ISU SEMASA Viral

Subhanallah, Penduduk Terkejut Apabila Sotong Gergasi Tiba Tiba Muncul Di Jeti Sebelum Terjadi Sesuatu

Penduduk Jepun gempar apabila sotong gergasi bewarna merah tiba-tiba muncul di sebuah jeti dan ribuan orang mula membanjiri kawasan untuk melihat sendiri makhluk tersebut sebelum sesuatu terjadi.

KEHADIRAN SOTONG GERGASI MENGGEMPARKAN PENDUDUK JEPUN

Kemunculan tiba-tiba seekor sotong gergasi mengejutkan orang ramai di Toyama Bay.

Menurut laporan CNN, sotong pelik tersebut didakwa berenang di bawah bot nelayan dan berada di lokasi tersebut selama beberapa jam sebelum berlalu pergi.

Seorang penyelam, Akinobu Kimura berjaya merakam gerak geri sotong tersebut selama beberapa minit.

“Sotong tersebut kelihatan sempurna, mengeluarkan dakwat dan cuba membelitt saya menggunakan sesvngutnya,” kata Akinobu.

Katanya, beliau kemudian cuba membawa sotong tersebut ke tengah lautan dan sotong tersebut akhirnya hilang di laut dalam.

Sementara itu, penjaga akuarium Uozu, Yuki Ikushi memberitahu CNN terdapat 16 penampakan sotong gergasi pada musim menangkap ikan yang lepas.

“Kita mungkin akan nampak lagi (sotong gergasi) pada musim ini, tapi memang sangat jarang mereka berenang berdekatan bot milik nelayan,” kata Yuki.
Difahamkan, sotong gergasi berkenaan berukuran kira-kira 13 meter (43 kaki) dan hanya terdapat di lautan dalam. Dan penemvan ini betul-betul mengejvtkan dunia.

Allahu memang tak sangka sekali wujudnya sotong gergasi bersaiz sebegini.

Sumber : KhalifahMailOnline/onlimemalay

 

Awan Melingkar DiIapor Muncul Di Tiga Puncak Gunung Di Jawa, Gemprkan Penduduk Tempatan

Penduduk di Jawa, Indonesia gempar setelah menyaksikan beberapa awan yang kelihatan melingkar di puncak Gunung Merbabu, Gunung Merapi dan Gunung Lawu pada Khamis, lapor Gelora.co..

Ketua Bahagian Data dan Maklumat Stesen Klimatologi BMKG Semarang, Lis W Harmoko mengatakan bahawa awan yang muncul di puncak tiga gunung itu jenis lenticularis.

“Pada umumnya awan lenticularis merupakan awan atau kelompak awan yang berbentuk seperti piring atau lensa yang terperngkap dalam lapisan atmosfera yang lebih rendah. Ia terperngkap kerana awan lenticularis umumnya kelihatan tidak bergerak di tempat ia terbentuk,” jelas Harmoko.

Tambahnya lagi, kemunculan awan lenticularis adalah merupakan tanda kehadiran gelombang gunung yang cukup berbah@ya bagi laluan penerbangan.

Awan tersebut juga mulai terbentuk ketika arus angin yang mengalir selari dengan permukaan bumi menemui rintangan dari objek-objek tertentu seperti gunung.

“Akib@t rintangan ini, arus udara bergerak secara menegak ke arah puncak awan,” katanya.

Jika udara tersebut mengandungi banyak wap air dan bersifat stabil, maka ketika mencapai suhu titik embun di puncak gunung, wap air mula berkondensasi menjadi awan mengikuti kontur puncak gunung.

“Inilah mengapa awan lenticularis terlihat tidak bergerak kerana awan mula terbentuk dari sisi arah datangnya angin (windward side) di puncank gunung kemudian menghilang di sisi turunnya angin (leeward side),” katanya.

Sumber: Gelora/isensasi

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *