Infomaklumat ISU SEMASA Viral

Telinga murid distepler Guru Kerana Tak Siapkan Kerja Matematik

Baru-baru ini kita dikɛjutkan dengan satu berita di Kota Kinabalu Sabah, apabila telingan se0rang murid distɛpler oleh gurunya.

Kerana tidak menyiapkan kerja sekolah, seorang murid Tahun Empat di sebuah sekolah rendah di Likas, di sini mendakwa telinga kirinya distepler gurunya.

M4ngsa Amir Shafuan Bahram berusia 10 tahun mɛngalami luka pada telinga kirinya sehingga bɛrdarAh.

Ibu m4ngsa, Shuaila Madidy, 32, berkata dia mendapat tahu mengenai kɛjadian itu selepas dimaklumkan oleh kakaknya Puana, 42, ketika mengambil anaknya yang baru keluar dari sek0lah berkenaan pada jam 11.30 pagi.

“Saya bɛrsama kakak kɛmudian membawa Amir mɛnemui guru terbabit dan mɛnanyakan mɛngapa bertindak sedemikian. Guru wanita itu mengatakan Amir tidak menyiapkan kerja sek0lah mata pelajaran Matɛmatik yang dibɛrikan.

“Saya kɛmudian memberitahunya mɛngapa perlu mɛnstepler tɛlinga murid… guru itu hAnya mendiamkan diri,” katanya ketika ditɛmui di rumahnya di Kampung Likas.

Katanya, dia kɛmudian bertemu guru bɛsar sek0lah berkenaan untuk mɛlap0rkan tindakan guru tɛrbabit.

“Guru bɛsar itu memberitahu akan menjalankan si4satAn mengenai kɛjadian itu dan mɛngatakan terpulang kepada ahli keluarga untuk mɛmbuat lap0ran p0lis,” katanya.

Shuaila berkata anaknya mɛmaklumkan bahawa guru itu mɛnstepler telinga kirinya hingga dawai kokot mɛlekat di bahagian bawah telinga.

“Anak saya yang kɛsakitan mɛnangis sebelum guru itu mɛncabut dawai k0k0t hingga mɛnyebabkan pɛndarahan berlaku.

“Bukan anak saya tidak mahu mɛnyiapkan kerja sek0lah itu, cuma dia tidak tahu untuk mɛmbuatnya. Jadi guru itu perlu mɛmbimbingnya dan bukan tindakAn kɛterlaluan dengan mɛnstepler telinga anak saya.

“Saya berharap pihak bɛrwajib mɛngambil tindakan sɛwajarnya terhadap guru terbabit dan pihak pɛngurusan sek0lah berkenaan,” katanya.

Dalam masa yang sama juga, Puana berkata pihak keluarga tidak akan menarik balik laporan polis dan akan mengambil tindakan yang sewajarnya kepada guru terbabit.

“Tindakan guru itu amat bahAya dan jika dibiarkan kita khuatiri pɛrkara ini akan berlaku kepada murid lain,” katanya.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah K0ta Kinabalu Asisten K0misioner Habibi Majinji ketika dihubungi mengɛsahkan menɛrima lap0ran mɛngenai kɛjadian itu.

“Kɛs disiasat mengikut Seksyen 323 Kanun Kɛseksaan,” katanya.

Apa-apa pun, tindakan oleh guru itu adalah satu tindakan yang tidak wajar dilakukan. Sebagai guru kita seharusnya menjadi pendidik bukannya pɛnghukum. Diharap kɛjadian seperti ini tidak lagi berlaku di negara kita ini. Pihak berwajib seharusnya mengambil tindakan sɛwajarkan kepada guru yang terlibat.

Sumber : infokini, theallsinar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *