ISU SEMASA

Terkini!! Rupanya ade bahan bukti lain, Svspek Dibawa Ke L0kasi Sungai, Unit SeIam Sambung Cari Bahan Bvkti Dibu4ng

Minggu lepas keco0h dengan satu kejadian

jnayah yang meny4yat hati meIibatkan seorang gadis berusia 19 tahun, Siti Nur Surya angk4ra perbvatan rakan baik sendiri.

Svspek yang masih bersekolah di Tingkatan Enam telah pun dital4han r3man selama seminggu bagi membantu sias4tan.

Suspek disambung r3man untuk bantu sias4tan

Semalam dikhabarkan permohonan r3man bagi tertduh telah pun dilanjutkan selama 7 hari lagi bermula hari ini sehingga 16 November untuk lanjutan sias4tan.

Perintah berkenaan telah pun dikeluarkan oleh Maj1stret Engku Nurul Ain Engku Muda.

Svspek dilihat datang ke perkarangan mhkamah sambil menundukkan wajahnya dan matanya turut bergenang.

Unit Selam Pasukan PoIis Marin bantu cari barang bvkti dibu4ng dalam sungai.

Terbaru menerusi laman Faceb0ok rasmi Pasukan PoIis Marin Wilayah Tiga, hari ini sepasukan unit selam telah pun diturunkan bagi membantu perjalanan sias4tan jnayah berkenaan.

Svspek yang berpakaian Iokap berwarna oren juga dibawa ke lokasi bahan bvkti itu dibvang iaitu ke dalam sebatang sungai di Telemong, Hulu Terengganu.

Barang bvkti lain ada yang dibvang di pinggir lebuh raya berdekatan

Sebelum ini juga beberapa bahan bvkti yang dipercayai digunakan untuk menced3rakan Siti Nur Surya telah dijmpai dibvang ke pinggir lebuh raya beberapa kilometer dari lokasi kejad1an.

Dalam tr4gedi itu, gadis tersebut ditemukan tert1arap tdak berny4wa oleh adik perempuannya selepas pulang dari sekolah.

Sumber: Faceb0ok Pasukan PoIis Marin Wilayah Tiga & Faceb0ok Buletin TV3

“Anak Pak Cik Belum Tentu Baik’ Lelaki Ini Tinggalkan K0men Bi4dap, Sekali 3 Ribu Ntizen Reply Balik

SIAS4TAN berhubung kes bvnuh Siti Nur Surya diteruskan apabila Mahkamah Majistret di Marang membenarkan r3man svspek disambung tujuh hari lagi bermula Selasa sehingga Isnin depan.

Majistret, Engku Nurul Ain Engku Muda membenarkan tempoh Ianjutan r3man terhadap svspek berusia 19 tahun itu untuk melengkapkan si4satan mengikut Seksyen 302 Kanun Kesksaan kerana membnuh.

Terdahulu, remaja itu yang mengenakan baju l0kap berwarna ungu dan memakai tudung merah jambu kelihatan tenang semasa tiba di pekarangan Mahkamah Majistret Marang di sini kira-kira pukul 10.25 pagi.

Sebelum ini, pada 3 November lalu, pelajar tingkatan enam itu dibenarkan direm4n tujuh hari yang berakhir Isnin untuk siasatan lanjut berhubung kejadian bvnuh rakan sekolahnya Siti Nur Surya Ismail dalam kejadian di Kampung Lubok Batu, Telemong Hulu Terengganu.

Suspek dit4han selepas tampil ke Balai Polis Telemong Hulu Terengganu kira- kira pukul 7.30 pagi dengan ditemani ibunya kononnya untuk membantu si4satan, namun hasil keterangan diberi remaja terbabit mencur1gakan lalu dit4ngkap untuk si4satan lanjut.

Ketua Polis Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, hasil pended4han, sspek memaklumkan dia pergi ke rumah mngsa kira-kira jam 9 pagi dan bersembang di ruang tamu sebelum berlaku perselisihan faham sehingga terctusnya pergeIutan di antara mereka.

Mohd Adli berkata, hasil penahanan suspek, turut ditemui beberapa barangan milik mngsa dilaporkan hil4ng termasuk telefon bimbit, wang tunai dan kelengkapan mekap.

Pemeriksaan ke atas tbuh badan sspek juga mendapati beberapa kesan kec3deraan di bahagian badannya.

Komen Biadaap
Dalam pada itu, seorang pemilik akaun menggunakan nama Mohd Farhin telah meninggalkan satu komen bersifat j3lik kepada bapa mgsa. Lebih 2 ribu emoji m4rah dan lebih 3 ribu netizan telah di tinggalkan oleh netizan terhadap komen tersebut. Rata-rata netizan menegur kata-kata Mohd Farhin yang dianggap telah mengvris hati keluarga mgsa.

D0SA KERING

“Komen oleh Saudara Mohd Farhim berikut ialah contoh “d0sa kering di Facebook” yang tidak sepatutnya dilakukan dan sepatutnya cukup mudah dielakkan.
Daripada sejumlah 2.5k tindak balas terhadap komen beliau, hampir 2k daripadanya bertindak balas dengan emoji m4rah .

“Maka saya yakin, sebahagian besar daripada 3160 komen balas terhadap komen beliau, ialah komen bernada m4rah terhadap beliau.

“Justeru, kesimpulan mudah saya ialah Saudara Mohd Farhim telah melakukan “d0sa kering” dengan cara menuduh dan mengh1na Allahyrhamah Saudari Surya serta mengg-uris hati ibu dan ayah Surya, kaum keluarga Surya, sahabat handai Surya dan semua pihak yang bersimpati dengan nasib Surya.
Wallahua’lam.

“Nota:”D0sa kering” ialah satu istilah yang merujuk kepada perbuatan d0sa yang dilakukan dengan cukup mudah justeru sikap tidak berhati-hati serta menganggap remeh oleh pelakunya terhadap sesuatu tndakan yang boleh mendatangkan d0sa.
~ azhari ~

Media sebelum ini melaporkan seorang remaja perempuan berusia 19 tahun ditemui mati dipercayai dibvnuh dalam kejadian s4mun di Kampung Lubok Batu, Telemong di Marang.

Dalam kejadian pukul 2.30 petang itu, mngsa, Siti Nur Surya Ismail ditemui tertiarap di ruang tamu rumah berkenaan oleh adiknya, Siti Nur Syuhada, 15, yang baru pulang dari sekolah.

Siti Nur Surya dibvnuh kej4m dengan beberapa kesan tik4man dipercayai senj4ta t4jam di beberapa bahagian badan termasuk pvtus pergelangan t4ngan kiri.

Ketika kejadian, bapa mngsa tiada di rumah, manakala mngsa yang merupakan anak kelima daripada tujuh beradik sedang menjaga ibunya yang terlantar s4kit akibat k4nser 0tak.

Kredit:tsgt/vediopress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *