ISU SEMASA Viral

Peguam Kena Gertak Tarik Balik Kes. Kalau Betul Eira Tak SaIah, Lawanlah Kat Mhkamah – Zabetha

Tak payah hantar geng suruh saya jangan saman atau tarik balik tuntutan saman.”

Itu antara pesanan padu ditulis oleh peguam Nor Zabetha yang memberi peringatan kepada individu yang menyokong influencer Eiira Aziera agar tidak mengganggunya.

Hantaran ditulis di Facebook Zabetha itu susulan beberapa komen diterimanya yang beranggapan beliau adalah peguam kepada Suharnizan, wanita yang dihiina Eiira.

” Saya bukan peguam kes Surhanizan pun. Dia sudah ada peguam yang mewakilinya. Kalau geng-geng pentaksub hendak membela sekalipun.

” Kata pentaksub, iera tak ada salah apa. Kalau tak salah, tak payah gertak peguam tarik balik kes.

” Tak payah hantar ‘cyber troopers’ untuk menakvtkan. Kalau betul, law4nlah dekat mhkamah.

” Pentaksub; kata betul sangat. Pentaksub rasa dia teraniaya. Takkanlah kalau sudah tak sal4h atau ter4niaya, tapi takut hendak ke mhkamah.

” Pakai geng ramai-ramai, main ugut-ugut melalui sosial media ini, macam perangai gangst3r.

” Alang-alang hendak membuuli. Baik, sekarang saya akan ambil tindakan dan ikut saluran undang-undang yang betul.

” Jom! Saya ajar. Saya mula-mula hendak duduk diam-diam dan tenang-tenang saja.

” Makin mencabar. Jangan dengan pemula punca ini semua sekali saya saman.” tulis Zabetha

Terdahulu Nor Zabetha menerusi hantaran di Facebooknya telah berkongsi tangkap layar komen yang ditulis oleh seorang individu dipercayai menggunakan ID palsu.

Individu tersebut dipercayai peminat setia Eiira Aziera berdasarkan komen (atas kanan) ditulisnya.

Kenapa saya yang perlu memohon maaf kepada dia

” Komen ini diletakkan dibawah gambar anak saya di dalam cable car.

” Beginilah, hantarlah berapa banyak kali pun ‘Cyber troopers’, saudara-mara, followers, blogger upahan. Saya tidak akan membuat permohonan maaf kepada Iera. Kenapa saya yang perlu memohon maaf kepada dia?

” Apa saya buat pada dia? Semua yang berlaku ini bermula daripada siapa? Kes kedai 35 di Melaka siapa puncanya? Kes memaaki hamun Suharnizan juga siapa puncanya?

” Dalam video oleh iera terhadap Surhanizan, bermula dengan soalan Surhanizan “Sis, live ada produk dekat tepi, buat live makan, masak, makan ubat kurus tula ya?”

” Bagaimana soalan begini, dibalas dengan kata maakian menyamakan orang dengan seekor b#bi. Dikatakan anak har#m. Soalan yang tiada maakian, dibalas dengan kata-kata penghiinaan begini?

” Yang pentaksub ini, seriously. Benak sangatkah pemikiran sampai langsung tidak nampak? Buuta sangatkah mata sampai tidak dapat bezakan antara batil dan benar?

” Katanya hendak mendoakan kecelakaan saya setiap hari sehingga saya tarik balik tuntutan. Ni bang oi? Siapa peguam yang mewakili Surhaniza ini?

” Awak ni dah salah rumah. Bukan saya mewakili dia. Sudah terang dan jelas saya tulis status yang saya tidak mewakili Suharniza. Suharniza maklumkan yang dia ada peguam sendiri.

” Jangan awak menyalah gunakan konsep doa. Doa pada Allah ini, tidak mendoakan kecelakaan orang. Allah itu Maha Mengetahui. Maha Mengasihani. Semoga Allah membuka hati kepada manusia yang begini supaya sedar.

” Sama spesis semua pengikutnya. Kasihan..” akhiri Nor Zabetha

Mngsa body shami1ng tuntut ganti rugi lebih RM2 juta

JOHOR BAHRU – Pesuruhjaya Sumpah, Suharnizan Md Sidek yang menjadi mangsa body shaming akan menuntut ganti rugi lebih RM2 juta dalam tuntutan saman terhadap Noorazira Pissal atau lebih dikenali sebagai Eira Aziera.

Peguam Suharnizan, Mohd Rasheed Hassan berkata, sekiranya tiada respons daripada pihak personaliti media sosial itu (influencer) selepas menerima notis tuntutan sivil yang sudah dihantar dan tempohnya tamat pada 28 September ini, saman sivil akan difailkan.

“Sepatutnya sudah sampai (notis tuntutan sivil kepada Eira Aziera). Eira Aziera tidak berjumpa anak guam saya lagi (Suharnizan), kalau beliau berhajat jumpa anak guam saya, perlulah melalui saya.

“Saman belum difailkan lagi, jadi jumlah sebenar belum ditentukan. Tapi dalam notis tuntutan, memang dituntut ganti rugi RM2 juta dan terdapat tuntutan lain juga.

“Tuntutan yang akan dibuat di bawah beberapa cabang Tort termasuk saman malu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini hari ini.

Body shami1ng kesalahan je3nayah

Pada 18 Ogos lalu kira-kira jam 10 pagi, Suharnizan menulis komen ‘live masak, live makan-makan, letak produk kurus, boleh kurus ke?’ menerusi video secara ‘live’ sebelum dikongsikan rakannya dalam Facebook Eira Aziera.

Eira Aziera membuat satu rakaman video dan mengeluarkan pelbagai kata-kata kesat kepada Suharnizan dan menyamakan bentuk tubuh individu tersebut dengan haiwan termasuk memaparkan gambar dia dan anaknya sebelum video berkenaan tular.

Bagaimanapun tindakan personaliti tersebut mendapat kecaman netizen sebelum Eira Aziera tampil sekali lagi dalam sebuah video memohon maaf atas perbuatannya, mendakwa gagal mengawal emosinya dan menjaga tutur kata sehingga menyebabkan ramai pihak rasa tersinggung.

Suharnizan ditemani peguamnya, Mohd Rasheed Hassan kemudian mengambil keputusan membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan di sini pada 15 September lalu berhubung kes tersebut.

Mohd Rasheed berkata, tindakan tersebut setakat ini hanya kepada Eira Aziera dan tidak melibatkan pihak lain kerana semua makian dan cacian hanya dilakukan influencer berkenaan.

Mengenai akaun Facebook palsu menggunakan nama Suharnizan yang dipercayai masih wujud, beliau berharap, polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan kerana laporan polis sudah dibuat dan perkara itu di luar bidang kawalannya.

Ketika ini kata beliau, pihaknya menasihatkan Suharnizan supaya tidak membuat sebarang komen dalam Facebook atau mana-mana media sosial sebaliknya berdiam diri.

Sumber: FB Nor, trandingsangat

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *