ISU SEMASA

Ibu sempat melambai sayu..Svspek masih tak mngaku Kesalahannya , Ini nasib yang bakal dia terima

Sudah lebih 2 minggu berlalu insi-den s4mun yang telah menyebabkan kem4tian Siti Nor Surya di Kampung Lubuk Batu, Hulu Terengganu. Kejadian yang telah meruntun hati ramai pihak itu masih lagi menjadi tumpuan susulan pen4ngkapan svspek yang juga rakan baik Allahyarhamah.

Didakwa hari ini, tapi tak meng4ku sebabkan kem4tian rakan

Setelah permohonan r3man gadis berusia 19 tahun itu disambung, harini tertvduh telah pun dihadapkan ke Mahkamah Majistret Marang, Terengganu.

Walau bagaimanapun, tiada sebarang peng4kuan direkodkan daripada suspek dan remaja itu hanya mengangguk faham akan kertas pertvduhan yang dibacakan oleh Majistret Engku Nurul Ain Engku Muda.

Tak Meng4ku Sebabkan Kem4tian Rakan, Siti Nur Athirah Ditvduh Bawah Akta 302 2

 

Ditudvh bawah Akta 302, tak dibenar ikat jamin

Menerusi portal Kosmo Online, Siti Nur Athirah Azmi telah didakwa menyebabkan kem4tian Siti Nor Surya mengikut Akta 302 yang memperuntukkan hvkuman g4ntung jika sabit kes4lahan. Selain itu, mahkamah turut tidak membenarkan remaja tersebut diikat jamin dan menetapkan 10 Januari 2021 untuk sebutan semula pertvduhan.

 

Ibu sempat melambai svspek

Malah, ibu tertvduh turut melambai anaknya ketika remaja perempuan itu dibawa ke dalam kereta.

Beberapa ahli keluarga tertuvduh termasuk ayah dan ibunya turut berada di perkarangan mahkamah berkenaan.

Sebelum ini, pada 3 November lalu, pelajar Tingkatan Enam itu dibenarkan dir3man untuk sias4tan lanjut berhubung kej4dian bvnuh rakan sekolahnya Siti Nur Surya Ismail dalam kej4dian di Kampung Lubok Batu, Telemong Hulu Terengganu.

Susp3k dit4han selepas tampil ke Balai Polis Telemong Hulu Terengganu kira- kira jam 7.30 pagi dengan ditemani ibunya kononnya untuk membantu si4satan, namun hasil keterangan diberi remaja terbabit mencuri-gakan lalu dit4ngkap untuk si4satan lanjut.

Penah4nan remaja yang bersekolah bersama mngsa dari Tingkatan Satu hingga Lima itu sekali gus memb0ngkar m0tif kejadi4n pembvnuhan k3jam itu.

Ketua Polis Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, hasil pend3dahan, susp3k memaklumkan dia pergi ke rumah mngsa kira-kira jam 9 pagi dan bersembang di ruang tamu sebelum berlaku perselisi-han faham sehingga tercetvsnya pergelvtan di antara mereka.

Mohd Adli berkata, hasil pen4hanan susp3k, turut ditemui beberapa barangan milik m4ngsa dilaporkan hi-lang termasuk telefon bimbit, wang tunai dan kelengkapan mekap.

Pemeriks4an ke atas tubvh bad4n susp3k juga mendapati beberapa k3san kec3deraan di bahagian b4dannya.

Ada bahan bukti dibvang dalam sungai tapi g4gal ditemui

 

Sebelum ini, pencarian barang bukti mengenai kej4dian ini giat dilancarkan di sebuah sungai tidak jauh dari lokasi insi-den. Meskipun Unit Selam Pasukan Polis Marin Wilayah Tiga telah diturunkan, namun usaha itu ga4gal memandangkan arus sungai yang agak d3ras.

Media sebelum ini melaporkan seorang remaja perempuan berusia 19 tahun ditemui ma4ti dipercayai dibvnuh dalam kej4dian s4mun di Kampung Lubok Batu, Telemong di sini.

Dalam kej4dian jam 2.30 petang itu, mngsa, Siti Nur Surya Ismail ditemui terti4rap di ruang tamu rumah berkenaan oleh adiknya, Siti Nur Syuhada, 15, yang baru pulang dari sekolah.

Siti Nur Surya dibvnuh k3jam dengan beberapa kesan tik4man dipercayai s3njata taj4m di beberapa bahagian ba4dan termasuk pu-tus perge-langan t4ngan kiri.

Ketika kej4dian, bapa m4ngsa tiada di rumah, manakala m4ngsa yang merupakan anak kelima daripada tujuh beradik sedang menjaga ibunya yang terlantar s4kit akibat k4nser 0tak.

Ibu Siti Nur Surya masih tak tahu anak dibvnuh, sering tercari-cari

Walaupun pem3rgian Allahyarham sudah lima hari berlalu, namun keluarga mngsa masih tidak mampu menceritakan hal sebenar kepada ibunya, Zaini Muda, 54.

Ismail Muda, 58, berkata, beliau memang tidak sanggup lagi hendak menceritakan kejadian sebenar menimpa anaknya kepada isteri setiap kali ditanya ke mana Allahyarham.

“Memang isteri melihat j3nazah arwah buat kali ter4khir sebelum dikebvmikan tetapi disebabkan faktor kesihatannya, dia cepat lupa dan selalu bertanya di mana kakak (arwah).

“Jadi, setiap kali ditanya, saya akan beritahu kakak sudah meni-nggal di hospital sebab d3mam p4nas.

“Saya tidak sanggup cerita hal sebenar kerana keadaan kesih4tannya yang tidak mengizinkan,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Kampung Beladau Kepong di Hulu Terengganu, Khamis.

Beliau berkata, sehingga hari ini, isterinya sering kelihatan tercari-cari Allahyarham yang sentiasa berada di sampingnya sebelum ini.

Sementara itu, Exco Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional, Hanafiah Mat berkata, kerajaan negeri bersedia memberi khidmat kauns3ling kepada ahli keluarga tersebut agar tidak terlalu tert3kan dengan trag3di terbabit.

“Selain itu, kami akan mempertimbangkan bentuk bantvan yang bersesuaian bagi mering4nkan b3ban keluarga terutama bantuan lampin pakai buang untuk kegunaan Zaini,” katanya kepada pemberita selepas menziarahi keluarga Allahyarham.

Sumber: Portal Kosmo Online & Twitter Mohd Ishak Abdillah Ngah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk pantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *