Sudah masuk Hari Ke 23, Ramai Orang Tertanya-tanya Siapa Lelaki Tua Yg Abang Acap Jumpa Ini. Allahu Hebat Orangnya 2..

Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Dan (ingatlah) tatkala Rabbmu berkata kepada malaikat , ‘Sesungguhnya Aku hendak menjadikan di bumi seorang khalifah’. Berkata mereka, ‘Apakah Engkau hendak menjadikan padanya orang yang merusak di dalamnya dan menumpahkan d4rah, padahal kami bertasbih dengan memuji Engkau dan memuliakan Engkau?’. Dia berkata, ‘Sesungguhnya Aku lebih mengetahui apa yang tidak kamu ketahui” (QS. Al Baqarah : 30)

Alhamdulillah diberi kesempatan dan ruang untuk bertemu dgn seorang hamba Allah yg zuhud peribadi juga tertib bicara ilmuannya.

Pak Su Mid Kuala Nerang

Siapa sebenarnya Paksu Mid ni? Beliau pernah menyatakan bahawa beliauhanya orang tua – tua usia dan tua ilmu. Namun beliau di kenali sebagai Orang tua yang diberi kelebihan sebagai wali Allah, warak, kuat beribadat dengan puasa yang tak putus-putus. Orang tua yang pernah disebut oleh Syeikh Nuruddin al Banjari dalam pengajiannya. Hatta dikhabarkan setiap kali syeikh datang ke sini pasti berjumpa dengan Pak Su Mid.

Tidak hairanlah rumah Pak Su Mid sentiasa menerima kunjungan ziarah dari ramai orang yang menghormati kefahaman Pak Su Mid dalam hal-ehwal Islam terutama tentang kefahaman Al Quran

Tidak hairan lah perjumpaan Abang Ashaf sehingga ke Kuala Nerang sebagai ikhtiar yang boleh dilakukan bertemu insan yang alim dalam hal-hal Al Quran.

Semoga ikhtiar yang di lakukan beserta doa orang ramai menemukan garis penamat penemuan Muhammad Ashraf .

Sumber : FB Denny Lang via Peuaresipibonda via mediaohsem

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *