Akhirnya Amin Idris berjaya kantoikan siapa sebenarnya Ustazah Afifah buatkan ramai yg terkejvt - Menujukebenaran
Uncategorized

Akhirnya Amin Idris berjaya kantoikan siapa sebenarnya Ustazah Afifah buatkan ramai yg terkejvt

Sejak beberapa hari lalu ha.ngat diperkatakan apabila seorang pendak.wah bebas, Ustazah Siti Afifah mengeluarkan kenyataan mendak.wa seorang golongan suami ‘da.yus’ jika benarkan d0ktor lelaki uruskan isteri bersa.lin.

Meskipun pendak.wah terkenal, Ustaz Azhar Idrus tampil menjelaskan mengenai dak.waan tersebut namun kenyataan UAI itu dibi.das semula oleh Ustazah Afifah.

Amin Idris Beritahu Siapa Sebenarnya Ustazah Afifah.

Terbaru, penceramah m0tivasi, Amin Idris mende.dahkan ustazah tersebut tidak mempunyai latar belakang pengajian aga.ma seperti aga.mawan yang lain.

“Saya dapat info rupanya ustazah ini tidak ada backgr0und pengajian aga.ma yang f0rmal. Nak cla.im dia sebagai aga.mawan, ilmuan itu agak su.kar.

“Kita kena hati-hati daripada mengambil ilmu daripada mereka. Apatah lagi, saya dapati banyak juga kenyataan di media s0sial yang sangat miss.leading.

“Terbaru, mereka mendak.wa semua suami yang hantar isteri bersa.lin diuruskan oleh d0ktor lelaki dianggap da.yus. Kena faham! Da.yus ini d0sa besar,” katanya.

Sementara itu, menerusi satu vide0, Amin Idris menekankan dalam prinsip peru.batan ada hu.kum umum dan pengecualian lebih-lebih lagi kepada pegawai peru.batan seperti d0ktor.

“Kita kena ingat, dalam hu.kum Is.lam ada prinsip hu.kum umum dan ada pengecualian. Betul! Prin.sip umum d0ktor lelaki ha.ram melihat au.rat pesa.kit wanita. Begitu juga d0ktor wanita, ha.ram melihat au.rat pesa.kit wanita.

“Namun kenapa boleh? Atas sebab daru.rat dan tujuan peru.batan. Saya ada bertanya kepada para d0ktor dalam kalangan kawan. Dalam etika ked0ktoran, ketika d0ktor lelaki menguruskan wanita bersa.lin mesti kena ada peneman.

“Daru.rat ini bukan sekadar tak ada pilihan tetapi demi jaga nya.wa. Bukan satu nya.wa tetapi dua, anak dan ibu,” katanya.

Dalam pada itu, Amin berkata tidak ramai wanita terlibat dalam bidang 0bstetrik & Ginek0logi (O&G) kerana memerlukan ku.drat yang ku.at.

“Apatah lagi, d0ktor O&G tak ramai. Bila ustazah itu kata d0ktor dah ramai, itu betul iaitu do0ktor secara umum. D0ktor perempuan O&G tak ramai, yang ramai itu lelaki.

“Sebab nak sampai tahap pa.kar O&G itu tak senang, be.ban yang luar biasa da.syat. Tak semua wanita mampu untuk memi.kul. Oleh demikian, disebabkan itu tim.bul soal daru.rat. Di mana para suami tidak ada pilihan,” katanya.

“Ramai salah faham dengan kenyataan saya sebab hanya menonton video pendek yang sudah disunting hingga menjadi tular.”

Demikian kata pendakwah bebas, Ustazah Siti Afifah Shahbudin susulan dua kenyataan mengenai suami yang membiarkan isteri bersalin disambut doktor lelaki sebagai dayus dan bersalaman dengan artis boleh hilangkan roh atau jiwa.

Menurutnya, dia tidak marah malah sudah memaafkan mereka yang mengkritik dan mengecam dirinya.

 

“Biarlah mereka nak marah pada saya, yang penting bukan Allah SWT dan Rasulullah SAW di akhirat kelak. Suami adalah guru yang banyak mengajar saya soal agama.


“Suami saya bukan biasa-biasa. Begitu juga bapa dan datuk saya. Mereka semua orang beragama. Mungkin kerana darah yang mengalir itu membuatkan saya nak saya tahu lebih mendalam mengenal agama Islam.

“Saya mudah, tak perlu marah kepada orang awam, kerana saya anggap mereka tak tahu tapi mereka pasti akan faham apa saya saya perjuangkan ini suatu hari nanti. Saya maafkan mereka. Moga Allah ampuni dan ketuk pintu hati mereka. Manusia ada akal. Biar Allah bukakan pintu hati mereka,” katanya.

Menurutnya, tindakan berkongsi perkara itu pada sesi siaran langsung di TikTok bukan bertujuan mencipta nama dan mengejar glamor.

“Saya bukan kejar duit dan glamor. Ini tanggungjawab saya untuk bersuara buat wanita yang tidak mampu. Berapa ramai wanita yang trauma melalui situasi memalukan begitu ketika bersalin?

“Saya bukan nak bisnes dengan menggunakan agama. Ini memang cara saya dalam berdakwah. Saya cuma takut pada Allah sebab saya ada anak, cucu, cicit dan keturunan. Biarlah manusia kutuk kita, sebab itu tanda Allah sayang dan dekat dengan kita,” katanya.

Bagaimanapun, dia berkata, masih ramai yang membela dirinya dengan menghantar mesej kata-kata semangat.

“Alhamdulillah, ramai sangat yang ‘backup’ saya dengan mesej saya secara peribadi. Sampai ada yang menangis fikirkan keadaan saya.

“Malah, ramai wanita menyokong apa saya cakap. Ada juga yang minta maaf sebab pada mulanya marah tengok video itu, tapi selepas tengok versi penuh barulah faham. Saya pun minta maaf juga sebab ada ketika penyampaian saya itu garang,” katanya.

Menjelaskan isu itu, beliau menyeru orang ramai supaya membaca kenyataan yang sudah dikongsikan Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad berkenaan hukum terhadap perkara itu.

“Apa yang dinyatakan Mufti Negeri Sembilan jelas. Dia tunjuk panduan jelas kepada orang awam berkenaan perkara ini dan apa hukumnya. Jadi, tidak ada siapa yang takkan faham,” katanya

Sumber : RK / TT

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button