(Vide0) ‘Sakit hati tengok budak tu conteng pagar’ – B3ngang tak diberi masuk beraya, budak aniaya harta tuan rumah

Viral di media sosial semalam, video seorang kanak-kanak perempuan menconteng pagar sebuah rumah hanya kerana berang tidak diberi masuk untuk beraya.

Kejadian itu sempat dirakam kamera litar tertutup (CCTV) meskipun sekumpulan kanak-kanak itu mengetahui terdapat kamera CCTV di pagar kediaman itu.

Menurut Zeiqa Razali, dia menyedari pagar rumahnya diconteng selepas pulang beraya.

“So earlier today masa kitorang balik dari visiting raya, we were surprised that gate and tile at our house kenda scribbled.

“But unfortunately our CCTV tak boleh nampak who did it. But orang jiran sebelah pun kena and luckily their CCTV dapat tangkap the video.

Wahai parents, pleaselah advice your children. This is not how you act dekat property orang.

“Whoever yang kenal budak-budak ini, tolonglah nasihatkan mereka. Bukannya percuma orang berbeli dengan cat hanya untuk padamkan apa yang diconteng oleh mereka.

“Mungkin mereka ingat orang tak bagi diorang masuk beraya. Tetapi adik-adik kitorang tak ada di rumah pada waktu itu dan kitorang pun tengah beraya.

“Kalau kitorang ada di rumah, tak ada kami nak melarang mereka masuk. Datanglah beraya tahun depan, tetapi jangan lupa minta maaf dengan tuan-tuan rumah yang korang dah conteng ni,” katanya.

Komen

“Biasanya kalau anak2 yg cmni, baka dia pun lebih kurang atau teruk lagi. Pengalaman as cikgu.”

“Org malas layan budak2 kecik yg tak dikenali dtg nak beraya. Parents kena pantau anak2 jgn rmh yg tak kenal pun nak serbu. Kot2 rmh tu SindiketnJual Budak, ha mendapat la korang kena masuk Guni.”

“bagaimana acuan, begitulah jua kuih nya.. bagaimana didikan ibu bapa begitu jua lah pembawakan dia..”

“Anak2 tu cerminan ibu bapanya
So dah boleh agak mcm mana mak bapak dia”

“Dah mcmni punya teruk ada jgk nak pertahankan kelakuan ni dengan soalan sindiran “dulu2 korang semua tak nakal ke?” tak tau nak cakap camne ntah…”

“Aku dulu nak g beraya pun segan… pergi rumah jiran pun yg rapat2 je, budak2 skrg kemaruk nak duit raya je, bukan nak eratkan silaturahim…”

“Aku kurang setuju klu budak2 dibiarkn pergi beraya tnpa pengawasan ibu bapa..bila budak nakal dsbg kita sbg jiran serba salah nak tegur..aku da sedia ketam klu ank buat perangai bila ziarah umah org..”

 

Sumber: Twitter Zeiqa Razali

Via: thereporter

 

Leave a Reply