Dunia ISU SEMASA

Individu Ini Sesat Di Padang Pasir Sunyi. Saat Sampai Ke Suatu Tempat, Dia Hampir Pengsan Lihat Sesuatu Yang Ajaib

Seorang pelancong tersesat dan ikut pada arah jalan ke bandar berdekatan. Namun bila sampai je terkejut bila tempat tu hanya ada padang pasir sahaja.

Selepas pusing-pusing lebih mengejutkan lagi dia temui bandar bawah tanah yang sangat moden.

Ada gambar dan video. Allahu tak sangka.Video penuh ada di penghujung artikel ini

Seorang pelancong travel tersesat di kawasan padang pasir dan mula ikut arah jalan untuk ke bandar yang paling dekat. Siapa sangka sampai je tempat tu, sangat sunyl dan hanya ada padang pasir sahaja.

Coober Pedy adalah sebuah bandar kecil yang terletak di bawah tanah. Terletak di Australia Selatan, bandar ini dibina di negara bahagian yang dikenali sebagai kawasan paling kerlng di Australia.

Coober Pedy ditvbuhkan pada tahun 1915, ketika manusia pertama kali ditemui di kawasan tersebut. Para pel0mbong mula tidak tahan dengan keadaan svhu dan cuaca yang begitu panas di sana.

Kemudian mereka pun mula menggali rumah mereka di bawah tanah untuk mengelakkan panas terlk matahari.

Dalam proses, para penduduk2 akhirnya mewujudkan sebuah bandar kecil untuk mereka. Sampai hari ini, orang-orang dari Coober Pedy lebih memilih untuk membina rumah mereka di bawah tanah berbanding harus membina di atas tanah.

Musim panas yang sangat pelikk dan esktrem di kawasan di atas 40 darjah Celcius menjadi salah satu alasan mengapa para pel0mbong tinggal di bawah tanah.

Suhu di bawah tanah tetap berada pada tahap 24 darjah dan kelembapan tidak melebihi 20%.

Pada musim salji, suhu akan menjadi agak dingln, namun tidak terlalu ekstrem. Kota ini telah menjadi bandar yang popular di seluruh dunia.

Terbukti, banyak pelancong antarabangsa yang berbondong-bondong ke Coober Pedy untuk dapat merasakan sensasi tidur di bawah tanah di sebuah bilik yang sejuk, gelap dan luas.

Gereja-gereja bawah tanah juga menjadi daya tarikan yang banyak diburu pelancong. Kota ini tidak hanya terkenal kerana pesona tempat tinggal bawah tanahnya, tetapi juga untuk menjadi ibu kota opal dunia, yang menghasilkan 70% dari keperluan opal (sejenis batu permata) dunia.

Keadaan alam yang cukup ekstrem rupanya juga menjadi daya tarik bagi para pengarah Hollywood untuk menggarap filem mereka di sini. Contohnya saja Pitch Black, Red Planet, Queen of the Desert dan Opal Dream.

Terletak 850 km sebelah utara Adelaide, Coober Pedy menawarkan pelbagai kemudahan seperti kedai runcit, biliard, bilik tidur, bar, kolam renang, muzium, gereja Ortodoks, dan juga kawasan makamm.

Siapa sangka bandar bawah tanah yang menjadi flksyen selama ni rupanya sudah wujud pun. Bandar moden pulak tu. Allahu. Jangan lupa untuk share info yang menarik ni. Terima kasih.

 

Mereka Terjumpa Sebuah Kapal Lama Di Tengah Padang Pasir, Tak Sangka Apa Yang Ditemvi Selepas Itu Buat Ramai Tergamam

Bercakap tentang padang pasir, biasanya kita akan membayangkan pokok kaktus, unta, dan tanah k0ntang yang diliputi pasir.

Keadaan padang pasir biasanya terbiar sepl dan terabal. Tetapi beberapa ratus tahun dahulu, mungkin ia merupakan sebuah pertempatan rluh sesebuah tamadvn.

Seorang ahli arkeol0gi bernama Dr. Dieter Noli telah dimaklumkan tentang penemuan sebuah bangkal kapal karamm berusia 500 tahun yang terbengkalal di padang pasir Namibia yang dijumpai sekumpulan pel0mbong.

Para pel0mbong itu menemui kapal berkenaan di kawasan pantai yang diberi nama Skelet0n c0ast (pantai rngka tvlang).” Kerap kali mana-mana kapal yang melalui kawasan ini, ianya akan tenggelamm. Dari situlah kawasan ini mendapat gelarannya.

Pada asalnya, Dr. Dieter Noli cuba menggall sebuah l0mbong berlian di kawasan tersebut. Dia tidak menyangka bahawa bukan sahaja dia akan menemui harta karvn, dia juga telah menemui penlnggalan sejarah yang bernllai

Dan apabila Dr. Dieter dan kumpulan pel0mbong itu tadi mengalihkan sebatang paip yang dijumpai di dalam kapal berkenaan, mereka terdengar bunyi gemerinclng dari dalam paip tersebut. Apabila mereka membuka penutup paip tersebut, mereka menemui dvit syiling yang cantik dan terpelihara.

Daripada syillng-syilillng yang ditemui ini, para pengkaji menganggarkan kapal tersebut adalah sebuah kapal Portugis dari kvrun ke 14.

Selain daripada syling-syillng emass tersebut, terdapat juga barangan bernllai lain yang ditemui pada kapal berkenaan seperti gadlng gajah. Anggaran nilai harta karun yang ditemul mencecah 9 jvta (40,113,000.00).

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN: Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber :era baru Dan online Malaya
Sementara itu, ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

Xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *