Infomaklumat ISU SEMASA Viral

Kes Shuib SPRM Beku 750 Akaun Dgn Jumlah RM75 Juta Dgn Suami Isteri Dtahan

MALAYSIA: Suruhanjaya Penceghn Rasvah Malaysia (SPRM) membekukan 750 akaun dengan simpanan kira-kira RM75 juta hasil aktiviti pengubahan wang h4ram, termasuk membabitkan selebriti.

Agensi itu juga turut menyita 24 kenderaan mewah dan motosikal berkuasa tinggi milik beberapa daripada individu yang ditahan.

Sumber SPRM berkata, mereka juga menyita kediaman mewah milik pasangan suami isteri yang ditahan Jumaat lalu dan seorang svspek lain yang ditahn bersama-sama mereka.

“Sias4tan terperinci masih dijalankan ke atas enam svspek yang masih dit4han, selepas dua daripada mereka dibebaskan dengan jam1nan SPRM petang tadi.

“Sias4tan pada masa ini tertumpu kepada wang yang dilabvrkan, selain mengesan individu lain yang turut terbabit serta dibayar untuk mel1ndungi aktiviti berkenaan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, SPRM juga mengesan pegawai agensi keselamatan yang menerima bayaran bagi melindungi kegi4tan pelaburan Macav Scaam dan jvd1 atas talian yang dijalankan oleh mereka.

BH sebelum ini melaporkan, dalang utama s1nd1ket berkenaan dipercayai rakyat China, tetapi menggunakan ejen di Malaysia untuk menguruskan ‘pelaburan’ termasuk mencari perniagaan berpotensi sebagai platform membersihkan wang hasil pen1pvan.

Ejen sind1ket akan mendekati selebriti tanah air dan menyatakan minat melabur dalam perniagaan atau menyvnt1k modal untuk selebriti berkenaan memulakan perniagaan.

Jumaat lalu, seorang selebriti bersama isterinya yang juga seorang artis serta seorang usahawan kosmetik dipanggil oleh SPRM membantu sias4tan berhubung pengvbahan wang haraam. – Berita Harian

Manakala di Media Sosial wargamaya sibvk membincangkan keterl1batan laki bini diatas dalam aktiviti mac4u sc4m. Mereka berdua ini dikatakan adalah ejen besar di Malaysia.

https://www.facebook.com/datoaddykana/videos/725989401316069/?t=0″ data-width=”777″>

Dikatakan oleh warga maya di kehidupan laki bini ini sungguh mewah luar biasa. Baru-baru ini mereka dikatakan telah menyambut hari ulang tahun kelahiran di 3 cIub berbeza.

Namun begitu sabar tuan-tuan dan puan-puan biarkan pihak berwajib menjalankan s1asatan. Kita tunggu keputusan penuh s1asatan. Semoga mereka yang jaahat dapat dibuktikan bersalaah dan diberi hvkvman yang setimpal.

Sebelum ini 5 Ditahn

Akhbar sebelum ini melaporkan bahawa “Lima yang ditahn membabitkan seorang bergelar Datuk dan seorang Datuk Seri,” katanya.

Harian Metro hari ini melaporkan taktik perdaya dan guna populariti artis untuk menjalankan kegiatan ‘mencuci’ duit haaram melalui pelbagai usaha sama dan perniagaan sah.

Itu antara kegiatan segelintir individu yang disyaki terbabit dengan kegiatan haraam termasuk perjvdian sebelum memer4ngkap segelintir artis tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

Kaedah itu dianggap mampu mengaburi mata pihak berkuasa selain membolehkan keuntungan diperoleh hasil kerjasama pelbagai bentuk pelaburan yang disertai bersama.

Bagaimanapun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Pencegahan pengvbahn Wang haraam (AML) Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM) hasil risikan dan s1asatn dijalankan sebelum lima individu termasuk seorang lelaki bergelar Datuk ditahn, semalam.

Syarikat rakaman dan pengurusan Indigital Music memaklumkan artis mereka, Siti Sarah Raissuddin hanya menemani suaminya, Shuib Sepahtu ketika pelawak itu hadir ke ibu pejabat Suruhanjaya Penceg4han Rasu-ah Malaysia (SPRM), Putrajaya, awal pagi hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan Indigital Music selepas terseb4r berita mengatakan pasangan selebriti itu dipanggil untuk membantu si1asatan berhubung pengvbahn wang har4m.

“Untuk makluman hanya keterangan Shuib saja yang diambil SPRM manakala Sarah hanya menemani suaminya saja.

“Buat masa ini pihak kami tidak dapat mengeluarkan apa-apa kenyataan rasmi berkenaan perkara itu untuk tidak mengg4nggu si1asatan SPRM bagi menghormati sistem perundangan negara kita,” katanya.

Pihak Indigital Music juga memaklumkan bahawa kerjasama sepenuhnya diberikan kepada pihak SPRM untuk membantu si1asatan.

Sementara itu, usaha Harian Metro untuk mendapatkan kenyataan daripada Sarah dan Shuib tidak berjaya apabila talian telefon mereka dimatikan.

MyMetro melaporkan pasangan selebriti itu dipanggil SPRM bagi membantu si1asatan dipercayai berkaitan kes pengvbahn wang har4m.

Difahamkan, pasangan berkenaan masing-masing berusia 36 tahun hadir ke Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya sejak 4 pagi hari ini.

Difahamkan, terdapat beberapa individu termasuk seorang usahawan terkenal turut dipanggil memberi keterangan

Dalam pada itu ramai netizan dan rakan artis menyokong dan mendoakan kedua-dua pasangan itu.

P0Iis Diraja Malaysia (PDRM) menunggu hasiI slasatan dkwaan keglatan pengubbahan wang hram diIindungi pegawai atasannya.

Ketua P0Iis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata jika dkwaan itu bnar, pihaknya sedia bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) untuk mengambil tlndakan sewajarnya.

“Kita menunggu apa juga Iap0ran yang bakaI dik0ngsikan oleh SPRM berhubung perkara itu.

“Sekiranya wjud unsur-unsur rsuah membabitkan wrga PDRM dalam slasatan mereka, kita mengalu-alukan apa juga tlndakan yang bakal mereka ambil,” katanya kepada BH, hari ini.

Abdul Hamid berkata, beliau memndang berat k3s rsuah dan penyeIewengan membabitkan pegawai dan anggota PDRM.

“Saya tidak akan sesekali berk0mpromi dan sekiranya ada, kami mengalu-alukan slasatan oleh SPRM,” katanya.

BH meIaporkan ada dkwaan keglatan Macau Sccam dan juddi dalam talian di negara ini dilindungi p0Iis, termasuk pegawai atasan yang menerima hbuan daripada slndiket terbabit.

Ini menyebabkan kegiatan mereka sukar dibnteras dan keuntungan hram yang diperolehi kemudian ‘dicuci’ menerusi peIaburan perniagaan.

Perkara itu timbul susuIan slasatan SPRM terhadap slndiket Macau Sc4m dan juddi dalam talian yang dlsyaki menjalankan kegiatan pengubbahan wang hram bernilai ratusan juta ringgit, baru-baru ini.

Wang yang diraih hasil keglatan hram diIaburkan dalam perniagaan diusahakan selebriti tempatan.

Sindlket terbabit menjadikan Malaysia sebagai pngkalan operasi atau pusat panggilan keglatan hram berkenaan dengan menysarkan mngsa di China dan Taiwan.

Kegiatan itu berjaya dihldu pihak berkuasa yang mnahan beberapa individu dlsyaki untuk slasatan.

Setakat ini, lapan individu termasuk beberapa ahli perniagaan bergeIar ‘Datuk Seri’ dan ‘Datuk’ dithan susulan slasatan yang dijalankan SPRM.

Dua dari mereka bagaimanapun dibbaskan petang tadi dengan jaminan SPRM.

Selain itu, beberapa artis dan selebriti terkenal tanah air turut dipanggil untuk dirkam kterangan berhubung perkara itu.

[Kronokogi] Siti Sarah, Shuib n Fara Mendoza Ke SPRM LAGI?

12 Kronologi

1) 1, Oktober- Pasangan selebriti, Siti Sarah dan Shuib didapati telah dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) setelah disyaki terlibat sama dalam kes pengubahan wang haram membabitkan perniagaan air yang diusahakan mereka.- Utusan Malaysia

2) Syarikat pengurusan Shuib Sepahtu mengesahkan pelakon dan pelawak itu hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pengarah Urusan Indigital Music, Nana Mohamad Rom berkata, hanya Shuib memberi keterangan kepada SPRM, manakala isterinya, Siti Sarah Raissuddin hadir hanya menemani suaminya- BHOnline

3) Pelakon kontr0versi Fara Mendoza mengakui telah memberikan kerjasama kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan kes pengubahan wang haram, malam tadi. Fara menceritakan pengalaman tersebut menerusi paparan Instagram (IG) Storynya sebaik sahaja selesai disoal siasat. “Alhamdulillah, saya tak bersalah, syukur. Hari ini 1/10/2020 saya telah dipanggil hanya untuk memberi kerjasama,” tulisnya. Menerusi ruangan sama, Fara turut menyebut tentang kemewahannya di laman sosial IG yang telah menjadi pertikaian ramai. “Akaun dibekukan, apa dosa saya? Rumah digeledah, HP (handphone) diserahkan. Semoga semuanya dipermudahkan.- Gempak

4) 2, Oktober- Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhammad, 36, menerusi perkongsian di laman Instagramnya menzahirkan rasa syukur apabila proses tersebut berjalan lancar. “Alhamdulillah, syukur. Terima kasih pada semua yang mendoakan saya dan isteri. Saya dipanggil untuk membantu siasatan SPRM berkenaan AMLA.“Terima kasih pada pihak SPRM kerana memberi layanan yang sangat baik pada saya sepanjang 23 jam siasatan’. SinarPlus

5) 5 individu termasuk seorang berpangkat Datuk telah dibawa ke mahkamah untuk mendapatkan tahanan reman oleh SPRM di Mahkamah Majistret Putrajaya- MalaysiaGazettte

6) 3, Oktober- Dalam pada itu portal Utusan pula melaporkan SPRM sedang mengawasi pergerakan beberapa orang selebriti tanah air yang dimaklumkan mempunyai kaitan dengan individu yang terbabit. “SPRM bagaimanapun belum memanggil kesemua mereka memandangkan siasatan lanjut sedang dijalankan. “Selain pasangan suami isteri selebriti, SPRM juga telah memanggil seorang usahawan kosmetik kelmarin untuk membantu siasatan,” katanya kepada Utusan.- BuzzKini

7) Akaun Facebook parodi Dato Addy Kana dihujani pengikut-pengikut social media yang ingin mendapatkan infomasi terkini mengenai suspek-suspek.

Sebuah video sambutan Hari Jadi telah mendapat jumlah kongsi lebih 8,000. “Jom kite goyang2 dulu… see my level?? Goyang2 dulu dgn hasil penat lelah kita kebas duit pencen orang2 tua. Duit simpanan orang2 muda…”.- Dato Addy Kana (Facebook)

8) 4,Oktober- Akaun Instagram Viral Kini mendedahkan sekurang-kurangnya 10-15 artis tempatan disyaki terbabit dalam penyucian wang haram.- @Viral_Kini_

9) Pengacara TV Iesya Toh berkongsi sebuah kenyataan dengan berkata, ada individu yang telah digertak dan menyeru supaya PDRM agar telus dan amanah menjalankan siasatan.- @Iesya Toh

10) 5, Oktober- Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) Zed Zaidi berpesan, ramai pihak yang mahu menjadikan artis dan selebriti sebagai rakan kongsi tetapi dalam masa sama perlu menjaga keselamatan supaya tidak dipergunakan.

”Artis yang ingin menjalankan perniagaan perlu teliti dan siasat dahulu siapa rakan niaga atau pihak yang mahu suntik dana. “Kita tahu ramai yang mahu bekerjasama menjalankan perniagaan dengan artis. Tetapi kadang-kadang kita tak tahu siapa sebenarnya mereka terutama jika berurusan dengan orang tengah,” katanya kepada Harian Metro.

11) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membekukan 750 akaun membabitkan nilai RM75 juta milik sindiket Macau Scam dan perjudian yang menggunakan populariti artis untuk menjalankan kegiatan ‘mencuci’ duit haram melalui pelbagai usaha sama dan perniagaan sah.

Menurut sumber, selain itu rumah dan kereta mewah milik lapan individu yang ditahan sebelum ini turut disita bagi membantu siasatan. “Sebanyak 24 kereta mewah di mana lima milik lelaki bergelar Datuk yang dipercayai dalang sindiket ini turut disita SPRM. “750 akaun milik ahli perniagaan yang terbabit dalam sindiket terbabit termasuk akaun selebriti disita susulan siasatan SPRM akaun itu terbabit dalam pengubahan wang haram,” katanya ketika dihubungi malam ini.-Harian Metro

12) Terkini: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunggu hasil siasatan dakwaan kegiatan pengubahan wang haram dilindungi pegawai atasannya.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata jika dakwaan itu benar, pihaknya sedia bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengambil tindakan sewajarnya. ”Kita menunggu apa juga laporan yang bakal dikongsikan oleh SPRM berhubung perkara itu. Abdul Hamid berkata, beliau memandang berat kes rasuah dan penyelewengan membabitkan pegawai dan anggota PDRM

Sumber : BHOnline,https://kini.mysumber.net/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *