Dunia Viral

Al Fatihah, Detik Detik Terakhir Lelaki Mengadap Ilahi Ketika Sedang Mengaji

Semua orang ingin mengadap ilahi dengan pengakhiran yang baik atau husnul khatimah.

Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah mengadap ilahi dalam keadaan melahirkann anak, pergi pada hari atau malam Jumaat, jnazahh berpeluh dahi dan memgadap ilahi ketika sedang melakukan amal soleh.

Baru-baru ini, tular sebuah video menunjukkan seorang lelaki dipercayai daripada Palestin yang menghembuskan nafasnya yang terakhir ketika membaca al-Quran.

Belajar mengaji pada usia lanjut adakalanya membibitkan perasaan malu bagi segelintir orang. Namun, rasa itu sepatutnya tidak perlu ada kerana ia melibatkan perihal menuntut ilmu terutama berkaitan agama. Sementelah, menuntut ilmu itu merupakan kewajipan ke atas setiap insan.

Gambar

Dalam video dikongsikan Abdul Lateef Khaled, kelihatan seorang lelaki yang agak berusia mencium kitab dipercayai Al-Quran sebelum mula membacanya.

Dikenali sebagai Hajj Khamis Yahya, daripada Khalil, Palestin, beliau dilihat terkumat-kamit membaca kitab berkenaan sebelum terhenti dan tumbang dalam keadaan masih terduduk di atas kerusi.

“Berapa ramai orang yang tidak dikenali di dunia dicintai Allah.

“Beliau mungkin tidak alim atau popular, tapi lihatlah bagaimana Allah berikan dia pengakhiran yang baik.”

 

ALLAH SWT telah menjanjikan ganjaran buat hamba-hamba-NYA yang tidak lancar membaca al-Quran, tetapi masih berusaha mempelajarinya.

Sabda Rasulullah SAW: “Seorang yang lancar membaca al-Quran akan bersama para malaikat yang mulia dan sentiasa selalu taat kepada ALLAH.

Adapun, yang membaca al-Quran dan tersekat-sekat di dalamnya dan sulit atasnya bacaan tersebut, maka, baginya dua pahala.” (Riwayat Muslim)

Sesungguhnya usia bukanlah penghalang untuk seseorang itu belajar dan berjaya. Begitu juga apabila kita belajar mengaji.

Tidak kiralah berapa pun usia kita, jangan sesekali menyerah kalah tanpa berusaha untuk belajar mengaji dan memperbaiki bacaan kalamullah sebelum menutup mata.

Semoga kita semua dikurniakan husnul khatimah.

 

sumber : onlinemalaya

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *