Bas yang membawa 24 anggota JPJ terb4kar! Mereka dikatakan terima ‘SUAPAN’ hingga RM32,000 sebulan!

30 orang lelaki termasuk 24 pengu4t kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang direman selama tujuh hari untuk membantu siasatan berhubung kes rasuah melindungi pemandu ‘lori kebaI’ yang melakukan kesal4han jalan raya di negeri ini, lapor Harian Metro.

Semalam, Suruhanjaya Penc3gahan Rasvah Malaysia (SPRM) menahan 33 individu termasuk 24 penguat kuasa JPJ kerana melindungi sindiket ‘lori kebal’. Tiga wanita dibebaskan dengan jaminan SPRM.

Lindungi lori lebih muatan

Menurut SPRM, kesemua mereka dipercayai melindungi pemandu lori yang melakukan kesaIahan jalan raya khususnya yang membawa lebihan muatan.

Mereka terdiri daripada 30 lelaki dan tiga wanita berusia lingkungan 31 hingga 54 tahun, ditahan di Pejabat SPRM Pulau Pinang antara jam 10:00 pagi hingga 4:00 petang semalam.

Daripada jumlah tangkapan itu, lapan individu termasuk tiga wanita terbabit ialah orang awam yang berperanan sebagai pr0ksi, tont0 serta pemilik syarikat.

Imbuhan bulanan yang lumayan! 

Semua pegawai penguat kuasa JPJ Pulau Pinang adalah dari gred 19 hingga 32 itu dipercayai menerima rasuwah berjumlah antara RM10,000 hingga RM32,000 secara bulanan.

Pembayaran itu dibuat agar anggota terbabit tidak mengambil tindakan terhadap pemandu lori dan membocorkan segala maklumat operasi JPJ.

Video

Bas terb4kar.. 

Terdahulu sebelum tiba di Mahkam4h Majistret Georgetown, bas SPRM yang membawa 30 individu itu terb4kar jam 8:50 pagi tadi.

Kejadian itu berlaku berikutan ker0sakan di bahagian enjin dan terbak4r di tepi Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu.

Bagaimanapun, tiada sebarang kec3deraan dilaporkan berlaku dan kesemua suspek berkenaan kemudian dibawa ke mahk4mah dengan menaiki 10 buah kereta.

Sumber : HarianMetro

Via:celotehsaje

Leave a Reply