Terkini! Suspk Yang Lnggar Arwh Danial Didakwa Atas Tuduhan Membnuh. Dan Ini Hukumn Yang Akan Dikenakan

LELAKI yang melanggaar Syed Muhammad Danial Syed Syakir didakwa di Mahkamah Majistret Kajang, hari ini, atas pertuduhan membunuuh mngsa di Kilometer 293.6 Lebuhraya Utara Selatan, 10 Ogos lalu.

Bagaimanapun, tiada pengakuan diambil daripada Yew Wei Liang, 41, yang bekerja di bahagian Teknologi Maklumat (IT) ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nor Afidah Idris.

Ini berikutan kes bunuuh adalah bidang kuasa Mah kamah Tinggi.

Tertuduh yang memakai baju-T berwarna hitam dilihat tenang dan mengangguk faham di dalam kandang tertuuduh.

Mengikut pertuuduhan, dia didakwa melakukan bunuuh dengan menyebabkan kemaatian terhadap Syed Muhammad Danial, 29, antara jam 1 tengah hari dan 2 petang di Kilometer 293.6 Lebuhraya Utara Selatan (Kuala Lumpur menghala Seremban) pada 10 Ogos lalu.

Dakwaan kes dilakukan mengikut Seksyen 302 Kanun Kesek saan yang memperuntukkan hukuuman maati mandatori.

Terdahulu, Peguam S Selvam yang mewakili tertuduh memaklumkan bapa keluarga lelaki itu menerima panggilan telefon daripada isteri Yew selepas insiden terbabit.

“Bagaimana keluarga boleh menerima panggilan telefon daripada nombor isteri anak guam, sedangkan telefon bimbit itu berada dalam pegangan polis.

“Selain itu, anak guamnya juga memaklumkan dia mengalami kecederaan akibat penderaan yang kemudiannya dibawa ke Hospital Kajang pada 13 Ogos lalu,” katanya.

Selvam berkata, sepanjang tempoh reman, anak guamnya dipaksa oleh polis untuk membuat pengakuan atas kesalahan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan sedangkan tertuduh mendakwa insiden itu hanyalah kemalangan jalan raya.

Justeru, Selvam memohon mah kamah supaya menetapkan tarikh bagi mendengar aduan berhubung perkara.

Mahkamah tidak membenarkan jaminan terhadap tertuuduh dan menetapkan 27 September depan sebagai sebutan semula kes bagi menyerahkan laporan termasuk isu yang timbul.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Noor Hafizan Zakaria.

Terdahulu, tertuuduh dibawa menggunakan trak polis dan memasuki perkarangan mahkamah tepat jam 9 pagi.

Kira-kira 30 pengamal media yang berkumpul di mahkamah ini sejak jam 7 pagi dilihat mengejar trak polis berkenaan bagi merakamkan gambar lelaki itu.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan Syed Muhammad Danial, 29, meninggaI dunia ketika dirawat di Nilai Medical Centre.

Ketua Jabatan Siasatan Jnayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat dilaporkan berkata, kejadian itu berlaku berpunca daripada kmalangan kecil antara Syed Muhammad Danial dengan tertuuduh selepas Plaza Tol Sungai Besi menghala ke selatan.

Difahamkan, kereta Syed Muhammad Danial melanggaar bahagian belakang kereta suspk menyebabkan berlaku kejar-mengejar sehingga kenderaan mereka berhenti selepas persimpangan Bandar Baru Bangi.

Menurutnya, pergaduhan antara suspk sebelum mngsa yang dikatakan tidak berpuas hati keluar dari kenderaannya dengan membawa kayu bes bol dan terus memuukul bahagian hadapan kereta suspk.

Katanya, suspk yang kemudian menekan pedal minyak dalam keadaan tergesa-gesa terlanggaar Syed Muhammad Danial.

Kejadian itu menyebabkan Syed Muhammad Danial tersepit di antara kereta suspk dan penghadang jalan sebelum dikejarkan ke Nilai Medical Centre oleh orang awam.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply