Infomaklumat ISU SEMASA Viral

Gadis Naik Grab Tgh Malam, Seramnya Driver Lelaki tu Gelap dan Pakai Hoodie, Sehinggalah Sesuatu Terjadi

KEWUJUDAN syarikat e-hailing sememangnya memudahkan orang ramai khususnya yang tinggal di bandar.

Dengan adanya perkhidmatan Grab Car, MyCar dan lain-lain, ia nyata memudahkan pergerakan.

Tambahan pula di kawasan-kawasan yang tidak mempunyai jaringan perkhidmatan awam seperti tren dan bas.

Namun begitu, di sebalik kemudahan tersebut, ada segelintir penumpang yang bersikap kurang bertanggungjawab.

Ada yang mementingkan diri sendiri sehingga menimbulkan kesulitan kepada pemandu e-hailing.

Itulah hakikat yang perlu ditelan oleh para pemandu e-hailing yang mungkin tidak diketahui atau tidak dipedulikan oleh para penumpang.

Namun lain pula yg terjadi pada seorang penumpang wanita ini.

Dia menaiki grab pada waktu tgh malam, san kebetulan pemandunya pula dalam keadaan yg gelap, dan memakai hoodie.

Grab Dibawa oleh Pemandu Misteri

 

Dia diam je kejap. So kita pun diam la kan. Tak lama lepas tu dia bersuara,

“Abang nak bagi adik satu soalan, boleh? Kalau adik dapat jawab, abang belanja grab adik ni, kalau tak, takpe, adik takkan rugi kalau salah. Nak try?”

Aku cam “errr. Apa soalannya?”

Dia pun tanya, “Okay soalannya, apa itu doa?” Diam kejap aku hahaha.

Macam2 aku jawab, doa tu senjata mukmin, dia balas “Tapi non muslim pun berdoa”.

Aku pun ye gak eh Smiling face with open mouth and cold sweatSmiling face with open mouth and cold sweat aku pun cakap la, doa tu satu pengharapan dari manusia, nak mohon sesuatu kepada Penciptanya secara umumnya.

Lepastu dia jawab, jawapan adik tak salah, cuma kurang tepat Smiling face with open mouth and cold sweat aku cam errrr alang alang dah nak sampai tempat yang dituju kan, aku tanya la dia, apa jawapannya?

Apa itu Doa

“Adik, bagi abang, doa tu adalah pandangan Allah pada kita.

Allah sentiasa tahu apa yang akan kita hadapi contohnya adik ditimpa ujian.

Allah tahu je semua tu sebab Allah kan Maha Mengetahui, tapi kenapa Dia still berfirman banyak kali dalam Al-Quran suruh kita doa?

“Sebab, saat kita berdoa tu, saat tu lah kita paling dekat dengan Dia. Saat tu Dia pandang kita je.

Dia pandang kita betul-betul. Hanya kita dengan Dia je. Haa macamtu.

Sebabtu, kalau resah, kalau ditimpa masalah, secara fitrahnya pun manusia akan berdoa”

“Dia still dengar doa kita, Dia still bagi kita peluang bernafas, peluang hidup, beri rezeki dalam pelbagai bentuk.

Walau hakikatnya Dia yang paling tahu apa dosa yang kita dah buat, tapi Dia tak hukum kita terus seperti manusia menghukum kita”

“Jadi adik, abang nak pesan kat sini, apapun yang adik hadapi, doa. Doa dan terus berdoa.

Dia yang paling memahami. Dia yang takkan pernah judge adik, akan terima taubat adik, akan sentiasa maafkan adik.

Dia, hanya Dia”.

Abang grab tu beri nasihat pada waktu yang tepat

Aku masatu macam ya Allah, macam tepat je Engkau hantarkan abang ni untuk beri aku nasihat.

Beri aku semangat balik time-time aku rasa aku sorang je kat dunia ni. Huhu.

Sebak weh dengar suara lembut abang tu tadi.

Abang tu senyum je pastu angguk. Sampai tu aku cakap terima kasih kat dia, dia bagi salam kat aku. Lembutnya suara dia.

Mula-mula naik grab tu tadi seram sebab yalah sorang sorang kan naik grab malam-malam ni, driver lelaki pulak tu.

Tapi tadi, Allahu…

Alhamdulillah, terima kasih ya Allah, banyak pengajaran yang aku dapat dan yang boleh aku share pada semua yang baca ni jugak.

1. Allah tak pernah berkira dengan kita. Apapun khilaf yang pernah kita buat, Dia tak putus menerima kita di saat kita memerlukan Dia.

2. Manusia memang sifatnya menghukum. Tapi Allah tak. Jadi apapun ujian kita, doa kepadaNya. Mengadu kat Dia.

Luahkan kat Dia. Manusia, ada yang benar-benar ikhlas mendengar, memahami dan sudi untuk bantu kita

Tapi Allah tak. Dia sudi, sudi dengar semuanya. Jadi, teruskanlah berdoa.

Bergantung harap padaNya, nescaya hidup kita akan dipermudahkan, dunia akhirat inshaaAllah.

Pernah berlaku juga pada penumpang lain

Semoga pemandu grab itu diberikan keberkatan hidup, dipermudahkan urusan dunia dan akhiran.

Sumber : Gstv

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *