ISU SEMASA Viral

Baru Je kena Simbah Air Masa Live, Dato Seri Solihin Naiik Angin Bila Ini Berlaku Kepada Ibu

Nama penuh lelaki yang kena simbah dengan air masa live ialah Dato Seri Muhammad Solihin Abdullah. Beliau merupakan seorang founder produk kosmetik dan makanan kesihatan.

Selepas tervk di k3cam, Solihin telah memaut naik satu status di FB milik beliau yang meminat netizan untuk tidak meng3cam seorang ibu yang tidak bersal4h kerana meninggalkan komen menyokong beliau

“minta hati perut sikit , TOLONG! , KEC4M AKU SHJ , jangan seorang ibu yg x brsalah ni , walaupun aku xknal dia tapi dia seorang ibu , walaupun ibu org lain aku tetap x sggup melihat seorang ibu diani1aya , dh nama seorang IBU , naluri kuat seorang ibu utk pertahankan seorang anak tu psti ada walaupun dia salah , CUKUP! SBLUM NK SER4NG IBU YG X BRSALAH NI , INGAT! KITA PUN ADA SEORANG IBU YG MELAHIRKAN , SER4NG JA SY , SY REDHA ”

Kronlogi kejad1an

Vldeo yang dimuatnaik di laman twltter itu menjadi tuIar sejak semalam dan telah dik0ngsi lebih 2600 pengguna medla s0siaI yang lain.

Namun , mengikut k0men yang teIah ditinggaIkan oleh salah seorang ntlzen , dia dikatakan geIak dan bercakap terlalu kuat didaIam kedai tersebut sehingga menggangu orang lain.

Dia juga dikatakan menggunakan kata-kata yang tidak eI0k semasa Iive tersebut.

Nama beliau lebih dikenali sebagai EEIN atau Dato Seri Muhammad Solihin adalah seorang founder produk kosmetik dan makanan kesihatan. Berikut perbualan penuh dan pergadvhan mulut antara mereka

“Bro! Bro! Kedai makan bro, tolong slow sikit boleh? Nak review? Ini kedai makan eh? Produk keluar! Tak faham ke ape?”

Demikian kata seorang pelanggan yang berada di sebuah restoran meminta Eein memperlahankan sedikit suaranya ketika membuat live makan-makan.

Menurut Eein, dia sudah mendapat kebenaran dari pemilik restoran untuk membuat live tersebut.

Namun pelanggan terbabit yang dipercayai berasa terganggu dengan suara Eein yang nyaring sehingga menimbulkan rasa kurang senang atau selesa.

“Apa masalah bro? Orang makan sambil review lah, owner bagi, takde masalah pun,” balas rakan Eein.

“Bising kot?” kata pelanggan berkenaan.

“(Kalau) bising blah aa,” balas rakan Eein.

“Dia marah pula. Kita nak buat live, suka hati kami lah,” kata Eein.

“(Kalau) berani datanglah,” kata rakan Eein lagi.

“Kita bukan dok cakap pasal dia pun. Siapa marah tu? Dah, pedulikan. Malas nak layan.

Jangan maki, nanti kena saman? Tak maki pun, sebab tu kita relax.

Kita tau mulut-mulut kita ni mulut ce**ka. Biaq pi la orang kata apa, betul kan! Biaq pi la,” katanya.

Eein turut meminta pemilik restoran mengulangi bahawa dia telah memberi kebenaran baginya untuk membuat live tersebut.

Mendengar kata-kata itu, pelanggan tadi tampil bersuara.

“Kau dekat sini bukan seorang bro, ramai.

Kalau kau seorang, nak buat live suka hati kau la. Hormat la orang lain sikit,” katanya.

“Yang bunyi motosikal bising tak marah pula?

Yang dok hari Jumaat motor dok prung preng prung preng macam ce**ka tak nak mar4h pula.

Orang nak cari rezeki pun nak mar4ah, buat apa?!

“Biar pi la, biasalah dasar jantan-jantan ce**ka tak boleh tengok kita buat duit. Kan?

Jantan-jantan ce**ka. Hak! Hak! Hak! Hak!” kata Eein sambil disokong oleh viewersnya di Instgram.

Kata-katanya itu membuatkan pelanggan tadi sudah hilang kesabaran lalu datang dan menyimbah cecair merah di badannya sebelum menarik bajunya sehingga menyebabkan Eein terjatuh.

Pelanggan: “Apa kau cakap?!! Hah!! Kau bangun!!!”

Rakan Eein: “Relax la bro, orang nak buat live makan.”

Pelanggan: “Kau tutup live sekarang! Kau tutup sekarang!”

Rakan Eein: “Apa hal pula? Kau makan, makan la, tak perlu kacau orang. Kau apahal sampai simbah orang macam ni?”

Pelanggan: “Aku dah pesan banyak kali kan?! Kau bising lagi, kau dapat la.”

Rakan Eein: “Masalahnya ini bukan kedai kau bro!”

Pelanggan: “Hey orang lain nak makan, hormat la. Tau tak hormat tu apa?! Hah!? Kau tau tak hormat tu apa?!”

Eein: “Perlu ke simbah-simbah?!”

Pelanggan: “Dah mulut kau tak reti diam. Ce**ka kau tau tak?! Kau tak puas hati dengan aku, mari sini!! Mulut macam hanat!!”

Berikut video pneuh k3jadian. Anda nilaikan sendiri

LELAKI YANG SIMBAH AIR TAMPIL BERI PENJELASAN

Lelaki bernama Ridhuan Wan adalah yang telah menyimbah air kepada founder tersebut. Dia membuat satu video penjelasan untuk memberitahu sebab kenapa dia buat demikian.

Dia beritahu bahawa sebelum kejadian simbah air, dia telah pun menegur EEIN beberapa kali untuk menjaga adab dan hormat pada pelanggan lain di dalam kedai tetapi teguran dia tidak diendahkan.

Justeru itu dia telah ambil keputusan untuk terus menegur dengan cara kas4r. Dala pada itu Ridhuna juga telah tampil memohon maaf kepada pemilik restoran dan menawarkan untuk membaik ker0sakan di kedai

Mohon Maaf

“saya ridz@farok@mohd ridhuan ingin mohon maaf kepada owner kedai makan ini,jika ada kerosakn barang di kedai ini blh hbngi sya trima ksh”

Pemilik restoren NASI DAGING SEMPOI telah muat naik rakaman sebenar apa yang terjadi sebelum Founder tersebut disiram air minuman ketika sedang buat LIVE.

Jika dilihat pada rakaman lelaki tersebut telah pun menegur founder itu tetapi teguran itu tidak diendahkan. Oleh kerana itu kemungkinan besar lelaki itu telah hilang sabar dan ambil keputusan untuk terus menyiram founder eein dengan air minuman serta menarik founder sehingga jatuh dari kerusi.

Rakaman dan penjelasan Dari Pihak Restoren

“Assalammualaikum sis mintak maaf kepada custermer NASI DAGING SEMPOI yg berada dalam kejadiaan disini siang hari tadi .. sis sebagai owner berharap benda sebergini tidak akan terjadi lagi di kedai sis ….hormat lah sikit orng lain dan sis sebagai owner .. harap korang boleh settle cara baik2 k…kerana mulut badan binasa!!”

Jangan salahkan owner

“jangan salah kan owner , owner pun x sangka kata founder yg mai makan n buat live kat kedai dia .. korang cakap dia rakam lah ..dia rakam sebb dia dah nmpk bunga2 pergaduhan …elok lah dia rakam kalau x sapa pun x tahu mcm mana terjadi..dia sangkakan orng biasa yg mintk live kat kedai dia ….rupanya di Fb dia founder product patut la dia mintk nak live habis viral kat semua page online… dia positif ja angpa nak kecam dia dan dia pun dah jumpa fb dua2 pihak dia nak korang settle cara baik k dan bersihkan nama NASI DAGING SEMPOI SEBB NI TEMPAT DIA CARI REZEKI ANAK2 DIA MOHON FAHA Dato Seri Eein Founder EEIN Official Ridhuan Wan #tarikaurapositifguys”

Pemilik restoren juga harap perkara ini dapat diselesaikan secara aman. Beliau berulang kali memohon maaf kepada pelanggan lain berada di dalam restoren tersebut ketika kejadian itu berlaku.

FOUNDER DIMINTA BUAT LAP0RAN POLIS TERUS

Dalam pada itu Rata rata netizen menyuruh founder EEIN untuk terus buat laporan polis kerana telah dikasari. Founder EEIN juga telah memuat naik satu status malam tadi jelaskan dari sebelah dia sendiri.

Namun , mengikut k0men yang teIah ditinggaIkan oleh salah seorang netlzen , dia dikatakan geIak dan bercakap terlalu kuat di daIam kedai tersebut sehingga menggangu orang lain. Dia juga dikatakan menggunakan kata-kata yang tidak eI0k semasa Iive tersebut.

“Aku dah lama perhati mamat sotong ni… Mulut maki2 orang dalam live.. Dekat kedai makan mencar-ut2 lu-cah… Kalau aku pon panas.. Bukan setakat air secawan aku simbah, sekali baldi aku simbah.. Tak hormat orang langsung…” tulis seroang netizan

Ini penjeIasan daripada Dato Seri Muhammad Solihin

” Yang tidak ada kena mengena jangan la dok mmndai tambah tu ini , batu api sana sini mengeruhkan lagi keadaan , saya pun mgaku salah , mgkin xramai org blh terima cara penyampaian yg sy cuba smpaikan , nk ajar org cara jana INCOME , cuba korang di tempat sy ketika Live tu , TIDAKKAH ? anda mmprtahankan IBU anda yg sedang dipersoalkan? “Mak engkau tak malu ka?” , mcm mana kau tahu mak aku malu? , prnh jmpa tnya Mak aku depan-depan Ka?”

Apapun kita harapkan agar perkara ini dapat diselesaikan dengan elok. Semoga menjadi pengajaran buat kita semua untuk saling menghormati antara satu sama lain.

Sumber : mediaviral, tranformasi

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.


Sementara itu, dibawah ini ada lagi artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *