4h itu,” tambahnya.

Mohammad Taib (duduk, tengah) bersama keluarga.

Ternyata laungan ker4mat oleh Bapa Kemerdekaan itu mninggalkan kesan yang amat mendalam dan menyentuh em0sinya sehingga kini.

“Setiap kali saya menyaksikan l4ungan kemerdekaan Allahy4rham Tunku Abdul Rahman di televisyen mahupun mendengarnya di radio, saya pasti seb4k dan boleh menang!s kerana mengen4ngkannya. Saya terh4ru.

“Sebab itu saya sering katakan kepada anak-anak muda supaya menghargai perju4ngan orang-orang lama. Jangan berbal4h sesama sendiri dan jauhkan sif4t perk4uman, biar negara aman, tenter4m dan harm0ni,” katanya yang sebelum ini pernah mempunyai k0leksi ke ris.

Mohammad Taib mengimbas kembali zaman kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957.

Sementara itu, Mohammad Taib tidak menolak sekiranya menerima taw4ran untuk memegang watak Mat Kilau sebagai kemunculan khas atau dalam bentuk dokumᗴntari sekiranya wajahnya benar-benar mirip dengan phlawan negara itu.

“Jika benar ada persamaan atau mirip dan ada tawaran untuk muncul, saya sedia menerimanya dengan hati terbuka selagi saya sihat dan mempunyai kudr4t untuk melakukannya.

“Tiada perasaan gemᗴntar dalam hidup saya kerana sebelum ini pun saya baca khutbah di hadapan ramai orang. Cuma ia sebagai satu pᗴngalaman baru buat diri saya,” katanya.

Sumber : https://www.mstar.com.my/mediaviral

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button