ISU SEMASA

Terkejut Ada Company Guna Gambar Dr Noor Hisham. Akhirnya Ini Respon Padu Dr Noor Hisham. Warganet Tergamam Dengan Respon Yg Diberi Dr Noor Hisham.

Jika sebelum ini pelatih pakar operation, Dr Nur Amalina Che Bakri mendedahkan ada peniaga mengambil kesempatan menggunakan identitinya untuk melariskan produk suplemen, namun kini muncul lagi sasaran baru.

Hero negara, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah semalam, mendedahkan wajahnya telah disalah guna oleh pihak tidak bertanggungjawab, Perkara itu didedahkan menerusi satu posting di Facebooknya.

“Untuk makluman umum, Syarikat Kashi Mining ada menggunakan gambar saya dalam website mereka sebagai COO! Jelas ini adalah p4lsu,” katanya.

Menerusi pemantau Gempak di laman web berkenaan, wajah Dr Noor Hisham masih  diguna pakai biarpun isu tersebut telah menjadi tumpuan ramai. Menariknya nama Dr Noor Hisham ditukar kepada Aidan Razif. Anda boleh lihat gamba di bawah.

Difahamkan, laman web tersebut mendakwa mereka adalah syarikat perlombongan batu permata dan memiliki kawasan lombong di Afrika. Syarikat tersebut juga mend4kwa mereka pernah memenangi anugerah dipercayai untuk memperd4yakan orang ramai.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: gempak

Mengejutkan Dr Noor Hisham Tiba Tiba Tampil Bongkarkan Kes Covid 19 Mungkin Meningkat Tak Lama Lagi. Dr Noor Hisham Dedahkan Puncanya. Rakyat Terkejut Dgn Apa Yang Didedahkan.

Walaupun k3s C0vid-19 dalam negara tak seteruk seperti beberapa bulan lalu, Kemnterian Kesihatan Malaysia (KKM) masih bertungkus-lumus dan sudah pun membuat persediaan untuk empat bulan akan datang bagi menghadapi kemungkinan peningkatan jangk!tan v1rus ini..

Menurut FMT, TS Dr Noor Hisham mengatakan walaupun kadar jangk!tan dalam negara masih di bawah kawalan, negara-negara lain seperti India, Korea, Jepun, Sepanyol dan Perancis menunjukkan peningkatan k3s semasa cuaca sejuk. Jadi, ia perlu diambil kira.

Kami b!mbang akan ada peningkatan k3s semasa tempoh ini (musim sejuk), jadi kami perlu buat persiapan.” Bukan tu je, mutasi baru v1rus C0vid-19 ini juga ditemui lebih senang berj4ngkit. Sebab tu, Dr Noor Hisham mengingatkan agar rakyat tetap terus berwaspada dan sentiasa patuhi SOP yang telah ditetapkan.

Tambah lagi, sehingga sekarang masih tak ada lagi bvkti yang vaksi!n untuk penuIaran ini dah ada jadi KKM perlu sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga. Orang ramai perlu ikut SOP sementara kami perlu membuat persediaan dari segi makmal, klinik dan h0spital sekiranya ada peningkatan kes, kami boleh kawal keadaan.”

Katanya lagi, walaupun Malaysia mampu mengawal pandemik melalui pengesanan awal kluster, kerjasama dari orang ramai tetap diperlukan. Kami masih perlukan kerjasama yang kuat dari orang ramai untuk mematahkan rantaian jangk!tan C0vid-19.”

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Media Asia

Sumber BERNAMA via LM

Akhirnya Terbongkar Dia Ni Rupanya Punca Dunia Daruuurat Covid 19. Akhirnya Oraang Peertaama Yg Dijangkiti Dah Berjaya Dijejaki. Rupanya Dia Berasal Dari Negara Ini.

Penul4ran wab4k C0vid-19 kini semakin menjadi-jadi. Beberapa negara telah isytih4r darvrat. Sudah tentunya sejak keluar berita tentang wab4k ini, ramai tertanya-tanya siapakah sebenarnya orang pertama yang dij4ngkiti virvs tersebut. Menurut SCMP, data ker4jaan Ch1na akhirnya berjaya menjej4ki ind1vidu pertama yang dij4ngkiti C0vid-19 dan sebenarnya ind1vidu tersebut telah dis4hkan pos1tif seawal November 2019 lagi.

Indiv1du pertama dij4ngkiti virvs ini dikatakan seorang warga emas berusia 55 tahun yang ber4sal dari wil4yah Hubei, Ch1na, pusat bermulanya wab4k C0vqid-19 ini. Bagaimanapun, media dilap0rkan tidak mended4hkan nama serta ident1ti indiv1du terbabit.

Beberapa d0ktor

Ch1na juga berkata mereka hanya menyedari tentang penul4ran wab4k ini pada akhir Disember. Bermakna, penemuan ini bukanlah benar-benar konklusif kerana beberapa k3s posit1f dis4hkan sebelum wab4k ini dik3san. Ketika itu, pihak perub4tan telah pun menjalankan uj1an kepada beberapa indiv1du yang disy4ki dij4ngkiti.

Dengan pemahaman bagaimana virvs ini mereb4k serta mengetahui bagaimana k3s-k3s tidak dik3san dan dicatat dalam penul4ran C0vid-19, penyelidik berharap mereka dapat menentukan skala sebenar kepada tahap bahaya virus ini. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

sumber: LM

Terkini Alhamdullilah Akhirnya Vaksin Covid 19 Yg Pertama Dah Tercipta. Mengejutkan Ini Nama Yg Diberikan Untuk Vaksin Yg Dinantikan Seluruh Dunia.

Moscow: Rusia mendakwa menjadi negara pertama berjaya menghasilkan vaksin Cov-19 dan menamakannya sebagai Sputnik V, sempena nama satelit Soviet. Ketua Dana Pelaburan Langsung Rusia, Kirill Dmitriev berkata, fasa 3 percubaan dilakukan hari ini dan pengeluaran dijangka bermula September nanti. “Sebanyak 20 negara sudah melakukan pratempahan untuk lebih satu bilion dos,” katanya.

Malaysia sedia beli vaksin dari China, Russia atau UK

Malaysia bersedia membeli vaksin COV-19 dari mana-mana negara yang berjaya membangunkan rawatan itu terlebih dahulu termasuk dari China, Russia dan United Kingdom. Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim, berkata melalui kelulusan mesyuarat baru-baru ini di bawah Majlis Sains Negara, pembelian vaksin akan dilakukan secara pukal dengan proses pembotolannya dibuat di dalam negara sebaik sahaja Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menentukan vaksin yang mana akan diguna pakai.

“Setakat ini, kementerian melalui perbincangan dengan pelbagai negara, antara lain terbabit dalam Gabungan Inovasi Persediaan Wabak (CEPI) yang mana membolehkan kementerian berhubung rapat dengan kajian dijalankan pelbagai pihak dalam mendapatkan v4ksin yang sedang dibangunkan.

“Ia membolehkan sekiranya ada mana-mana negara yang mencapai tahap fasa tiga iaitu kajian klinikal selesai dan mendapat kelulusan, serta KKM menentukan yang mana v4ksin diterima untuk dipakai di Malaysia, kita akan beli secara pukal dengan proses pembotolan dilakukan di dalam negara,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat berhubung soalan tambahan dikemukakan Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH-Hang Tuah Jaya) sama ada pihak kementerian ada membuat kerjasama strategik dengan negara di rantau ASEAN untuk mendapatkan vaksin mampu milik di negara ini.

Ahmad Amzad berkata, kementerian melalui di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) menubuhkan National Technology and Innovation Sandbox (NTIS) bagi membantu negara ketika berdepan cabaran COV-19.

Katanya, melalui NTIS ia berperanan menjadi platform membolehkan syarikat permulaan, penyelidik, penggerak inovasi, Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) dan usahawan berteknologi tinggi menguji produk, perkhidmatan, model perniagaan dan mekanisme penyampaian dalam persekitaran yang sebenar.

“Selain itu, agensi di bawah kementerian turut melaksanakan pelbagai inisiatif termasuk memasang lapan unit ‘COV-19 screening booths’ menggunakan teknologi ‘nano-coating’ nyah-kuman di beberapa hospital dan pusat kesihatan daerah (PPD).

“Kita juga menyelaras makmal diagnostik saringan dan pengesahan COV-19 untuk meningkatkan kapasiti makmal yang terbabit dalam pengesanan virus ini. Sebanyak 10 makmal diagnostik bergerak aktif menjalankan ujian saringan COV-19 sejak 30 Mac lalu, ” katanya.

Beliau berkata, kerjasama strategik dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bagi membantu KKM melalui Pasukan Khas Saringan COV-19 yang terdiri daripada saintis pakar dalam bidang virologi, mikrobiologi, biologi molekul dan penyakit berjangkit turut dilaksanakan untuk menjalankan saringan COV-19.

Katanya, juga dilaksanakan ialah kerjasama dengan rakan strategik dalam pembangunan beberapa penyelesaian digital untuk kerajaan, contohnya Pusat Maklumat COV-19 Malaysia (MyC19) bagi penjejakan kontak dan analisis sentimen melalui sistem analisis teks berasaskan kecerdasan buatan (AI).

Sumber : HMETRO ONLINE / BHARIAN ONLINE

Terkini Mengejutkan Hanya 1 Kes Positif Covid 19 Dikesan Harini. Dr Noor Hisham Tampil Bongkarkan Apa Yang Mereka Lakukan Sampai Kes Positif Covid 19 Boleh Capai Satu Angka Hari Ini.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan bahawa terdapat 16 pesakit Covid-19 yang telah discaj dan hanya 1 kes positif baharu Covid-19 dicatatkan hari ini (4 Ogos 2020). Menerusi perkongsian di akaun Twitter rasmi KKM, jumlah discaj baharu itu menjadikan jumlah kumulatif discaj meningkat kepada 8,684 kes secara keseluruhannya.

1 kes baharu yang dilaporkan itu menjadikan jumlah kes keseluruhan bertambah kepada 9,002. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 193 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan.

Menerusi maklumat tersebut juga, 1 kes baharu yang dicatatkan pada hari ini adalah merupakan kes tempatan. KKM juga memaklumkan bahawa tiada kes yang dirawat di unit rawatan rapi dan memerlukan bantuan alat pernafasan pada hari ini.

KKM sukacitanya memaklumkan bahawa tiada pemergian baharu berkaitan COVID-19 dilaporkan hari ini. Justeru, jumlah kumulatif pemergian berkaitan COVID-19 kekal sebanyak 125 kes atau pun bersamaan dengan 1.39% secara keseluruhannya.

Sumber: KKM

Terkini Mengejutkan Hanya 2 Kes Positif Covid 19 Dikesan Hari Ini. Tergamam Bila Dr Noor Hisham Tampil Bongkarkan Punca Tiba Tiba Kes Positif Covid 19 Kembali Menurun.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 2 kes baru telah dilaporkan hari ini (3 Ogos 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 9,001 kes. Kedua-dua merupakan kes tempatan dikalangan warganegara Malaysia.

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 208 kes. Manakala 1pesakit berada di unit rawatan rapi dan tiada kes memerlukan bantuan pernafasan. TIADA kes pemergian baru menjadikan jumlah pemergian kekal sebanyak 125 kes. 4 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 8,668 kes.

Terkini Kes Positif Covid 19 Naik Lima Kali Ganda. Mengejutkan Dr Noor Hisham Bongkarkan Ini Yang Akan Diisytiharkan Nanti Jika Kes Positif Covid 19 Naik Mendadak Setiap Hari.

Sebentar tadi, Kementerian Kesihatan Malaysia memberitahu sebanyak 39 kes baru telah dilaporkan hari ini (28 Julai 2020) menjadikan jumlah keseluruhan kes setakat ini adalah sebanyak 8,943 kes. 11 kes import dan 28 kes tempatan dikalangan warganegara Malaysia.

Jumlah kes aktif dengan kebolehan jangkitan pula adalah sebanyak 212 kes. Manakala 1pesakit berada di unit rawatan rapi dan memerlukan bantuan pernafasan. TIADA kes pemergian baru menjadikan jumlah pemergian kekal sebanyak 124 kes. 6 kes telah pulih menjadikan jumlah pesakit yang telah discaj dan sembuh sepenuhnya adalah sebanyak 8,607 kes.

PKP Kembali. Dr Noor Hisham Bongkarkan Petanda Yang Sudah Ada. Akhirnya Terbongkar Sama Ada PKP Akan Diisytiharkan Atau Tidak. Rakyat Harus Siap Sedia.

MALAYSIA mungkin melaksanakan kembali prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama, jika majoriti rakyat terutamanya mereka yang menjalani perintah kuarantin di rumah, terus mengamalkan sikap tidak bertanggungjawab ‘saya tidak peduli’.

Petandanya sudah pun ada, dengan peningkatan jumlah kes positif Covid-19 di negara ini, manakala perintah kuarantin mandatori 14 hari di stesen yang ditetapkan bagi mereka yang pulang dari luar negara diwajibkan semula, sejak Jumaat.

Lebih buruk lagi, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan semalam berkata Kuching, Sarawak diisytiharkan sebagai zon merah selepas mencatatkan 41 kes baharu. Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga berkata, kerajaan semalam bersetuju secara dasar untuk mengetatkan semula SOP berkaitan PKP yang dilonggarkan di bawah pelaksanaan PKP Pemulihan (PKPP) dan dijangka akan membuat pengumuman mengenainya selepas mesyuarat menteri-menteri Isnin ini.

Beliau berkata, perkara itu tidak menghairankan apabila 2,897 individu di bawah kuarantin mandatori di rumah masih belum melakukan ujian saringan kedua Covid-19 selepas 13 hari pulang dari luar negara. Secara statistik, kes jangkitan baharu Covid-19 terus meningkat dengan 23 kes dilaporkan semalam berbanding 21, sebelumnya.

Dr Noor Hisham berkata, ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif Covid-19 sebanyak 8,884 kes dan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan 167 kes. Dua hari lalu, beliau berkata, Malaysia mungkin berdepan peningkatan mendadak kes baharu Covid-19 dalam tempoh terdekat jika kadar kebolehjangkitan atau R-naught (R0) naik lebih 1.6.

Semasa menyatakan kebimbangan itu, Dr Noor Hisham berkata, ketika ini kadar R0 naik kepada 1.36 berbanding 0.3 ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berakhir 9 Jun lalu. Katanya, jikalau R-naught (R0) meningkat, ini bererti semakin ramai akan dijangkiti. Apa yang membahayakan adalah kalau R-naught meningkat lebih 1.6.

Kes 3 angka

Kerajaan akan melaksanakan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) jika kes COVID-19 kembali mencecah tiga angka, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Beliau berkata berkata kerajaan tidak mempunyai pilihan selain menguatkuasakan semula PKP fasa satu itu bagi membendung penularan pandemik.

Terkini Akhirnya DS Ismail Sabri Bongkarkan Syarat Untuk Rentas Negeri Balik Kampung Sambut Hari Raya Aidiladha. Rakyat Terkejut Dengan Syarat Yang Diberi.

Melalui sidang media secara langsung sebentar tadi, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan bahawa tuan rumah yang ingin mengadakan jamuan ketika Hari Raya Aidiladha Jumaat ini perlu patuhi SOP iaitu, hanya 20 tetamu dibenarkan berada di dalam rumah pada satu-satu masa.

Ketika ditanya wartawan tentang merentas negeri, beliau menjawab rakyat Malaysia masih dibenarkan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Namun, setiap individu haruslah mendisiplinkan diri untuk mematuhi SOP seperti memakai pelitup muka, menjaga penjarakan sosial dan sentiasa mencuci tangan.

Sebenarnya tiada sekatan perjalanan, masih boleh balik kampung cuma patuhi SOP. Walau kerajaan benarkan balik kampung, kita kena pastikan diri terjaga dengan mematuhi SOP yang ditetapkan.”

Terkini Lagi 16 Kes Positif Covid 19 Dikesan Harini Dan Terdapat Lagi 2 Kluster Baru Diisytiharkan. Akhirnya Dr Noor Hisham Tampil Bongkarkan Punca Kes Positif Covid 19 Naik Semula Kepada Dua Angka.

Setakat hari ini 22 Julai 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan bahawa pertambahan seramai 16 kes baharu positif Covid-19 di negara ini. Hal ini menjadikan jumlah kumulatif kes positif meningkat kepada 8831. Daripada jumlah tersebut, seramai 142 jkes masih aktif.

Perkara ini dikongsikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah melalui laman Twitternya sebentar tadi. Seramai 4 orang sembuh dan dibenarkan keluar wad. Ini menjadikan jumlah kumulatif untuk kes sembuh meningkat kepada 8566 (96.9%) dengan cacatakan pemergian sifar setakat hari ini.

Jumlah kumulatif untuk kes pemergian kekal kepada 123 (1.39%). Namun, daripada jumlah keseluruhan kes positif Covid-19, terdapat 5 pesakit yang masih dirawat di unit rawatan rapi dan seorang memerlukan bantuan penafasan. Bagaimanapun, KKM mengesahkan bahawa terdapat dua kluster baharu iaitu Kluster Hyde Park iaitu sebuah kapal di Pelabuhan Klang. Selain itu, Kluster PUI Melbourne.

Sumber: Dr Noor Hisham

Terkini Satu Lagi Kluster Baru Covid 19 Dikesan Yang Libatkan Petugas Kesihatan. Akhirnya Dr Noor Hisham Tampil Bersuara Lantang Dedahkan Puncanya Buat Warganet Terkedu.

utrajaya, 21 Julai – Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan sebuah kluster baru (Kluster Sentosa) melibatkan sebuah hospital di Sarawak. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, kes ke-8773 itu melibatkan sebuah hospital di Kuching, Sarawak. “Petugas kesihatan yang mengalami gejala saluran pernafasan pada 13 Julai 2020 dan dikesan positif COVID-19 pada 19 Julai 2020,” katanya.

Susulan itu, pengesanan kes aktif telah dijalankan. ”Sehingga 21 Julai 2020, 61 orang telah diasingkan dan disaring. Hasil saringan mendapati 5 kes positif dan 56 negatif. ”Ini menjadikan kluster ini mempunyai 5 kes petugas kesihatan dan 1 kes syarikat pembersihan,” kata Dr Noor Hisham. Kesemua kes sedang dirawat di Hospital Umum Sarawak. Tambah beliau lagi, perkhidmatan hospital tersebut masih diteruskan, tetapi pesakit dalam tidak diterima manakala pesakit luar dirujuk ke hospital lain. Punca jangkitan masih dalam siasatan.

Sumber: KKM

Takut Dengan Kewujudan 13 Kluster Baru. Akhirnya PM Bongkarkan Punca Dari Mana Datang Kluster Baru Covid 19 Buat Warganet Terkedu.

PERDANA Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan kebimbangan mengenai peningkatan kes positif Covid-19 dan kewujudan 13 kluster baharu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Beliau berkata, walaupun kes di negara ini kekal rendah tetapi masyarakat tidak boleh leka sekiranya tidak mahu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan semula. “Saya agak bimbang dengan kewujudan 13 kluster baharu sepanjang tempoh PKPP. Contohnya Kluster Restoran Kuala Lumpur dalam kalangan pekerja restoran yang dilaporkan sejak 6 Julai lalu dan Kluster Stutong yang bermula sejak 18 Julai.

“Selain itu, terdapat empat kluster baharu yang dikesan berpunca daripada mereka yang pulang dari luar negara iaitu Kluster di Sarawak sebanyak tiga kes, Kluster di Melaka lima kes, Kluster di Terengganu tiga kes dan Kluster di Kuala Lumpur dua kes.

“Lebih membimbangkan saya, kes positif Covid-19 kembali mencatatkan angka dua digit sejak beberapa hari lalu,” katanya dalam perutusan khas perkembangan terkini PKPP yang disiarkan secara langsung hari ini. Muhyiddin turut tidak menolak kemungkinan bahawa kerajaan akan melaksanakan semula PKP jika kes Covid-19 terus mencatatkan peningkatan.

“Situasi ini tidak boleh diambil mudah oleh kita semua. Saya pasti kita tidak mahu kerajaan kembali melaksanakan ‘lock down’ sekiranya kes-kes Covid-19 meningkat mendadak. “Saya juga berdoa dan berharap agar kita tidak perlu sampai ke tahap itu. Cukuplah tiga bulan kita semua berkurung di rumah untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19. “Ekonomi negara kita terjejas teruk, perniagaan mengalami kerugian dan ramai yang hilang pekerjaan. Sudah tentu kita tidak mahu kembali hidup dalam kedaan lock down seperti itu,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber : Apampink Media
Sementara itu, ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *